Suudi Arabistan'dan provokatif kanal projesi

Suudi Arabistan’ın ablukayla dize getiremediği Katar’ı bir ada devletine dönüştürmek için kanal kazacağı iddiaları gerçek çıktı. Öte yandan Riyad yönetimi iki ülke arasında kalacak küçük kara parçasına ise askeri üs kurmayı planlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'dan provokatif kanal projesi

Suudi Arabistan’ın Katar sınırında planladığı kanal provokasyonunun dudak uçuklatan detayları ortaya çıktı. Riyad gazetesinde yer alan haberde, “Selva Kanalı” projesi kapsamında ilk olarak Katar’a açılan tek gümrük noktası Selva Sınır Kapısı’ndaki sivil birimlerin tahliye edilmesi ve kontrolün tamamen sınır muhafızlarına bırakılması talimatı verildiği öne sürüldü.

İŞÇİLİK MISIR’DAN

“Selva Kanalı’nın inşası için Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır koalisyonu” başlığıyla yayınlanan haberde, projenin Suudi Arabistan ve BAE özel sektörleri tarafından finanse edileceği, kazı çalışmalarını ise Mısırlı firmaların üstleneceği belirtildi.

ASKERİ ÜS

Haberde ayrıca iki ülke arasında açılması planlanan Selva Kanalı ile Katar’ın Suudi Arabistan’dan tam olarak ayrılmayacağı yazıldı. Suudi Arabistan’ın kanalın diğer tarafında da toprağının kalacağı ve burada bir askeri üs kuracağı iddia edildi.

NÜKLEER ÇÖPLÜK

Riyad yönetiminin buradaki topraklarının diğer bölümünü ise ileride inşa edeceği nükleer tesislerden ortaya çıkacak atıklar için kullanacağı öne sürüldü. BAE’nin de Katar’a yakın sınır bölgesini aynı şekilde nükleer reaktör atıkları için kullanacağı ifade edildi.

ÇATLAK MÜSTEŞAR

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el-Kahtani de sosyal medya hesabından, “Katar, Suudi Arabistan’a ait askeri üssün bulunduğu Selva Adası’nın bir parçası olacak. Tarih de bir zamanlar o topraklarda bir ülkenin olduğunu hatırlayacak” ifadelerini kullandı. Kahtani, şunları kaydetti: “Selva Adası’nı oluşturma kararı, uluslararası hukuka aykırı mıdır, Suudi Arabistan’ın orada bir askeri üs kurma hakkı var mıdır, nükleer reaktörünü ve nükleer reaktör atıklarını oraya atma hakkına sahip midir? Tabii ki yüzde 10 bin hakkı vardır. Bu egemenliktir ey sadece egemenliğin ismini bilenler.” Suudi Arabistan’da internet üzerinden yayın yapan “Sabq” gazetesi, geçen hafta yayınladığı haberde, Suudi Arabistan’ın, Katar ile arasındaki 60 kilometrelik tek kara sınırında kanal inşa etmek için tam teşekküllü bir turizm ve liman projesi üzerinde çalıştığı iddiasında bulunmuştu.

Katar’a güdümlü füzeye onay

ABD'de Washington yönetiminin, Katar'a 300 milyon dolar değerindeki güdümlü füze satışını onayladığı bildirildi. Anlaşmanın onaylanmasının ABD Başkanı Donald Trump'ın, Katar Emiri Tamim bin Hamad el-Tani ile görüşmesinden hemen önce gerçekleşmesi dikkat çekti. Satış çerçevesinde, 5 bin adet hassas silah sistemi (APKWS), Katar'a gönderilecek. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ardından ABD'ye resmi ziyarette bulunan Katar Emiri, Pazar günü ABD Savunma Bakanı James Mattis ile bir araya gelmişti. Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler, 5 Haziran 2017'den bu yana Katar'a abluka uyguluyor.

Yorumlar

adem suudun gönlünde münafıklık kanalı açılmış asıl o düşünsün ahiret var