Ürdün ihvanı meclise döndü

Müslüman Kardeşler'e yakın Ulusal Islah Kitlesi, ilk sonuçlara göre 13 milletvekilliği kazandı

Google Haberlere Abone ol
Ürdün ihvanı meclise döndü
Ürdün'de Müslüman Kardeşler'in (İhvan) siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi'nden doğan Ulusal Islah Kitlesi'nin parlamentoda 13 sandalye elde ettiği bildirildi.

Ürdün'deki seçim konseyi kaynakları, önceki gün yapılan genel seçimin ilk sonuçlarına göre Ulusal Islah Kitlesi'nin, 130 sandalyeli Temsilciler Meclisi'ne 13 milletvekiliyle girmeye hak kazandığını belirtti.

İhvan'ın eski şura üyesi Kazım Ayaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İslamcılar, 8 yıl sonra Ürdün parlamentosuna geri döndü." ifadesini kullandı.

"Bu dönüş, ulusalcılar, milliyetçiler, Hristiyanlar, Çerkesler ve Çeçenler'den bazı kişilerle koalisyonla gerçekleşti." diyen Ayaş, koalisyonun daha önceki "İslam çözümdür" sloganından vazgeçerek seçmenlere tam bir ıslah programı sunduğunu ifade etti.

Ayaş, "İslamcılar, Ürdün'ün iç ve dış tehditlerle karşı karşıya kaldığı tehditlerden dolayı parlamentoda yer almalarını gerekçelendirdiler." diye konuştu.

İhvan, Ürdün'de son olarak 2007'de genel seçimlere katılmış, 2010 ve 2013'teki seçimleri ise usulsüzlük iddiaları ve uygulanan seçim sistemi nedeniyle boykot etmişti.

Ürdün'de partileşmenin önünde önemli bir engel kabul edilen "taşınamaz tek oy sistemi"nin kaldırıldığı yeni seçim kanunuyla milletvekili sayısı 150'den 130'a düşürülmüştü.

Ürdün parlamentosu Kral tarafından atanan isimlerden oluşan Senato ve 4 yılda bir gerçekleşen seçimlerle iş başına gelen Temsilciler Meclisi olmak üzere iki kanattan oluşuyor.

Yorumlar