Trump'a boyun eğen BM Filistinli öğretmenleri işten attı

ABD'nin yardımların bir kısmını kesmesi üzerine Filistin'deki BM kuruluşu UNRWA, Filistinli bazı öğretmenleri işten attı. Karar üzerine Filistinliler protesto gösterileri düzenledi. Trump, BM'de alınan Kudüs kararından sonra Filistin'deki BM kuruluşlarına para yardımını keseceğini açıklamıştı. Para yardımının bir kısmı kesilmişti.

Google Haberlere Abone ol
Trump'a boyun eğen BM Filistinli öğretmenleri işten attı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) bazı öğretmenleri işten çıkarması, Batı Şeria'nın Nablus kentinde protesto edildi.

Nablus'taki UNRWA ofisi önünde bir araya gelen öğretmen ve insan hakları aktivistleri, kuruluşa bağlı okullarda görevli 158 öğretmenin işten çıkarılmasına tepki gösterdi.

UNRWA Finanslarını Kısıtlamayla Mücadele Komitesi üyesi Mahir Harab, Filistin yönetimini, ulusal sorumluluğunu yerine getirmeye ve Filistin'in değişmez değerlerini müdafaaya çağırarak, bunların başında Kudüs meselesi ve mülteci sorununun yer aldığını söyledi.

Mültecilerin, Filistin meselesinin temel sorunu olduğuna işaret eden Harab, "Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Mülteciler Dairesi, mültecilerin haklarını savunarak bu meseleyi gerektiği yere yeniden taşımalı." dedi.

Gösteriye katılan Filistinliler, öğretmenlerin işlerinden çıkarılması aleyhinde pankartlar taşıdı.

Batı Şeria aylardır UNRWA'ya ait okullarda çalışan 158 öğretmenin işten çıkarılması ve ABD'nin 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün gözden geçirilmek üzere askıya alındığına dair açıklaması nedeniyle çeşitli protestolara tanık oluyor.

Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.

GAZZE'DE DE PROTESTOLAR

Gazze'de, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) verilecek yardımın bir bölümünü askıya alması protesto edildi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FDHKC) 49'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Gazze'de düzenlediği gösteriye katılanlar, ABD'nin Kudüs kararını ve UNRWA'ya verilecek yardımın bir bölümünü askıya almasını kınayan sloganlar attı.

FDHKC'nin siyasi büro üyesi Talal Ebu Zarife, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösteri sırasında başta ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı olmak üzere ABD'nin tüm kararlarına karşı koymak için gereken politikayı vurguladıklarını söyledi.

FDHKC'nin, Filistin halkına çözüm dayatılmasını hedefleyen tüm girişimleri reddettiğini aktaran Ebu Zarife, ABD'nin kararlarına karşı koymak için siyasi birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini duyurmuştu.

Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurduğu 6 Aralık 2017'den bu yana, başta işgal altındaki Doğu Kudüs olmak üzere Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde ve Gazze sınırında gösteriler düzenleniyor.

ABD yönetimi, 16 Ocak'ta, "UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını duyurmuştu.

Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.

Yorumlar

ihsan bm denen kurum zaten abd nin maşası bürosu ona çalışan büro