Tuzhurmatu'da kimyasal katliam endişesi

Militanlar tarafından atılan havan toplarından evi zarar gören Abbas, Hükümet acil bir şekilde kimyasal silah saldırısından korunmamız için gaz maskesi temin etmelidir" dedi

Google Haberlere Abone ol
Tuzhurmatu'da kimyasal katliam endişesi

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Tazehurmatu(Tuzhurmatu) kasabasında terör örgütü DAEŞ'in kimyasal silah saldırısına maruz kalan vatandaşlar, muhtemel ikinci bir saldırıya karşı savunmasız olduklarını belirterek, hükümetten gaz maskesi talebinde bulundu.

Kerkük kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede ve 35 bin nüfusluk kasabadaki vatandaşların tedirgin bekleyişi devam ediyor. DAEŞ'in 5 kilometre mesafede elinde tuttuğu Beşir köyünden tekrar kimyasal silah ile saldırması söz konusu.

Militanlar tarafından atılan havan toplarında evi hasar gören Fatma Abbas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'in bölgeye gelmesinden bu yana yaklaşık iki yıldır aynı korkuyu yaşıyoruz. Özellikle geceleri sürekli havan ve katyuşa füzeleriyle saldırı yapılıyor. Gidecek başka bir yerimiz yok. Merkezi hükümetin bu saldırıları önlemesi için bir çare bulması lazım" ifadelerini kullandı.

Terör saldırılarından dolayı eğitime ara verildiğini hatırlatan Abbas, "Havan saldırıları yoğunluk kazandığından beri okullar tatil edildi. Yaklaşık 10 gündür çocuklarımız okula gitmiyor. Bu şekilde nereye kadar idare edeceğiz bilmiyoruz" dedi.

İkinci bir Halepçe katliamının meydana gelmesinden korktuklarını aktaran Abbas, "Hükümet acil bir şekilde kimyasal silah saldırısından korunmamız için gaz maskesi temin etmelidir" şeklinde konuştu.

Tazehurmatu Kasabası Kaymakamı Adil Hüseyin ise kimyasal madde içeren havan toplarının isabet ettiği bölgelere yaklaşık 5 gündür yaklaşılmadığını belirterek şunları ifade etti:

"Kasaba merkezinde bazı bölgeler halkın güvenliği için girişlere kapatıldı. Sivil savunma ekipleri bölgeye giderek havan toplarının isabet ettiği bölgeleri temizledi. Söz konusu bölgeler tazyikli su ve yüksek dozlu kimyasal madde arındırıcı sıvılarla temizlendi. Şimdi bile bölgede gazın kokusu hissedilebiliyor. Tehlikenin tamamen ortadan kaldırılması için hükümet acil ve gerekli önemleri alması lazım."

Terör örgütü DAEŞ 9 Mart tarihinde Tazehurmatu kasabasının içerisinde bir tür kimyasal madde içeren havan topu ve katyuşa füzeleriyle saldırması sonucu bir kişi hayatını kaybetmiş, 600'e yakın kişi yaralanmıştı.

Yorumlar