Türkiye, Barzani'ye karşı ne yapabilir?

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunda ısrar etmesi halinde Türkiye'nin öncelikli olarak ekonomik yaptırımları devreye sokması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Barzani'ye karşı ne yapabilir?

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki referandum tartışmaları devam ederken, Türkiye'nin de karşı olduğu seçime karşı Ankara'nın düşündüğü adımlar merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, referandumda ısrara edilmesi halinde “Gereken her adımı atarız” açıklamasında bulunmuştu. Ardından da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye’nin Irak’a açılan en önemli sınır kapısı Habur’da dün sürpriz bir adımla tatbikat başlattı. Peki, muhtemel bir referandumdan sonra Türkiye'nin atacağı adımlar neler olabilir? Bunun için 22 Eylül'de yani referandumdan 3 gün önce yapılması planlanan MGK'da alınacak kararların beklenmesi gerekiyor. Ancak kulislerden sızan bilgilere göre Türkiye'nin önceliği ekonomik yaptırımlar. 

Kuzey  Irak’ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumu nedeniyle 22 Eylül’e çekilen Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınacak önlemlere ilişkin ilgili kurumların çalışmalara başladığı öğrenildi. Sızan bilgilere göre, ilk etapta Türkiye’nin alacağı önlemlerin ekonomik alanda olması bekleniyor. Ticaretin durdurulması, Türk Hava Yolları (THY) ve özel şirketlerin Erbil seferlerinin iptali öne çıkan önlemler arasında sıralanıyor. Askeri önlemlerde de önceliğin, bölgedeki Türkmenlerin hedef alınması veya Irak merkezi yönetiminin müdahalesi durumunda Türkiye sınırına yönelik olası bir göçe karşı hazırlanmaya verildiği ileri sürülüyor.

Yorumlar

ilmkljn .lçczvxdoııkhnv