'Teröre Karşı İslam İttifakı toplantısı'

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Tuğgeneral Asiri, "Üye ülkeler istihbarat alanında bilgi alışverişinde bulunacaklar ve hiçbir ülkeye kendi talebi olmaksızın askeri müdahalede bulunulmayacak. Müdahalenin olması durumunda ise kendi toprakları üzerindeki operasyonları üye ülke yönetecek ve bu operasyonlar uluslararası örfe uygun olacak" dedi

Google Haberlere Abone ol
'Teröre Karşı İslam İttifakı toplantısı'

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed bin Hasan Asiri, Teröre Karşı İslam İttifakı'na üye ülkelere kendi talebi olmadan askeri müdahalede bulunulmayacağını söyledi.

Asiri, başkent Riyad'da ittifaka üye 40 ülkenin genelkurmay başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, ittifakın çalışma mekanizması ve amaçlarıyla ilgili bilgi verdi. İttifaka üyeliğin gönüllülük esasına dayandığını ifade eden Asiri, "Üye ülkeler istihbarat alanında bilgi alışverişinde bulunacaklar ve hiçbir ülkeye kendi talebi olmaksızın askeri müdahalede bulunulmayacak. Müdahalenin olması durumunda ise kendi toprakları üzerindeki operasyonları üye ülke yönetecek ve bu operasyonlar uluslararası örfe uygun olacak." diye konuştu.

İttifakın fikri, basın, finansal ve askeri olmak üzere 4 temel ilke üzerine bina edildiğini kaydeden Asiri, "Terör örgütleri basını yoğun bir şekilde kullanıyor. Bu nedenle ittifakın da terör örgütleri tarafından ortaya atılan bu fikirlerle mücadelede fikri ve basın stratejileri geliştirmesi tabiidir. Finans ilkesinden, terör örgütlerinin mali kaynaklarını izleyip bunların kurutulmasını kastediyoruz. Askeri olarak ise Riyad'da ittifakın operasyonlarının koordine edileceği bir merkez tahsis edilmesi ve bunun için bütçe ayrılmasından bahsediyoruz" dedi.

Asiri, ittifakın çalışma mekanizmasıyla ilgili olarak, "Öncelikle üye ülke istihbarat bilgilerini operasyon merkezinde oluşturulacak veri tabanında diğer ülkelerle paylaşacak. Herhangi bir tehdit alması durumunda diğer ülkelerden destek alacak" ifadesini kullandı.

Asiri, bugün gerçekleştirilen toplantının yakın bir zamanda gerçekleştirilecek üye ülkelerin savunma bakanları toplantısına hazırlık mahiyetinde olduğunu dile getirdi ancak toplantı zamanıyla ilgili bilgi vermedi.

Suudi Arabistan, 14 Aralık 2015'te 34 ülkenin katılımıyla Teröre Karşı İslam İttifakı kurulduğunu ve merkez karargahının başkent Riyad olduğunu duyurmuştu. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed bin Hasan Asiri, ittifaka katılan ülkelerin sayısının 34'ten 40'a yükseldiğini bildirmişti.

Yorumlar