Suud'dan AP'ye silah ambargosu tepkisi

Arap Parlamentosu, Avrupa Parlamentosu'na Suudi Arabistan'a silah satışını yasaklama çağrısı yapan kararının geri çekilmesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Suud'dan AP'ye silah ambargosu tepkisi

Arap Parlamentosu'nun, Avrupa Parlamentosu'na Suudi Arabistan'a silah satışının yasaklanması yönündeki kararını geri çekmesi yönünde çağrı yaptığı bildirildi.

Arap Parlamentosu Başkanı Ahmed bin Muhammed el-Cerevan tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nun böylesine garip ve mantıksız bir karar alması akıllıca değil. Arap ve Avrupa halklarını birbirine bağlayan ilişkiler ve ortak çıkarlar, Yemen'deki olaylar ile Suudi Arabistan'ın bu ülkede oynadığı rol göz önüne alınarak bu kararın geri çekilmesini istiyoruz" ifadesine yer verildi.

Kararın, Suudi Arabistan'ın Yemen'de sivilleri öldürdüğü yönünde asılsız iddialara dayandırıldığını kaydeden Cerevan, "Bu müdahalenin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısı üzerine gerçekleştiğini herkes tarafından bilindiğini" belirtti.

Bu tür kararların yasadışı grupları güçlendirdiğini savunan Cerevan, her gün yüzlerce insanı öldüren ülke ve rejimler hakkında bu türden kararların alınmamasından duyduğu şaşkınlığı ifade etti.

Avrupa Parlamentosu, Yemen’de sivilleri hedef almakla suçladığı Suudi Arabistan’a silah satışının durdurulması için İngiltere, Fransa ve diğer AB ülkelerine çağrıda bulundu. Tasarı 212'ye karşılık 359 oyla kabul edilmişti.

Avrupa Parlamentosu’nun silah ambargosuyla ilgili kararının bağlayıcılığı bulunmuyor.

 

Yorumlar