Tartışmalı referandumda son durum: ABD'den Barzani'ye hatırlatma

Irak'ın kuzeyindeki referanduma görünürde karşı olduğunu açıklayan ABD, muhtemel bir referandumun bedellerinin olduğunu belirterek, Irak'a komşu hiçbir ülkenin referandumu desteklemediğine dikkat çekti. Öte yandan Barzani, son bir kez Bağdat yönetimiyle görüşmesi için bir heyet göndermeye karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise son çağrısında, Barzani'ye vazgeçmesi uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Tartışmalı referandumda son durum: ABD'den Barzani'ye hatırlatma

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki referandum tartışmaları devam ederken ABD'den bir açıklama daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referanduma "sert bir şekilde" karşı olduklarını bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'a komşu ülkelerin tamamının planlanan referanduma karşı olduğuna dikkati çekti. "ABD sert bir şekilde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna karşı çıkmaktadır." ifadesini kullanan Nauert, Bağdat ile Erbil arasında müzakere yapılması çağrısında bulundu.

Sözcü Nauert, "Bu referandum gerçekleşirse büyük olasılıkla Bağdat'la müzakere olmayacak ve bunun ötesinde uluslararası toplumun müzakereye vereceği desteğin önüne geçilmiş olacak." değerlendirmesini yaptı. Referandum kararında diretmenin Kürtler dahil bütün Iraklılara "bedelinin" olacağını vurgulayan Nauert, referandum tartışmalarının terör örgütü DEAŞ'a karşı verilen mücadeleyi "kötü etkilediğini" de kaydetti.

Nauert, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Referandum Irak Kürdistanı'ndaki ticari ilişkileri tehlikeye sokmaktadır ve referandum Irak'ın uluslararası müttefikleri istemese dahi yapılan her türlü yardımı etkileyecektir. Bu ise böylesi zor bir durumun en basit gerçeğidir. Aksine, bizim Kürt liderlere alternatif olarak çağrısını yaptığımız gerçek bir müzakere, Iraklı Kürtlerin haklı dertlerine çözüm sözü barındırmaktadır ve bu bütün Irak halkının yararına olan Bağdat-Erbil arasında yeni ve yapıcı bir yol olacaktır.

Referandum süreci Kürtleri bir araya getirdi, yaklaşık iki yıldır ilk defa Kürt parlamentosunu canlandırdı ve önemli konular uluslararası ortamlara taşındı. Referandumun kendisi ABD ve uluslararası toplumun desteklediği alternatif yol göz önünde bulundurulduğunda gereksizdir."

Şİİ KOALİSYONU'NDAN REFERANDUMA RET

Irak Meclisinin en büyük grubu Şii Ulusal Koalisyonu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Kerkük’te referandum yapmasını kabul etmediklerini bildirdi. Koalisyondan yapılan yazılı açıklamada, "DEAŞ’tan temizlenmek üzere olduğundan ve durumu hiçbir tırmanışa izin vermediği için Kerkük'ü siyasi anlaşmazlıktan uzak tutmak gerekir. Orada anayasal olmayan referandumla emrivaki empoze etmek tarafımızca reddediliyor, bunu ne gerekçeyle olursa olsun kabul edemeyiz." denildi.

"Kerkük, ancak şu an olduğu için kardeşlik ve sevgi şehri olarak kalabilir." denilen açıklamada, Kerkük'ün farklı etnisite ve mezhebe sahip insanların yaşadığı "küçük Irak" olduğu belirtildi. Koalisyon, Bağdat ile Erbil arasındaki askıda bulunan anlaşmazlık konularının diyalog yoluyula çözülmesi çağrısı yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, IRAK'LI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Mesut Barzani, miting öncesi Süleymaniye'de Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Masum, 16 Eylül'de Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözümü için "yapıcı diyalog" çağrısında bulunmuştu.

BARZANİ'YE BİR ŞOK DA RUSYA'DAN GELDİ

Irak'ın kuzeyindeki referandum tartışmaları devam ederken, konu hakkında tavrı merak edilen Rusya'dan da açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini bildirdi.

Peskov, gazetecilerin Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) gerçekleştirmeyi planladığı "bağımsızlık referandumu"na ilişkin değerlendirmesini soran gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Kuşkusuz, Rusya’nın bölgedeki devletlerin toprak bütünlüğünün lehine tavrı değişmezdir. Bölge devletlerinin toprak ve siyasi bütünlüğünün korunması temelinde durumun istikrara kavuşmasına devam edilebileceğine inanıyoruz.” dedi.

BARZANİ, BAĞDAT'A YENİ HEYET GÖNDERİYOR

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin iki gün içinde referandumu görüşmek üzere Bağdat'a üst düzey heyet gönderilmesi konusunda anlaştıkları bildirildi. Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Masum'un Süleymaniye kentinde Barzani ile referandumu görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, "Toplantıda, referandumu görüşmek üzere önümüzdeki iki gün içerisinde Bağdat'a üst düzey heyetin gönderilmesine karar verildi." ifadeleri kullanıldı. Masum, Süleymaniye'ye giderek Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri ve eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani ile görüşmüştü. Bağdat'taki bazı siyasi çevreler, söz konusu referanduma karşı tutumunu net olarak belirtmediği için KYB'li Cumhurbaşkanı Masum'a yoğun eleştirilerde bulunuyor.

Masum'un meclis tarafından görevden alınması için imza toplama çalışmaları yapılıyor.

ERDOĞAN: UMARIM YANLIŞTAN VAZGEÇERLER

IKBY'de, 22 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin soru üzerine değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Irak'taki mücadele bittiği andan itibaren "Irak asla parçalanmamalı" tezini savunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu vurgulayan Erdoğan, ABD'de yaptığı konuşmada "Özel temsilcilerimi ben Sayın Barzani'ye gönderdim, dedim ki 'Sakın böyle bir yanlışın içerisine girmeyin. Biz darda kaldığınız zamanlarda size her türlü desteği vermiş bir ülkeyiz. 350 kilometre sınırımız olan bir komşumuzsunuz, komşunuz durumundayız. Bizde akrabalarınız var, aynı şekilde bizimkilerin sizde akrabaları var. Bakın böyle bir yanlış yapmayın.' Ne yazık ki bu yanlışı şu anda yapmış durumdalar. Ayın 27'sinde benim Milli Güvenlik Kurulu toplantım vardı. Birleşmiş Milletler gündemi sebebiyle bu toplantıyı biz 22'sine aldık. Döner dönmez cuma günü, Ankara'da Milli Güvenlik Kurulumuzu topluyoruz. Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda ne gibi yaptırımlar uygularız, bunun kararını alacağız." ifadelerini kullandı.

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) kararı aldıktan sonra hükümete göndereceğini, hükümetin de Bakanlar Kurulu toplantısında kararını vereceğini aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hedef şudur, bir defa kesinlikle Irak'ta böyle bir bağımsız devlet ilanına biz taraf değiliz. Asla olamaz. Böyle bir şeye müsaade edilmesi mümkün değil. Orada sadece Kürtler yaşamıyor, orada Türkmenler var, orada Araplar var. Bütün bunların birlikteliğini bozmaya kimsenin hakkı yok. '16 yaşında benim hayalimdi.' Senin 16 yaşındaki hayalin olabilir. Dünyada, özellikle de siyasette güncellenen bir hayat vardır. Bu güncellemeyi biz hayatımız boyunca hep yapmışızdır. Benim 16 yaşındaki siyaset anlayışımla 63 yaşındaki yaşındaki siyaset anlayışım aynı olamaz, aynı değildir. 40 yıldır siyasetin içindeyim, burada atılan bu adım, bu yaklaşım kesinlikle yanlıştır ve kendini yalnızlığa doğru itmiştir. Bakın şu an itibarıyla İsrail'den başka yanında kimse yok. Bütün dünya ülkeleri şu anda bu anlayışa, bu teze karşı durumda. Burada da yaptığımız görüşmelerde hep bunu gördüm. Temenni ederim ki ayın 25'ine kadar Sayın Barzani ve ekibi hemen bu yanlış karardan vazgeçerler ve Kuzey Irak yerel yönetimi, sürdürdüğü çalışmasına devam eder."

IKBY'deki referandum tartışmalarına ilişkin, "Bu noktada sadece ekonomik yaptırım mı uygulanır yoksa güç kullanımı da söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Erdoğan, "Şimdi bu çeşitlendirmeyi burada ifade edersem doğru olmaz. Milli Güvenlik Kurulumuzda bunları çalışacağız. Orada bunları ortaya süreceğiz. Hükümetimize teklifimizi yapacağız. Ondan sonra da hükümetimizin kararıyla bu açıklanacak." diye konuştu.

Yorumlar