Türkiye'nin Suriye teklifi BM'de olumlu karşılandı

Suriye'ye uluslararası bir yardım konvoyu oluşturulmasını öneren Türkiye'nin teklifi BM'de olumlu karşılandı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Suriye teklifi BM'de olumlu karşılandı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Yaklaşık 6 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye ile ilgili şu ana kadar hiçbir somut kararın çıkmadığı Birleşmiş Milletler(BM)'den Türkiye'nin önerisine yeşil ışık geldi. Şu ana kadar defalarca Suriye konusunda toplantıların düzenlendiği BM'de Suriyelilerin derdine derman olabilecek tek bir karar bile alınamadı. 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Türkiye’nin Halep’e yardımların ulaştırılması için uluslararası insani yardım konvoyu önerisini desteklediklerini söyledi.

İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan Suriye toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası yardım konvoyu oluşturulmasını ve konvoyda bulunan TIR’lara ülkelerin bayrakları asılarak yardımların yerine ulaştırılmasını önermişti.

Laerke açıklamasında Suriye’de asıl prensipleri arasında tarafsızlık bulunan her türlü insani yardımı olumlu karşıladıklarını dile getirdi. Laerke, “Türkiye’nin Halep’e insani yardımlarının ulaştırılması için uluslararası bir konvoyun ulaştırılması önerisini destekliyoruz, bildiğiniz gibi Suriye’de devam eden çatışmalar insani yardım konvoylarının hareket etmesini zorlaştırıyor. Can güvenliği olmadan BM konvoylarının hareket edemediğini ifade etmek isterim” dedi. 

BMGK'DAKİ TÜM KARARLAR RUSYA'YA TAKILIYOR

BMGK'da şu ana kadar Suriye konusunda alınmak istenen kararların tamamı, konseyin daimi üyesi olan Rusya tarafından veto edildi. Rusya'nın yaptığı öneriler ise diğer üyeler tarafından samimi bulunmadığı için kabul görmüyor. Rusya, Suriye'de Beşar Esad'ı desteklediği için tepki çekiyor. 

 

Yorumlar