Üç milyon Suriyeli daha hareketlenebilir

AB Bakanı Bozkır, Suriye'deki çatışmaların durmaması halinde, "Sadece Halep'te 1 buçuk milyon insan daha hareketlenebilir. Bütün Suriye'de tabi 3 buçuk milyon insan daha göçmen haline gelebilir. Çok önemli bir sorundan bahsediyoruz" dedi

Google Haberlere Abone ol
Üç milyon Suriyeli daha hareketlenebilir

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Suriye'ye huzur avdet etmezse, insanlar öldürülmeye, bombalanmaya, terör saldırıları olmaya devam ederse bugünkü rakamların belki ikiye katlanabileceğini ve ülkelerin istiap hadlerini aşarak sorunun hiç çözülemez hale geleceğini yıllardan beri söylüyoruz" dedi.

Bozkır, New York Başkonsolosluğu'nda Türk toplumu temsilcileri ile bir araya geldi. Bozkır, burada yaptığı konuşmada, Suriye ve göçmen sorunlarına değinerek, Türkiye'nin yer aldığı bölgenin sorunlar yumağına dönüştüğünü söyledi.

"Suriye gerçekten terörizmin, illegal göçün, insanlık dramlarının ve bölge istikrarına karşı yöneltilen bütün sıkıntıların kaynağı haline geldi" ifadelerini kullanan Bozkır, Irak'ın da aynı konumda olduğunu, bu iki ülkenin güney komşuları olduğu için önce Türkiye'yi ardından Batıyı etkilediğini vurguladı.

Bozkır, Batılı ülkelere, illegal göçle mücadele için öncelikle Suriye'deki sorunun ortadan kalkması lazım geldiğini anlattıklarını vurgulayarak, "Suriye'ye huzur avdet etmezse, insanlar öldürülmeye, bombalanmaya, terör saldırıları olmaya devam ederse bugünkü rakamların belki ikiye katlanabileceğini ve ülkelerin istiap hadlerini aşarak sorunun hiç çözülemez hale geleceğini yıllardan beri söylüyoruz" dedi.

Bakan Volkan Bozkır, sorunun çözülmemesi halinde daha büyük sıkıntılar yaşanacağı uyarısı da yaparak, "Eğer Suriye sorunu çözülmezse sadece Halep'te 1 buçuk milyon insan daha hareketlenebilir. Bütün Suriye'de tabi 3 buçuk milyon insan daha göçmen haline gelebilir. Çok önemli bir sorundan bahsediyoruz. Bu tabi ne Türkiye'nin ne birkaç ülkenin üzerine sorumluluk yüklenerek ortadan kaldırılabilecek bir sıkıntı değil" diye konuştu.

Bozkır, Türk toplumu temsilcilerinden, terör örgütlerinin tanımı, illegal göçün yayılması ve bölgede Türkiye ile ABD'nin işbirliğine gitmemesi durumunda yaşanabileceklere ilişkin ABD'nin karar mekanizmalarına Türkiye'nin pozisyonunu anlatmalarını istedi.

Yorumlar