Suriye'deki ateşkes için umutsuz açıklamalar

ABD'li sivil toplum kuruluşları, Suriye'deki ateşkesin siyasi bir çözüme evrilmesinin mümkün görünmediği konusunda hemfikir

Google Haberlere Abone ol
Suriye'deki ateşkes için umutsuz açıklamalar

Suriye’de görev yapan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ABD başkenti Washington’da düzenledikleri konferansta, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını fakat bu sürecin diplomatik bir çözüm arayışına dönüşebileceğini düşünmediklerini bildirdiler.

Washington’da bulunan Ulusal Basın Kulübü’nde konuşan Mercy Corps Başkanı Neal Keny-Guyer, Oxfam America Başkanı Raymond Offenheiser ve Amerikalı Suriyeli Doktorlar Topluluğu adına konuşan Zaher Sahloul, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması hakkındaki konuştu.

Yaklaşık olarak 40’dan fazla ülkede insani yardım çalışmaları yapan ve 10 yılı aşkın bir süredir de Suriye’de çalışan Mercy Corps Başkanı Keny-Guyer, dünyanın birçok farklı bölgesinde görev yaptığını fakat Suriye’de şahit olduğu şiddeti başka hiçbir ülkede görmediğini söyledi.

Keny-Guyer, çatışmaların durması anlaşmasından sonra ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardım ulaştırabildiklerini fakat hala yardım dağıtımı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Anlaşma, insani yardımların ve diplomatik görüşmelerin sağlanabilmesi adına önemli bir adım. Fakat rejimin saldırıları devam ediyor, gerçekçi olmak gerekirse, bu süreci diplomatik bir ortama çekmek kolay olmayacak” ifadesini kullandı.

MÜLTECİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMELİ

Oxfam America Başkanı Offenheiser da çatışmaların durdurulması anlaşmasının bir anda sonuç getirmeyeceğini ve komşu ülkelere Suriyelilerin iltica etmeye devam edeceğini bildirdi.

Suriyeli mültecilere bulundukları ülkelerde çalışma izni verilmesi gerektiğine dikkat çeken Offenheiser, “Bu kaçınılmaz bir durum ve daha da artabilir. Mültecilerin adaptasyonu için çalışma izni alıp topluma ve ekonomiye katkı sağlamaları önemli” dedi.

Amerikalı Suriyeli Doktorlar Topluluğu’nda daha önce başkanlık ve danışmanlık yapan Zaher Sahloul, anlaşmaya rağmen Suriye’de insanlık trajedisi yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Suriye’de artık patlayan bombalar sonucunda yaşanan ölümlerin gündelik bir rutine dönüştüğünü ve bu konuda uluslararası toplumun duyarsız kaldığından şikayet eden Sahloul, “Beş yılı geçen Suriye sivil savaşından dolayı birçok şehir ölülerini gömmek için tabut bulamıyor” dedi.

Sahloul, “Yerin on metre altına kurulmuş bir hastahanede uyudum, dağların en ıssız bölgelerine kurulmuş sağlık ocakları gördüm. Suriyeli insanlar her türlü duruma adapte olmuş” şeklinde konuştu.

Suriye rejiminin düzenli olarak muhaliflerin kontrolü altındaki sağlık merkezlerini hedef aldığını kaydeden Sahloul, “Sırf sağlık sektöründe çalıştığı için öldürülen insanlar var. Kronik hastalıklar için en basit ilaçlarımız dahi yok” dedi.

SİYASAL ÇÖZÜME DÖNÜŞMESİ ZOR

 

Sahloul, Rusya tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının da sağlık merkezlerini hedef aldığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Neredeyse her gün Ruslar sağlık kuruluşlarını hedef alıyor. Anlaşmaya rağmen rejim de kuşatma altında tuttuğu bölgelere tıbbi ilaçların geçişine izin vermiyor. Halep ve Türkiye arasındaki yol da rejimle işbirliği içinde olan YPG tarafından kesilmiş durumda."

Suriye'de çatışmaların sonlandırılması sonrasında ise yaşanan şiddet olaylarında bir azalma olduğunu belirten Sahloul, “Fakat bu sürecin siyasal bir çözüm arayışına dönüşebileceğini sanmıyorum” ifadesini kullandı.

Yorumlar