Trump ile Kral Selman arasında İran mutabakatı

ABD-Suudi Arabistan zirvesinde, İran'ın müdahalelerine dur denmesi gerektiği yönünde fikir birliği oluştu

Google Haberlere Abone ol
Trump ile Kral Selman arasında İran mutabakatı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın diğer ülkelerin içişlerine müdahalesinin önüne geçilmesi konusunda görüş birliğine vardığı bildirildi.

Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA, iki liderin dün başkent Riyad'da düzenlediği ABD-Suudi Arabistan Zirvesi'nin kapanış bildirisini yayınladı. Suriye, Yemen, Lübnan, Irak ve Filistin konularının da ele alındığı bildiride, liderler, İran'ın diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmesi, mezhep fitnesini ateşlemesi, terörü desteklemesi ve bölge ülkelerinin istikrarını sarsan çalışmalarının önüne geçilmesi gerektiği konusunda uzlaştı.

İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın bazı maddelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten liderler, İran'ın balistik füze programının sadece komşu ülkelere değil tüm bölge ülkeleri için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Selman ve Trump, iki ülkenin ortak çıkarlarıyla mücadele etme ve savunma alanındaki iş birliğini güçlendirme isteklerini ortaya koydu. Trump'ın gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında imzalanan anlaşmalar ile kurulan stratejik ortaklığın her iki ülke için doğuracağı yeni iş imkanları memnuniyetle karşılandı.

Liderler, DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede güçlü şekilde mücadele etme, bu konuda istihbarat alışverişinde bulunma ve finansman desteğinin kesilmesi konusundaki kararlılıklarını belirtti.

İsrail ile Filistinliler arasında kapsamlı bir barışın sağlanmasının önemine işaret eden liderler, bunun gerçekleşeceği uygun ortamı oluşturmak için çalışma sözü verirken Yemen krizine de çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Taraflar Suriye konusunda da rejimin, 2013'te kimyasal silahların yasaklanması ve stokların imha edilmesi için uluslararası camiayla vardığı anlaşmaya sadık kalmasının ve Suriye'de Cenevre Bildirisi ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 2254 sayılı kararı doğrultusunda daimi bir çözüme varılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Liderler, Irak hükümetine DEAŞ'la mücadelede, Lübnan hükümetine de ülke topraklarının tamamında egemenliğini sağlaması ve Hizbullah gibi terör örgütlerinin silahsızlandırılması için destek verilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Yorumlar

selim selman sen önce yemendeki koleradan ölenlere afrikada açlıktan ölenlere baksana hesap vereceksin