İsrail işgali Türkiye genelinde protesto edildi

İsrail'in Mescid-i Aksa'yı kalıcı bir şekilde işgal etmeye hazırlanmasına İslam dünyasından tepkiler yükselmeye devam ediyor. Türkiye genelinde Cuma namazı çıkışında İsrail işgali protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
İsrail işgali Türkiye genelinde protesto edildi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İsrail'in işgal yönetiminin Mescid-i Aksa'daki son baskınları ve zulmü Türkiye genelinde Cuma namazı çıkışında protesto ediliyor. İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği tarafından kınandı.

Levent'teki İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği'ne bağlı bir grup, "Zalim İsrail, Mescid-i Aksa'ya dokunma, yanarsın" pankartı açarak İsrail aleyhine sloganlar attı.Grup adına basın açıklamasını okuyan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği Başkanı Bülent Gürpınar, işgalci İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'yı hedef alan saldırılarının kabul edilemez hale geldiğini ifade ederek, bu durumu şiddetle kınadıklarını söyledi.

Gürpınar, şu değerlendirmelerde bulundu: "Mescid-i Aksa bizim kıblegahımızdır, onurumuzdur, kırmızı çizgimizdir. Dernek olarak bizler İsrail barbarlığının tahammül edilemez bir vaziyet aldığı şu günlerde Kudüs'teki kardeşlerimizin yanındayız. Üzerimize düşen her vazifeyi yapmaya hazırız. Kimse Mescid-i Aksa'yı sahipsiz sanmasın. Ortadoğu'nun şımarık çocuğu barbar İsrail Devleti bilmelidir ki, zulüm ile abad olunmaz. Akıttığınız kan mazlumun kanıdır, bastığınız toprak Müslüman yurdudur. Müslüman toprağı kimseye vatan olmaz."

İstanbul

İstanbul'da İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği tarafından kınandı.

Levent'teki İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneğine bağlı bir grup, "Zalim İsrail, Mescid-i Aksa'ya dokunma, yanarsın" pankartı açarak İsrail aleyhine sloganlar attı.

Bayrampaşa ilçesinde de bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Genç İnisiyatif Platformu, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Yahya Kemal Parkı'nda bir araya gelen platform üyeleri, "Uyan Müslüman, ilk kıblen işgal altında", "Kudüs bizimdir bizim kalacak", Kudüs'e selam direnişe devam" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atıp tekbir getirdi.

Öte yandan, Fatih'teki bir otelde düzenlenen basın toplantısında, "Eyüp Buluşmaları" kapsamında bir araya gelen 54 ilahiyatçı, alim ve akademisyenin İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstermek amacıyla imzaladığı bildiride, "Artık açıkça anlaşılmıştır ki Müslümanlar, Filistin ve Kudüs davasını bir beka ve var olma sorunu olarak kabul etmedikçe bu tür olaylar devam edecek ve siyonizm daha da ileri gidecektir. Ehl-i İslam Kudüs ile İstanbul, Kahire, Şam, Bağdat, Sana, İslamabad, Mekke, Medine'yi birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak görmedikçe İslam aleminde zulümler, baskılar hiç bitmeyecektir." denildi.

Ankara

Başkentte bazı sivil toplum örgütleri üyeleri, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Hacı Bayram Veli Camisi avlusunda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, "Dava kardeşlik günü, siyonistlerin işgaline dur diyoruz." sloganıyla protesto eylemi düzenledi.

Burada kılınan cuma namazının ardından İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dualar edildi. İsrail aleyhine slogan atan gruptakiler, Kur'an-ı Kerim okudu.

İzmir

İzmir'de sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Özgür Kudüs Platformu üyeleri, Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisi önünde cuma namazı sonrası bir araya geldi.

Ellerinde Mescid-i Aksa fotoğrafı, Türkiye ve Filistin bayrakları ile "Kudüs özgür olana kadar seninleyiz ey Aksa" yazılı pankartlar taşıyan grup, "Kudüs bizimdir, bizim olacak", "Aksa onurumuzdur", "Siyonist İsrail hesap verecek" sloganları attı.

Uşak, Aydın, Manisa ve Denizli'de de cuma namazı çıkışı bir araya gelen sivil toplum kuruluş üyeleri, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti.

Adana ve Antalya

Adana'da cuma namazı sonrası 5 Ocak Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Mersin, Hatay ve Osmaniye'de de sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, ellerinde Filistin bayraklarıyla protestolarda bulundu.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Hacımemişler Camisi'ndeki cuma namazının ardından Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, gıyabi cenaze namazı kıldı.

"Kudüs bizimdir, bizim kalacak", Kudüs'e selam, direnişe devam, "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atan grup, tekbirler getirdi.

Adıyaman

Adıyaman’da Sivil Toplum Platformu, İsrail’in Mescid-i Aksa’daki uygulamalarını protesto etti.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’da ibadetin üç gün yasaklanması ve ardından girişe metal detektör yerleştirilerek, girişleri kontrollü bir şekilde yapmasına tepkiler büyüyor. Müslümanların mabetlerine gitmelerine engel olan İsrail’e, Adıyaman’daki sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Ulu Camii’nde kılınan Cuma Namazı sonrasında toplanan kalabalık, Demokrasi Parkı’na kadar ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile yürüdü.

Sivil Toplum Platformu adına basın açıklamasını TÜGVA Temsilcisi Hamit Aslan yaptı. Hamit Aslan basın açıklamasında, “Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs’te İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa’ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslama yapılan zulme hep birlikte, bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa’ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolünde ve kapıya konulan metal arama detektörüyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi, vicdanları körelmiş batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur” dedi.

Aslan açıklamanın devamında, “Kudüs’e 1948’den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, bizatihi İslama karşı yapılan bir saldırıdır. Artık öyle bir boyut almıştır. İlk kıblemizde Ezan-ı Muhammediyeyi yasaklayacak kadar alçaklaşmışlardır. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Allah’ın izni ile dik duruşumuz eşkıyalar son bulana, zalimler kaçacak delik arayana kadar devam edecektir. Burada bu bildiriyle biz Müslümanlar görevimizi yapıyor ve dille uyarıyoruz. Bizim dilimiz ki gönüllerde dualarla bir olup Allah’ın izniyle zalimlere lanet olarak yağar. Anlamamakta direniyorlar, biz Allah’tan başka kimseden korkmayız. Bu zulüm devam ederse güçlenmeye devam edip zalimlere kabus oluruz. Kardeşlerimizin canını yakanlar ve İslam düşmanlığı yapanlar her daim enselerinde bizim nefesimizi hissederek korku solurlar. Bizler ki Hz. Muhammed’i son peygamber kabul etmiş, kayıtsız şartsız Allah’a teslim olmuş, ordusunun ayak sesleriyle tüm dünyaya korkular salmış Osmanlı İmparatorluğunun torunlarıyız. Alçakların kulaklarında her daim bu sözler yankılanacaktır. Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

İmam Hatip Mustafa Küçükaslan tarafından, başta Filistinli Müslümanlar olmak üzere tüm Müslümanlar için dua yaptırıldı.

Bitlis

Bitlis’te bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatmasına tepki gösterdi.

Ulu Camii Meydanı’nda yapılan açıklamada konuşan Best-Der Bitlis Şube Başkanı Emrullah Uysal, Mescid-i Aksa’nın İsra süresinde adı geçen, etrafı mübarek kılınmış, Peygamberlerin uğradığı, oradan da miraca yükseldiği, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi’den sonra üçüncü kutsal mescitten birisi olduğunu hatırlattı. Mescid-i Aksa’nın Hz. Ömer’den ümmete emanet olduğunu belirten Uysal, “Hz. Ömer’in ümmete emanetidir. Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı esaretten kurtarmak, Siyonist işgale son vermek her Müslüman için büyük bir idealdir. Kudüs, dünyanın sancağıdır. Onu elinde bulunduran dünyaya yön verir, şekil verir. Bu mânâda bir hakimiyet alametidir. İslam dünyasının aydınlık günleri Kudüs’ün işgali ile yerini karanlık günlere bırakmıştır. Kudüs’ün özgürlüğünü savunmadan; ne özgürlük ne de insan hakları savunuculuğu yapılamaz. Şunu net olarak anlamak gerekir ki, Kudüs meselesi sadece Filistinli Müslümanların veya Arapların meselesi değil, tüm dünya Müslümanlarının üzerinde imanî bir sorumluluktur. Allah dışındaki tüm mâbudlara başkaldırmanın, esaret zincirlerini kırmanın, Allah’a hanifler olarak yönelmenin, hür olmanın adıdır Kudüs. Müslümanların Asya’da, Avrupa’da ve Afrika’da küffarın eline bırakmak zorunda kaldığı çok sayıda şehirler, bölgeler olmuştur. Ancak hiçbiri Müslümanları ilk kıblemiz olan Kudüs’ün işgali kadar hüzne boğmamıştır. Hatta Kudüs Fatih’i Selahaddin Eyyûbi, Kudüs yeniden fethedilince kadar gülmeyi kendisine haram kılmıştır. Kudüs tarih boyunca birçok işgale ve ihanete maruz kalmıştır. Ancak bu işgal ve zulümlerin en acısı ve en sonuncusunu şu anda Siyonistlerin eliyle yaşamaktadır. Başta İngiltere, ABD ve batılı emperyalistlerin komplo, tezgâh ve savaş politikaları sonucu İslam ümmetinin bağrına bir hançer misali saplanan bu Siyonist çete, başta Filistin halkı olmak üzere tüm ümmete acılar yaşatmıştır ve yaşatmaya devam ediyor. Ümmetin içinde bulunduğu gaflet ve dağınıklığı fırsat bilen Siyonist rejim, katliam ve sürgün politikalarını rahatlıkla uygulamaktadır. Buna karşın Siyonist rejim ve işbirlikçileri, seçimle işbaşına gelerek Filistin’in meşru hükümeti olan ve işgale karşı şereflice direnerek dünya Müslümanlarının da izzet ve şerefini koruyan İslami direniş hareketi Hamas’ı ‘terörist’ ilan edecek kadar alçalabilmektedir. Kudüs bizim yüreğimizi dağlayan bir yaramızdır ve ümmet olarak bizim değişmez gündemimiz olmalıdır” diye konuştu.

Best-Der Bitlis Başkanı Uysal, geçmişte peygamberleri katledenlerin bugün de Mescid-i Aksa’yı yıkmak istediklerini sözlerine ekleyerek, “Biz, bir tek ümmetiz ve İslam düşmanlarına karşı birlikte hareket etmeliyiz. Kendi aramızda bazı konularda ihtilaf edebiliriz, ancak tefrikaya düşmemiz ve parçalanmamız haramdır. İyi bilmek gerekir ki; İslam topraklarında bugün var olan tüm savaş ve kaos ortamı, Siyonist İsrail’in güvenliğini tesis etmek içindir. Büyük şeytan Amerika, Siyonist İsrail, emperyalist batı ve işbirlikçisi hainlerin arada bir ağızlarına aldıkları barış sözcükleri de terör şebekesi İsrail’i meşrulaştırmak ve Filistin’i asıl sahiplerinden arındırmak içindir. Siyonist Yahudiler geçmişte nice peygamberleri katlettiler. Bugün de Mescid-i Aksa’yı yıkmak için çalışıyorlar. Mescid-i Aksa’nın yıkılması, ümmet onurunun ayaklar altına alınması demektir. Tüm Müslümanlar; bu davaya destek vermek, maddi ve manevi imkânlarını seferber etmek mecburiyetindedirler. Ümmetin onuru ayaklar altına alınırken, gayret ve hamiyet sahibi hiçbir mümin bu trajediye sessiz kalması düşünülemez. Özellikle son günlerde Mescid-i Aksa’yı ibadette kapatmak suretiyle Müslüman kardeşlerimizi katletmektedir. Kardeşlerimiz Mescid-i Aksa için direnmektedir. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu buradan haykırıyoruz. Kudüs özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

Ulu Camii Meydanı’ndaki açıklamadan sonra toplanan kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.

Bursa

Bursa’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatmasını protesto etti.

Müslümanların ilk kıblesi ve en önemli ibadet merkezlerinden biri olan Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatıp namaz kılmak isteyen Müslümanlara saldıran İsrail Bursa’da protesto edildi. Ulu Cami’de kılınan cuma namazı sonrası Orhangazi Parkı’nda buluşan İnsanı Yardım Vakfı Bursa Şubesi ve Memur-Sen Bursa öncülüğündeki STK temsilcileri, basın açıklaması yaparak İsrail’in gerçekleştirdiği zulme tepki gösterdi. Ellerindeki pankart ve Filistin bayraklarıyla İsrail’e tepki gösteren çok sayıda vatandaş, “Katil İsrail hesap verecek”, “Kahrolsun İsrail” sloganları attı. Öte yandan açıklama sonrası İsrail bayrağı yakıldı.

Filistin’in kurtuluşu için edilen dualar sonrası açıklama yapan Bursa İnsani Yardım Vakfı Başkanı Hüseyin Kaptan, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı tamamen kendi mabedi yapmak istediğini belirterek, "1967 Yılından beri defalarca Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılınmasını engelleyen İsrail, Mescid-i Aksa’yı tamamen ibadete kapatarak kendi mabedini inşa ettirmek arzusundadır. Bu hedef doğrultusunda hukuksuz bir şekilde Filistinlileri evlerinden ve yurtlarından çıkartan İsrail, Mescid-i Aksa ve Kudüs etrafında yaşayan Müslümanlara yönelik fiziki ve psikolojik saldırılarını da her geçen gün arttırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan açıklamada Kaptan, İsrail’in işgal ettiği bütün Filistin topraklarını terk etmesini talep etti.

Filistin’i özgürleştirmek için Müslüman coğrafyasının birleşmesi gerektiğini ifade eden Bursa Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Numan Şeker ise, bazı İslam ülkelerinin Filistin’in kurtuluşuna engel olduğunu söyledi.

Diyarbakır

Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası tarihi Ulu Cami önünde toplanan Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

Protesto eylemine Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da katıldı.

Bingöl, Şırnak, Elazığ ve Batman'da da sivil toplum kuruluşları cuma namazı sonrası yaptıkları açıklamalarla, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasını protesto etti.

Erzurum

İsrail'in Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de protesto edildi.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda toplandı. Burada Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere çeşitli sloganlar atarak tepki gösterenler, Kudüs'te yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılarak dua etti.

Bitlis, Hakkari ve Muş'ta da cuma namazı sonrası ellerinde pankartlarla cami önünde toplanan kalabalık, tekbir getirip slogan atarak İsrail'e tepki gösterdi.

İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Erzurum'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerince; Ağrı'da da Merkez Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından tarafından çeşitli sloganlarla protesto edildi.

Tunceli, Kars ve Erzincan'da da protesto gösterileri yapıldı.

Gaziantep

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te protesto edildi.

Gaziantep'teki gösteriler cuma namazının ardından Alaybey Camisi önünde başladı. Ellerindeki pankartlarla toplanan vatandaşlar, sloganlar atarak Gaziler Caddesi'ni takip ederek Balıklı Parkı'na kadar yürüdü.

Kilis'te Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Kayabaşı Camisi önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle tekbir getirerek İsrail aleyhine sloganlar attı.

Kahramanmaraş'ta da Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Kahramanmaraş Platformunca "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Mescidi Aksa'ya sahip çık" yazılı pankartlarla bir araya gelen grup, İsrail'i protesto edip şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Şanlıurfa'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı.

Malatya ve Adıyaman'da da sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, protestolarla tepkilerini gösterdi.

Hatay

Hatay’da sivil toplum kuruluşları, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasını protesto etti.

İHH Antakya Temsilcisi İsmail Okay, yaptığı basın açıklamasında, "Bir taraftan Gazze’ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken, diğer taraftan Kudüs’te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaktadır" dedi.

Okay, şöyle devam etti: "1967 yılından beri defalarca Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılınmasını engelleyen İsrail, Mescid’in tamamen ibadete kapatılarak kendi mabetlerini inşa etmek arzusundadır. Bu hedef doğrultusunda hukuksuz bir şekilde Filistinlileri evlerinden, yurtlarından çıkararak yeni yerleşim yerleri yoluyla işgalini genişletmeye çalışan İsrail, diğer taraftan Mescid-i Aksa ve Kudüs etrafında yaşayan Müslümanlara yönelik fiziki ve psikolojik saldırılarını da her geçen gün artırmaktadır."

Açıklama sonrasında protesto gösterisinde sık sık tekbirler getirildi, İsrail aleyhinde sloganlar atıldı.

Antakya Uzun Çarşı esnafı da protestoya destek verdi.

Sivas ve Yozgat

Sivas ve Yozgat’ta sivil toplum kuruluşları Cuma Namazı sonrası İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

Yozgat’ta Çapanoğlu Büyük Cami’de kılınan Cuma Namazı’nın ardından bir araya gelen vatandaşlar, Sivil İnisiyatif Platformu öncülüğünde İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik tavrını protesto etti. Grup adına konuşan İnsani Yardım Vakfı (İHH) İl Temsilcisi Şahin Çarkçı, Kudüs’te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikalarının uygulandığını söyledi.

Kudüs’te yaşanan bu saldırıların ve gözaltıların tamamen işgal politikası olduğunu söyleyen Çarkçı, "Tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa’nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçlarıdır" dedi.

Sivas’ta ise Kale Cami önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri İsrail’i protesto etti. Grup adına konuşan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Sivas İl Temsilcisi Erhak Çınar,"Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük değer taşımaktadır. Yarım asırdı işgal altında bulunan Kudüs’te İsrail bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa’ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam’a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa’ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama dedektörleriyle sınırlı bir şekilde ziyarete açılmıştır. Filistin’deki Müslüman amcalarımız, teyzelerimiz, kardeşlerimiz bilsinler ki duamızla ve gönlümüzle sonuna kadar onların yanındayız. Allah’ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır" diye konuştu.

Van'da cami çıkışında kınama

Van'da merkez caminde kılınan namazdan sonra yüzlerce vatandaş İsrail'i protesto etti. 

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, Mescid-i Aksa’da üç kişiyi şehit eden İsrail’e karşı birlik çağrısı yaptı.

Hz. Ömer Camisi’nde kılınan Cuma namazı sonrası bir araya gelen Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, burada bir basın açıklaması yaptı. İnisiyatif adına basın metnini okuyan ÖNDER Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan, İsrail’in Müslümanları Mescid-i Aksa’ya sokmamak için elinden geldiğini yaptığını belirterek, “İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın her kapısında sözde İsrail polisi denilen katiller sürüsü bekliyor. Mescidin kliniği tarumar edilmiş, içerideki tüm dolapların kapıları kırılmış, tüm kuyuların kilitleri parçalanmış ve içerisi savaş alanına çevrilmiştir. Siyonist İsrail istediği zaman ezanı susturmakta, istediği zaman Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girmesini yasaklamaktadır. Bunun yanında Siyonist İsrail’in insan kasaplarından İç Güvenlik Bakanı, tüm Müslümanların gözüne bakarak ‘Mescid-i Aksa bizim elimizde. Açılıp kapanması konusunda ilk ve son söz İsrail’e aittir. Diğer devletlerin konuyla ilgili ne düşündüklerini umursamıyoruz’ demesi, bir meydan okumadır. İsrail’in varlığına alışmak, İsrail ile normalleşmeyi kabul etmek, İsrail’in zulmünü görmezden gelmek her Müslüman için bir utanç vesilesidir” dedi.

Belirli çevrelerin elinde olan ekranların ve manşetlerin konuyu yok sayması, Müslümanların birbirlerinden habersiz kalması anlamına gelmediğini ifade eden Akan, “Biz Filistin’de olup biteni yakinen takip ediyoruz ve terörist İsrail’in yaptıkları karşısında duyarsız kalacak değiliz. İslam ülkelerinin terörist İsrail ile ilişkilerini normal hale getirmesini, sürdürmesini ve geliştirmesini onaylamıyoruz. Siyonist İsrail’in Mescıd-i Aksa, Kudüs ve Filistin politikasının Müslümanların parçalanmışlığına endeksli olduğunun farkındayız. Siyonist İsrail’in topraklarımızdaki varlığının vebali tüm İslam ülkelerinindir. Siyonist İsrail, er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir. Bizi üzen, bütün bu küstahlıklar karşısında İslam ülkelerinde yöneticilerin ve birçok Müslüman topluluğun tepkisiz kalışıdır. Bu küstahlıklar karşısında tüm İslam ülkelerine Siyonist İsrail’le olan ilişkilerini kesmelerini, teröristlerle yaptıkları antlaşmaları yırtıp atmalarını, yeni antlaşma imzalamamayı, terör devleti İsrail’in elçilerinin İslam ülkelerinden kovulmalarını istiyoruz. Biliyoruz ki İsrail, Filistin topraklarında olduğu müddetçe İslam coğrafyasında da yeryüzünün geri kalan kısımlarında da barış tesis edilemez” ifadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa’da şehit edilenler için gıyabi cenaze namazının kılınması ile devam eden basın açıklaması, duaların okunması ve İsrail aleyhine sloganların atılması ile sona erdi.

Kars

Kars Memur Sen İsrail’in, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatmasını protesto etti.

Cuma Namazı sonrası Merkez Cami önünde bir araya gelen Memur Sen üyeleri, namazdan çıkan vatandaşları basın açıklamasına katılmaları için davet etti.

Kalabalığın toplanmasıyla basın açıklaması yapan Memur Sen Kars İl Başkan Yardımcısı Ahmet Adıgüzel, siyonizmin kirlettiği ruhların, hiçbir değer tanımadan o kutlu beldeyi savunmak için ebabile dönmüş kardeşine saldırırken milyonlarca insanın güldüğünü söyledi.

Mescidi Aksa’nın İsrail’in 1969’dan bu yana hedefinde olduğunu ve adım adım geliştirdiği işgal stratejisinin en önemli ayağını yine Aksa’nın oluşturduğunu ifade eden Ahmet Adıgüzel, “İslam dünyasının bölünmüşlüğünü ifade eden en son Katar krizinden sonra düğmeye bastı. Suriye’deki emperyalist projesinin oluşturduğu kaos da onun motivasyonu oldu. ABD’nin Suriye kaosundan yararlanarak desteklediği PYD terör örgütü dahi bu oyunun parçasıdır. Hatta DEAS, FETÖ Emperyalizmin kurguladığı İsrail’in uyguladığı stratejinin bir parçasıdır. Mescid-i Aksa, bizden uzak zannedenler, sadece bu üç örgütün yaptıklarına baksalar, neyin hedeflendiğini açık seçik göreceklerdir. Onun için bakın yaklaşıyor yaklaşmakta olan diyoruz. Onun için, Mescid-i Aksa kirletilirken, biz de kirletiliyoruz, köleleştiriliyoruz diyoruz. Çünkü bugün insanlığın özgürlüğü ancak Kudüs’ün özgürlüğüyle mümkün Çünkü şerefle mühürlenmiş insan denilen varlığın namusu Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırıların püskürtülmesiyle teminat altına alınabilir” dedi.

Adıgüzel, “Biliyoruz ki Siyonistler uluslararası toplumdan, uluslararası hukuktan değil sadece ve sadece ümmetten, Müslümanların öfkesinden çekiniyor. Ayağa kalktığımızda zalimlerin nasıl diz çökeceğini 15 Temmuz’da gösterdik. Bugün de Aksa için ayağa kalkma günüdür. Gün; öfkemizi tekbire, eylemimizi yumruğa ve kararlılığımızı er meydanına dönüştürme günüdür. Gün Aksa için öfkeyi büyütmenin günüdür” diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık sessizce dağıldı.

Trabzon, Ordu, Giresun, Bayburt, Artvin ve Rize

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstermek amacıyla Trabzon'da cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi.

Trabzon İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mescid-i Aksa'da özgürce namaz kılınabilmesi için Atatürk Alanı'ndaki İskenderpaşa Camisi önünde, cuma namazı sonrası "kızgınlık cuması" adı altında protesto gerçekleştirdi.

Ordu ve Giresun'da ellerinde İsrail aleyhine pankartlar taşıyan ve tekbir getiren grup, sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri protesto gerçekleştirdi.

Rize, Artvin ve Bayburt'ta da Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına tepki gösterildi.

Konya, Kayseri, Afyonkarahisar ve Karaman

Konya'da kent merkezindeki tarihi Kapu Camisi'nde, cuma namazının ardından toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı.

Kayseri'de, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, cuma namazı çıkışı Bürüngüz Camisi önünde bir araya gelerek İsrail'e tepki gösterdi. İsrail aleyhtarı pankartlar taşıyan grup, tekbir getirdi ve slogan attı.

Afyonkarahisar ve Karaman'da da düzenlenen protestolara, Filistin bayrakları ile gelen vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini kınadı.

Sakarya ve Edirne

Sakarya'da, cuma namazı sonrası Orhan Camisi önünde toplanan 47 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar, tekbir getirerek Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'i protesto etti.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, TÜGVA Kocaeli İl Temsilciliği öncülüğünde, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, cuma namazının ardından ellerindeki dövizlerle tekbir getirip, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Edirne'de cuma namazı sonrası Eski Cami önünde toplanan grup, "Aksa'ya selam direnişe devam", "Siyonist İsrail Filistin'den defol" şeklinde sloganlar atarak, tekbir getirdi. Protestoya katılanlar Filistin ve Türk bayrağı taşıdı.

Kırklareli'nde ve Tekirdağ'da da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, cuma namazı sonrası "İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine" tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Samsun

Samsun'da cuma namazının ardından Büyük Cami önünde düzenlenen gösterilerde, İsrail'in Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması protesto edildi.

"Suskun dünyaya gür ses olmaya. Haydi Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya" sloganıyla toplanan grup, Filistin'e destek, Kudüs'te yaşananlara tepki gösteren pankart taşıdı.

Öte yandan, Amasya, Çankırı, Sinop, Tokat, Kastamonu ve Çorum'da da sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde, protestolar gerçekleştirildi.

Yalova

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik zulmü Yalova’da protesto edildi.

İsrail’in Harem-i Şerif’in kapılarına koyduğu elektronik metal arama dedektörleri sebebiyle Kudüs’te gergin bekleyiş sürerken, Yalova’da cuma namazı sonrasında bir araya gelen Müslümanlar İsrail’i tel’in etti. 42 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Derneği (Gönülder) tarafından düzenlenen protestoya çok sayıda vatandaş katıldı. Ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile protesto eylemine katılan genç yaşlı yüzlerce vatandaş sloganlar attı. Açıklamayı ise Gönülder Başkanı Hacı Ömer Anlayışlı okudu. Açıklamada, "Mescid-i Aksa biz Müslümanlar için büyük bir değer taşımaktadır. Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs’te, İsrail, bu sefer gözlerini tekrar Mescid-i Aksa’ya dikti. Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da mani olmaktalar. Biz Müslümanlar görevimizi yapıyor ve dille uyarıyoruz. Bizim dilimiz ki, gönüllerde dualarla bir olup, Allah’ın izni ile zalimlere lanet olarak yağar. Anlamamakta direniyorlar. Biz Allah’tan başka kimseden korkmayız. Bu zulüm devam ederse, dilimizle yaptığımız bu uyarıyı, Rabbimizin izniyle Filistin özgür olana kadar, Mescid-i Aksa özgür olana kadar bütün gücümüzle yapacağımızı ilan ediyoruz. Emperyalist güçlerin emelleri için birleşip, Müslüman ülkelere boykot yapmaya değil, mazlumlar için birleşip zalimleri boykot etmeye çağırıyoruz" denildi.

İsrail’i protesto eylemine AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de destek verdi.

Alperen Ocakları'ndan kınama

Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılması, Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanlığı tarafından protesto edildi. Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu önünde toplanan Alperen Ocakları'na bağlı bir grup, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, önceki hafta Cuma günü Mescid-i Aksa'da 3 kişinin şehit edildiğini hatırlatarak, "Uzun zamandan beri Mescid-i Aksa'da İsrail, kardeşlerimize zulmetmektedir. 1969'dan bu zamana kadar ilk defa İsrail, Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmasını yasaklamıştır." dedi.

Müslümanların Mescid-i Aksa'da ibadet yapamamasının çok tehlikeli bir olay olduğunu dile getiren Mican, bu durumun din, inanç ve ibadet özgürlüğünün gasp edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Filistinli Müslümanların, İsrail tarafından zulüm ve baskı altında tutulduğunu kaydeden Mican, şunları söyledi: "Orada yaşayan kardeşlerimizin amacı terör yapmak değil, ibadet yapmaktır. Sonuç itibariyle Müslümanların ilk kıblesi, tüm müminlerin kutsal mabedi olan Mescid-i Aksa'da ibadet özgürlüğü neden yasaklansın. Bunu gayrimeşru bir istekmiş gibi değerlendirerek kardeşlerimize zulüm yapılıyor. Oradaki kardeşlerimizden Mescid-i Aksa'dan iş makineleri sesleri geldiği haberlerini alıyoruz. Biz onların hedeflerinin ne olduğunu biliyoruz. Mescid-i Aksa'nın altını oyuyorlar. Mescid-i Aksa'nın altında kendi kutsal mabetlerinin olduğunu sanıyorlar ama yanılıyorlar. Oradaki en büyük emelleri Mescid-i Aksa'yı yıkmaktır."

Mican, Avrupa devletlerinin, söz konusu Müslümanların mağduriyeti olunca üç maymunu oynadıkları değerlendirmesinde bulunarak, İslam devletlerinin liderleriyle alim ve hocaların Mescid-i Aksa'daki duruma ses çıkararak, yaşanan zulme dur demesi gerektiğini belirtti.

Türkiye tarafından Kudüs'e bir heyet gönderilerek Mescid-i Aksa'daki zulmün durması için girişimde bulunulmasını istediklerini kaydeden Mican, "Daha ne kadar canımız yanacak, kaç kardeşimizi şehit vereceğiz, kaç tane bacımıza kafir eli değecek?" şeklinde konuştu.

Mican, Müslümanlarının ibadet özgürlüğünün engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

3 Filistinli öldürülmüştü

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış ve kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Yorumlar