Trump-Clinton münazarasında 'Ortadoğu' polemiği

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminin iki adayı Demokrat Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Donald Trump, canlı yayında bir kez daha karşı karşıya geldi. Trump'ın email skandalı üzerinden "Ben başkan olsam sen hapisteydin" sözleriyle, Clinton'ın "Kürtleri silahlandırırım" ifadesi dikkat çekiciydi.

Google Haberlere Abone ol
Trump-Clinton münazarasında 'Ortadoğu' polemiği
ABD başkanı olmak için 8 Kasım'da yarışacak olan Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, geleneksel başkanlık münazarasının ikincisinde karşı karşıya geldiler.

Washington Üniversitesi'ndeki kapışmanın, 27 Eylül'de yapılan ilk münazaraya göre tansiyonu daha düşüktü; kişsel meselelerden çok politika ve siyaset konuşuldu.

Adaylar, online ve stüdyodaki 35 kişiden gelen sorulara yanıtlar verirken, Donald Trump'ın kadınlara ilişkin ses kaydı yine gündeme geldi. Trump açık bir dille bir kez daha özür diledi ve "Kapalı kapılar ardında konuşulan bir konuydu. Üzerinde çok durulmamalı" dedi.

Clinton ise o ses kaydının Trump'ın kişiliğini ve karakterini yansıttığını söyledi ve "Kendi partisinden senatörler ve diğer başkan adayları da açık şekilde ayıpladılr" şeklinde konuştu.

"BEN BAŞKAN OLSAYDIM CEZAEVİNDEYDİN"

Trump'ın, email skandalını gündeme getirmesiyle bu kez özür dileyen Clinton oldu. "Böyle bir şeyi bir kez daha yaşarsam kişisel email adresimi de telefonumu da kullanmayacağım" diyen Clinton'a Trump'ın yanıtı oldukça sertti: "Başkan olursam yayınlanmamış 33 bin email için özel bir araştırma komisyonu kuracağım. Eğer ben başkan olsaydım sen şu an cezaevinde olurdun."

"RADİKAL İSLAM DEMİYORLAR"

Stüdyodan Müslümanlar ve İslamiyetle ilgili gelen soru üzerine, Obama ve Clinton'a yüklenen Trump, "Radikal İslam kelimesini kulanmıyorlar" derken, Clinton ise meselenin İslamiyetle ilgisi olmadığını söyledi. Ortaya çıkan şeyin sorumlusunun teröristler ve cihatçılar olduğunu söyleyen Clinton, "Radikal İslam kelimesi bu yüzden kullanılmamalı. Bu bir İslam savaşı değil" ifadelerini kullandı.

"KÜRTLERİ SİLAHLANDIRIRIM"

Suriye ve DAEŞ meselesinde Trump, "DAEŞ'i yok etmek için gerekirse Rusya'yla dahi ortak operasyonlar denenebilir, işbirliği yapılabilir" dedi. Clinton ise, uçuşa yasak bölge oluşturulmasını desteklediğini söyledi ve ekledi: "ABD askerleri oraya gitmeyecek."

Musul operasyonu konusunda Trump, "Neden Musul operasyonu apaçık şekilde tartışılıyor anlamıyorum, bunu gizli şekilde yapamaz mısınız? Kaçan kaçtı zaten" derken, Clinton ise şunları söyledi: "Orada en iyi partner Kürtler oldu. Kürtleri ve Arapları silahlandırmaya devam edeceğiz. Onlar bizim oradaki gücümüz olacaklar."

İŞTE CLINTON'UN O SÖZLERİ

İki adaydan Clinton, stüdyodaki bir katılımcının, "Birbirinizle ilgili iyi şeyler söyler misiniz?" sözleri karşısında, "Trump çocuklarını iyi yetiştirdi" derken, Trump da, "Asla vazgeçmiyor, savaşçı bir kadın" şeklinde konuştu. İki isim arasındaki 3. ve son başkanlık münazarası 19 Ekim Çarşamba günü yapılacak.

EL SIKIŞMADILAR

Oldukça sert bir havada geçen canlı yayının sonunda el sıkışsalar da tartışmanın başında el sıkışmayan iki rakibin bu hareketi, Amerikan kamuoyunda ayrı bir tartışmaya neden oldu.
Başkanlık yarışında Clinton ile Trump'ı bir araya getirecek son tartışma programı, 19 Ekim Çarşamba günü Las Vegas kentinde Nevada Üniversitesinde gerçekleştirilecek.

"TRUMP DAHA BİR BEYFENDİYDİ"

NTV Washington Muhabiri Hüseyin Günay'ın izlenimleri ise şöyle: İlk münazaradan sonra Clinton öne çıkmıştı. Bu münazara sonrası kimin kazandığını söylemek çok zor ama ikisi de kaybetmedi. 

ABD siyaset tarihininde 1. ve 3. sü münazaralar alevli geçer; bu kapışmada adaylar birbirlerini tarttılar.

Trump ilk rauntta yaptığı hataları tekrarlamadı; ciddi saldırılarda bulunmadı, Clinton'ın sözünü kesmedi ve daha bir beyfendiydi denilebilir. 

MÜLTECİLER İÇİN NE DEDİLER?

Stüdyodaki 35 kişilik katılımcı grup, bağımsız seçim komisyonu tarafından seçildi. Soru soran iki gazeteci de yine aynı komisyonun seçimiydi. 

Münazaradan kısa süre önce Donald Trump ile basın toplantısı yapan ve Bill Clinton tarafından tacize ugradıklarını iddia eden kadınlar da salondaki izleyiciler arasındaydılar.

Clinton'ın, "Başkan olmak icin doğru kişi değil" dediği Trump, moderatör Anderson Cooper'a "Neden email sorularını sormuyorsun?", kadın moderatör Martha Raddatz'a da, "Neden Clinton'u susturmuyorsun" diye yüklendi.

Münazarada Suriye meselesi, yüzü kanlar içinde bir ambulansta otururken görüntülenen 5 yaşındaki Ümran hatırlatılarak gündeme getirildi.

Yorumlar