Telafer operasyonu başladı, binlerce sivil mahsur

Irak güçlerinin başlattığı operasyonda en az 31 militan öldürüldü. Telafer çevresinden 290 sivil tahliye edildi. Bölgede 10 bin ila 50 bin sivil mahsur durumda bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
Telafer operasyonu başladı, binlerce sivil mahsur

Irak güçlerinin sabah başlattığı Telafer'i terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda en az 31 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Irak federal polis gücünde görevli Üsteğmen Beha el-Meyahi, DEAŞ'ın bomba yüklü araçlar kullanarak Irak güçlerinin güneybatıdan Telafer'e ilerleyişini durdurmaya çalıştığını söyledi.

Çatışmalarda en az 14 DEAŞ militanının öldürüldüğünü belirten Meyahi, Irak güçleri arasında yer alan İran destekli Haşdi Şabi milislerinden de ölü ve yaralılar olduğunu aktardı.

Orduya ait savaş uçakları ve tankların, bomba yüklü 4 aracı vurarak etkisiz hale getirdiğini dile getiren Meyahi, güvenlik güçlerinin Telafer'in kuzeybatısında yer alan El-İbre köyüne de baskın düzenlediğini ifade etti.

Binbaşı Ganim Hammudat el-Azavi ise topçu birliklerinin DEAŞ'ın birinci savunma hattına yönelik saldırılarında ilk belirlemelere göre 17 militanın öldürüldüğünü, onlarcasının yaralandığını belirtti.

Azavi, Irak Hava Kuvvetleri ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin verdiği bilgilere göre yapılan saldırılarda, DEAŞ'a ait 6 roket fırlatma rampası ve 3 aracın da kullanılmaz hale getirildiğini kaydetti.

Binlerce sivil mahsur durumda

Öte yandan Telafer'i kurtarma operasyonuyla eş zamanlı olarak bölgedeki sivilleri tahliye etme çalışmaları da sürüyor.

Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Cabbar Hasan, "Güvenlik güçlerimiz sabah başlatılan operasyonun ardından Telafer çevresinden yaklaşık 290 sivili tahliye ederek güvenli bölgelere sevk etti." dedi.

Uluslararası koalisyon güçlerinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 bin ila 50 bin sivil Telafer kent merkezi ve çevresinde mahsur kalmış durumda.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bu sabah Telafer'i DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, militanların teslim olma veya öldürülmeleri dışında başka seçeneklerinin olmadığını bildirmişti.

Operasyona, Irak ordusu, federal polis güçleri ve mehzepçi yaklaşımıyla bilinen, İran destekli Haşdi Şabi milisleri katılırken, Irak ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek veriyor.

Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer, 16 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulunuyor.

Haşdi Şabi tehlikesi

Irak'ta Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer'i terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna İran destekli Haşdi Şabi milislerinin de katılması "sivillerin zarar görmesi" yönünde endişeye sebep oldu.

Musul İl Meclisi Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, ''Operasyon sırasında sivillere ve ilçenin altyapısına zarar vermeyeceklerine ilişkin söz vermelerine rağmen Haşdi Şabi'nin katılımından endişeliyiz." dedi.

Kaplan, söz konusu milislerin daha önce ülkenin başka bölgelerinde verdikleri sözleri tutmadıklarını hatırlatarak, Haşdi Şabi'nin sivillere ve bazı bölgelerin altyapılarına zarar verdiklerini kaydetti.

Operasyon nedeniyle Telafer ve kuzeyindeki köylerde yaşayan sivillerin mahsur kaldığını belirten Kaplan, ''Telafer ilçe merkezi ve kuzeyindeki köylerde hala binlerce sivil bulunuyor. Sivillere yönelik can kaybından endişeliyiz." ifadelerini kullandı.

Kaplan, Telafer'in coğrafi konumu açısından DEAŞ için önemli olduğuna dikkati çekerek, "Telafer'in kurtarılmasıyla birlikte DEAŞ'ın Irak'a sızma yolu tamamen kapanacak. Böylece, Irak'ın diğer bölgelerinde kalan DEAŞ militanları ablukaya alınmış olacak." dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bu sabah Telafer'i DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, militanların teslim olma veya öldürülmeleri dışında başka seçeneklerinin olmadığını bildirmişti.

Operasyona, Irak ordusu, federal polis güçleri, İran destekli ve mehzepçi yaklaşımıyla bilinen Haşdi Şabi milisleri katılırken, Irak ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da havadan destek veriyor.

Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer, 16 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulunuyor.

Yorumlar