Türkiye'den ABD'nin hoşuna gitmeyecek iki şart

ABD'nin Rakka operasyonuna katılmasını istediği Türkiye iki önemli şart öne sürdü: Menbiç'in PYD'den temizlenerek harekatın merkezi olması ve PYD'nin operasyonda yer almaması.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den ABD'nin hoşuna gitmeyecek iki şart
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi dönüşünde yaptığı “Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik” açıklamasının ardından Ankara harekete geçti. ABD'den gelecek olan askeri yetkilileri bekleyen Türkiye, operasyonun lojistik ve askeri hareketlilik boyutlarını da masaya yatırmak için çalışmalara başladı.

TÜRKİYE BÖLGEYİ ARAŞTIRIYOR

Kurban Bayramı'nın hemen sonrasında Ankara'ya gelmesi beklenen ABD heyeti ile yapılacak görüşmeler öncesinde Ankara, “bölgenin sosyo-kültürel yapısı, 2013'den bu yana kentte yaşananlar, IŞİD'in bölgedeki hareketliliği ve olası saldırı sonrasında ortaya çıkacak tüm senaryoları” tek tek masaya yatırıyor. Bu ön çalışmanın ardından Ankara, Rakka operasyonunu tüm boyutları ile ABD ile konuşacak.

İLK ŞART: PYD OLMASIN

Görüşmede, Türkiye'nin ilk şartı “terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin operasyon dışında bırakılması” olacak. Ankara, Rakka operasyonunun koalisyon güçlerinin ortak bir operasyonu olarak icra edilmesi gerektiğinin altını çizecek. Ankara, ABD'li yetkililerden “Rakka operasyonuna PYD ve uzantısı konumundaki suriye Demokratik Güçleri'nin kesinlikle katılmaması” isteğinde bulunacak.

Ankara'nın diğer önemli şartı ise Münbiç olacak. ABD ve koalisyon güçlerinin tam desteğinin sağlanması durumunda Ankara, operasyonun kara birliklerinin hareket üssünün Münbiç olmasını isteyecek. “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) liderliğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer koalisyon güçlerine bağlı silahlı unsurların Münbiç merkezli üst alanından koordine edilmesini isteği” geçen hafta yapılan ilk görüşmede ABD'li yetlililere iletildi. ABD'nin bu konuya soğuk bakmadığı kaydedildi.

Yorumlar