Ürdün ve Mısır İhvan'da ayrılık

Ürdün'deki İhvan'ın, Mısır'daki İhvan ile iç tüzük üzerinden bağlantısını kestiği bildirildi

Google Haberlere Abone ol
Ürdün ve Mısır İhvan'da ayrılık

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), Mısır'daki İhvan ile iç tüzük üzerinden bağlantısını kestiği bildirildi.

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı Şura Konseyi Üyesi Murad el-Adayile, AA muhabirine yaptığı açıklamada konseyin iç tüzükteki bir maddeyi değiştirerek Mısır İhvan'ı ile arasındaki bağlantıyı kestiğini belirtti.

Adayile, "Konsey, teşkilatın iç tüzüğündeki 'Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Hasan el-Benna'nın Kahire'de kurduğu teşkilatın bir şubesidir' maddesini değiştirdi ve maddede yalnızca Ürdün Müslüman Kardeşler Teşkilatı adı geçmesine karar verildi. Bu biçimsel bir değişiklik. Söz konusu madde teşkilatın kurulduğu 1945 yılından beri mevcuttu. Maddenin değiştirilme önerisi ise 3 yıldır gündemdeydi. Ancak teşkilat içindeki fikir ayrılıkları nedeniyle net karar alınamamıştı" dedi.

"Biz hala Hasan el-Benna'nın vizyonunu takip ediyoruz" ifadelerini kullanan Adayile, "Alınan bu karar kesinlikle Kahire'deki Rehberlik Konseyi bürosunun Ürdün'deki ofise baskı yapması anlamına gelmiyor. Kararlarımız tamamen bağımsız" diye konuştu.

Arap Baharı'nın ardından "Ürdün İhvanı'nın Mısır İhvanı ile tüm bağlarının koparılmasını isteyen" Abdulmecid Zenibat başkanlığındaki bir grubun önerileri neticesinde Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı içinde ciddi anlaşmazlıklar yaşanmış Zenibat başta olmak üzere yaklaşık 10 kişi teşkilattan ihraç edilmişti. Teşkilattan ihraç edilen Zenibat ve arkadaşları, İçişleri Bakanlığı'na Müslüman Kardeşler ismi ile tescil başvurusu yapmış, gerçek İhvan Teşkilatı'nın tüm itirazlarına rağmen İçişleri Bakanlığı başvuruyu kabul etmiş ve bu grup Müslüman Kardeşler ismi ile dernekleşmişti.

Yorumlar