Suud Dışişleri Bakanı: Vahhabilik diye bir şey yok

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, Vahhabilik ve terörün bir tutulması konusunda "Vahhabilik diye bir şey yok. Şeyh Muhammed Abdulvahhab ıslahatçıydı, radikalizm çağrısı yapmadı" dedi

Google Haberlere Abone ol
Suud Dışişleri Bakanı: Vahhabilik diye bir şey yok

Mısır’ın Kızıldeniz’deki Sanafir ve Tiran adalarını 10 Nisan’da Suudi Arabistan’a devretmesiyle ilgili eleştiriler sürerken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr adalar konusuna ve ülkesine yönelik terör iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabında yayımlanan açıklamaya göre Cubeyr, ülkesinin Kahire Büyükelçiliğinde bir grup Mısırlı entelektüel, yazar ve gazeteciyle bir araya geldi. Adaların ülkesine ait olduğunu ve Kral Faruk'tan bu yana tüm Mısır hükümetlerinin de bunu tanıdığını belirten Cubeyr, Vahhabilik ve terörün bir tutulması konusunda ise "Vahhabilik diye bir şey yok. Şeyh Muhammed Abdulvahhab ıslahatçıydı, radikalizm çağrısı yapmadı. Radikalizm 1979'da İran devrimiyle eş zamanlı olarak Suudi Arabistan'ı istila etmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Cubeyr görüşmede, "Kral Faruk döneminden şimdiki Mısır hükümetine kadar tüm hükümetler adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu tanıdı. 1980'lerin sonlarında dönemin dışişleri bakanı bunu teyit eden bir mektup gönderdi" dedi.

Kral Faruk'un Kral Abdulaziz'e söz konusu 2 adayı İsrail'in tacizlerine karşı korumayı teklif ettiğini belirten Cubeyr, o dönemde adalara ilişkin bir anlaşma yapılmadığını ifade etti.

Mısır-Suudi Arabistan ilişkilerine de değinen Cubeyr, iki ülke arasında tarihi ve özel ilişkiler olduğunu, yine iki ülkenin Arap ve İslam dünyasına ilişkin pek çok konuda hemfikir olduğunu kaydetti.

Yorumlar