Üç ülke arasında Nil anlaşması

Hedasi Barajı projesiyle ilgili bazı konularda incelemeler yapılması için Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında anlaşma imzalandı

Google Haberlere Abone ol
Üç ülke arasında Nil anlaşması
Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı projesiyle ilgili bazı konularda incelemeler yapılması için Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında anlaşma imzalandığı bildirildi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da bir araya gelen üç ülkenin sulama bakanları, Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılması konusunda anlaşma imzaladı.

İmza töreni sırasında açıklama yapan Mısır Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, anlaşmanın, Nil sularının paylaşımı konusunda üç ülke arasındaki iş birliğinin başlangıcı olduğunu belirtti.

Etiyopya Sulama ve Elektrik Bakanı Mutuma Mikasa, ülkesinin anlaşmaya bağlı kalacağını ifade ederken, Sudanlı mevkidaşı Mutez Musa da anlaşmanın Afrika ülkelerinin sorunların çözümünde iş birliği yapabildiğini gösterdiğini dile getirdi.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek, Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusundaki tartışmalar yaşanmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" sağlandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

DÜNYANIN EN UZUN NEHRİ

Nil Nehri, dünyanın en uzun nehridir. Afrika’da Victoria Gölü’nde çıkar ve kuzeye doğru akarak Akdeniz’e dökülür. Victoria Gölü’nden, döküldüğü yere kadar olan uzunluğu 6 bin 390 kilometredir. Genel olarak Nil’in başlangıcı, Victoria Gölü’ne güneyden gelen Kagera nehriyle birlikte ölçülür çünkü Nil’in gerçek başlangıcı Kagera nehrinin kaynağıdır Böylece, Nil’in uzunluğu 6.671 kilometre eder.

Nil, Tanganyika, Uganda, Sudan’dan geçtikten sonra Bahrelgazal nehriyle birleşir ve Beyaz Nil adını alır. Hartum’da Mavi Nil denilen kolla birleşir 250 metrelik çağlayanlarla Mısır topraklarına dökülür. Mısır’ı baştan başa geçerek, Kahire’den sonra, birçok ufak kollara ayrılır, ana kolu Dimyat yakınlarında, geniş bir çatal ağızla Akdeniz’e ulaşır.

Nil, Afrika’nın can damarıdır. Bu kurak, sıcak topraklara Nil can vermiş, böylece verimli bir hale gelen bu topraklar, tarihin ilk çağlarından beri, büyük medeniyetlere beşik olmuştur.
Bugün de Mısır’ın en kalabalık bölgesi Nil yakınlarındadır. Yılın çeşitli mevsimlerinde Nil kıyılarında, bu nehrin taşması ile verimlileştirdiği topraklarda çeşitli ekinler, sebzeler yetiştirilir. Ayrıca, birçok kanallarla, barajlarla, Nil’in suyundan kurak mevsimlerde de faydalanmak imkanı sağlanmıştır.

Nil, Asvan yakınlarında 500 metre kadar bir genişliğe ulaşır, Kahire yakınlarında ise genişliği 2 kilometreyi bulur. Su baskınlarında suladığı yerlere ise 20 km.’ye kadar uzar.

GEÇTİĞİ ÜLKELER

Etiyopya, Sudan, Mısır, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Tanzanya, Ruanda, Burundi, Güney Sudan olmak üzere tam 10 ülkeden geçer.

Yorumlar