Suudi Arabistan'dan Mısır'a Halep cezası

Suudi Arabistan, BMGK'da Rusya'dan yana tavır takınan Mısır yönetimini petrol sevkiyatını keserek cezalandırdı

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'dan Mısır'a Halep cezası
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Suudi Arabistan ile Mısır arasında BMGK'daki Halep oylaması nedeniyle gerildi. Mısır'daki darbeci yönetimin BMGK'da Halep oylamaları sırasında Rusya'dan yana tavır takınması Suudi Arabistan'ı kızdırdı. Suudi Petrol Şirketi ARAMCO, Mısır'a ekim ayı boyunca petrol ürünü tedarik etmeyeceği bildirildi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Nisan 2016'da Mısır'a gerçekleştirdiği ziyarette Suudi Arabistan 23 milyar dolarlık anlaşma gereğince Mısır'a 5 yıl boyunca aylık 700 bin ton petrol ürünü tedarik etmeyi kabul etmişti.

Mısır, aldığı 15 yıllık yüzde 2 faizli krediyle geçen mayıs ayından bu yana ARAMCO'dan her ay 400 bin ton gaz yağı, 200 bin ton benzin ve 100 bin ton mazot satın alıyordu.

MISIR'DAN AÇIKLAMA

Mısır Petrol Bakanlığı, Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO'nun dün ekim ayına özel açıkladığı kararının ardından, Mısır Genel Petrol Şirketinin (MGPŞ) yaptığı bir anlaşma sonucu petrol ürünlerinin ülkeye ulaşmaya başladığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Hamdi Abdulaziz, yaptığı yazılı açıklamada, MGPŞ'nin, yerel pazarın ihtiyacını karşılamak ve stratejik petrol stoklarını korumak için gerçekleştirdiği bir anlaşma sonucu, petrol ürünlerinin Mısır'a ulaşmaya başladığını belirtti.

Açıklamada, petrol ürünlerinin türleri, miktarı ve nereden geldiğine ilişkin bilgi verilmedi.
Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO dün, Mısır'a ekim ayı boyunca petrol ürünü tedarik etmeyeceğini bildirmişti.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Nisan 2016'da Mısır'ı ziyaret etmişti. Ziyarette Suudi Arabistan'ın, 23 milyar dolarlık anlaşma gereğince Mısır'a 5 yıl boyunca aylık 700 bin ton petrol ürünü tedarik etmesi kabul edilmişti.

Mısır, aldığı 15 yıllık yüzde 2 faizli krediyle, geçen mayıstan bu yana ARAMCO'dan her ay 400 bin ton gaz yağı, 200 bin ton benzin ve 100 bin ton mazot satın alıyordu.

ARAMCO'DAN TÜRKİYE HAMLESİ 

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın kamu petrol şirketi Saudi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, Türkiye'de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafinasyonu ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini söyledi.

Aramco altyapı ihalelerine Türk şirketlerinin katılmasına imkan veren mutabakat zaptı imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nasser, Türkiye'de yatırım ihtimaline dair soruya, "Bugün ve yarın ikili toplantılarımız olacak. Dağıtım ve rafinasyon şirketimiz için her zaman ilgi alanlarıdır" cevabını verdi.

SIFIRDAN YATIRIM DA OLABİLİR

Türkiye'de yatırım için yaptıkları görüşmelerin sonuç vermeyebileceğine dikkat çeken Nasser, "Görüşmeler yürütüyoruz, daha fazlasını söyleyemem. Görüşmeler sonuç vermezse grass roots (sıfırdan) yatırım da yapabiliriz. Türkiye bizim için önemli bir piyasa ve Türkiye'de olmak istiyoruz" dedi.

GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Nasser, rafineri kapasitesi hakkında ise, "Farklı fırsatları değerlendiriyoruz. Bazıları günde 200,000 varil kapasitesinde, bazıları daha yüksek. Ama net, kesin bir şey yok, bugün-yarın görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmelerde Türkiye'deki fırsatlar üzerinde mutabakat sağlama sürecine başlayıp başlayamayacağımızı göreceğiz" dedi.

18 FİRMA İLE MUTABAKAT ZAPTI

Öte yandan, Aramco, bugün 18 Türk firması ile mutabakat zaptı imzaladı. TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme AŞ, Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret AŞ, Tekfen İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi,Fernas İnşaat, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ, Dorce İnşaat, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ, Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret AŞ, AGE İnşaat ve Ticaret AŞ, Taca İnşaat, Zafer Taahhüt ve Ticaret AŞ, Metag İnşaat ve Ticaret AŞ, GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ. 
 

Yorumlar