Suriye savaşı yarın 6'ıncı yılına giriyor

Suriye'deki iç savaşta 235 binden fazla sivil hayatını kaybetti. İşkence altında 12 binden fazla kişi can verdi. Beş yılda 536 medya aktivisti öldürüldü. Büyük bölümü rejim tarafından olmak üzere 600'den fazla sağlık personeli öldürüldü. Esed'ın varil bombaları 36 bin can aldı

Google Haberlere Abone ol
Suriye savaşı yarın 6'ıncı yılına giriyor

Suriye'de 15 Mart 2011'de ülkenin güneyinde bulunan Dera ilinde rejim karşıtı gösterilerle başlayan iç savaş, 6'ncı yılına giriyor. 235 binden fazlası sivil olmak üzere, toplam 361 bin kişi iç savaşın kurbanı oldu.

Birleşmiş Milletler, uzun süre önce çatışmalar nedeniyle güvenilir bilgi elde edilemediği için iç savaşın kayıp bilançosunu tutmayı bırakmıştı. Beşinci yılını dolduran iç savaşta 235 bin 140 sivil hayatını kaybetti.

Halep'te 71 bin, Şam'da 67 bin, İdlib'te 36 bin, Dera'da 28 bin, Lazkiye'de 16 bin, Deyrizor'da 8 bin 700, Hama'da 4 bin 900, Rakka'da 3 bin 200 ve Tartus'ta 340 sivil hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, 180 bin kişi halihazırda rejim güçlerince keyfi ve hukuksuz yöntemlerle tutuklanmış durumda.

Buna göre sivillerin 183 bin 827’si Esed ordusu tarafından, bin 984’ü Rusya’nın hava saldırılarında, 416’sı terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD güçlerince, 2 bin 196’sı terör örgütü DAEŞ ve 356’sı Nusra Cephesi tarafından öldürüldü.

EN ÇOK SİVİL REJİM TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden edinebildiği bilgilerle hazırladığı rapora göre, ölen sivil sayısı 194 bin 208.

Buna göre sivillerin 183 bin 827’si Esed ordusu tarafından, bin 984’ü Rusya’nın hava saldırılarında, 416’sı terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD güçlerince, 2 bin 196’sı da terör örgütü DAEŞ tarafından öldürüldü.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarında 311 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 959 kişi silahlı muhaliflerce, 2 bin 159 kişi de kimliği belirlenemeyen gruplarca öldürüldü.

SNHR, toplam 21 bin 387 kadının hayatını kaybettiği 5 yıl içinde, 19 bin 427 kadının Esed yönetimi güçlerince, 286 kadının da Rus saldırılarında hayatını kaybettiğini bildiriyor. 44 kadın PYD’ye bağlı güçler tarafından öldürülürken, 337 kadın DAEŞ, 68 kadın da Nusra Cephesi'nin saldırılarının kurbanı oldu. Uluslararası koalisyonun hava saldırıları 82 kadının hayatını kaybetmesine sebep olurken bin 143 kadın öldürüldü.

20 BİNDEN FAZLA ÇOCUK KURBAN

Çocuk ölümlerine de yer verilen SNHR raporunda 19 bin 594 çocuğun Esed rejiminin saldırılarında, 443 çocuğun Rus saldırılarında öldüğü kaydedildi. PYD’ye bağlı güçlerin saldırılarında 61, DAEŞ saldırılarında 307, Nusra Cephesi tarafından da 47 çocuk öldürüldü. Koalisyon güçlerinin hava saldırıları 97 çocuğun ölümüne sebep olurken, 406 çocuk da bilinmeyen gruplarca katledildi.

İşkenceden ölen toplam kişi sayısının 12 bin 558 olarak belirtildiği raporda, bunların 12 bin 486'sının Esed güçlerince, 17 kişinin PYD güçlerince, 22 kişinin DAEŞ, 14 kişinin Nusra Cephesi, 19 kişinin de bilinmeyen gruplarca işkence edilerek öldürüldüğü ifade edildi.

Raporda beş yılda 536 medya aktivistinin öldürüldüğü belirtilirken, Esed rejimine bağlı güçlerin 479, DAEŞ tarafından ise 26 aktivistin öldürdüğüne yer verildi. Rapora göre, Rus saldırılarında 5, PYD güçlerince 2, Nusra Cephesi tarafından 4 tespit edilemeyen gruplarca 8 ve diğerleri tarafından 12 medya aktivistinin öldürüldüğü ifade edildi.

Raporda ayrıca 609 sağlık personelinin öldürüldüğü, bunun 553'ünün rejim güçlerinin saldırılarında hayatını kaybettiği aktarıldı. 11 sağlık personeli Rus saldırılarında ölürken, PYD güçleri 3, DAEŞ 19, Nusra Cephesi 4, diğerleri ise 19 sağlık çalışanını öldürdü.

VARİL BOMBALARIYLA 36 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Esed rejiminin varil bombalı saldırılarında 14 bin 652 sivil hayatını kaybetti. Bunlardan 2 bin 896'sı çocuk ve 2 bin 672'si kadınlardan oluşuyor.

SNHR'ye göre en az 4 bin 57 okul ve 2 bin 146 cami saldırılarda zarar gördü.

ABLUKA ALTINDA YAŞAYAN SİVİLLER

SNHR, muhaliflerin kontrolünde olan ve rejim güçlerince ablukaya alınan bölgelerde yaşayan 901 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Buna göre, 294 çocuk ve 189 kadın abluka altında tutulan bölgelerde hayatını kaybetti.

ALAN HAKİMİYETİNDE SON DURUM

5 yıldır kanlı bir savaşın sürdüğü ülkedeki hakimiyet mücadelesinde ise son durum şöyle:

Suriye’nin kuzeyinde yer alan İdlib, çoğunlukla muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Halep’te ise muhalifler şehrin büyük bölümünü kontrol ederken, Türkiye sınırındaki Afrin PYD'nin kent merkezinin ise yüzde 40’ı rejim güçlerinin kontrolü altında.

Rejimin kalbi olan Şam’ın merkezi yüzde 90 oranında Esed güçlerinin elindeyken, şehrin kırsalının büyük bir kısmı muhaliflerin kontrolünde.

Dera’da muhalif çatı yapılanmalarından Güney Cephesi şehrin büyük bir kısmını kontrol ederken, şehir merkezinin yarısına ise rejim hakim durumda. Hama’da muhalifler şehrin kuzey kırsalının yüzde 50’sine sahip ve şehrin geri kalanını ise rejim kontrol ediyor. Humus’ta muhalifler şehrin kuzey kırsalına hakim, geri kalanı ise rejim tarafından kontrol ediliyor.

Deyrizor’da rejim şehir merkezinin yaklaşık yüzde 10’una hakimken, DAEŞ şehrin geri kalanında hakim. Rakka ise tamamıyla DAEŞ’in kontrolü altında bulunurken, Haseke vilayeti büyük ölçüde PYD ve rejimin egemenliğinde bulunuyor.

Akdeniz’in kıyısındaki şehirlerden Lazkiye ve Tartus’ta durum Esed güçlerinin lehine. Sadece Lazkiye’nin kuzeydoğusunda kalan Türkmendağı’nın bir kısmı ile Cebel Ekrad’ın büyük bölümü muhaliflerin elindeyken, şehrin geri kalanına rejim güçleri hakim durumda. Tartus’ta ise rejim ciddi bir tehdit hissetmeden hakimiyetini sürdürüyor.

Ülkenin İsrail (Golan) sınırında yer alan Kuneytra’da şehrin büyük kısmı muhaliflerin hakimiyeti altında olsa da şehir merkezinin çoğu rejim tarafından kontrol ediliyor. Sınırdaki bir diğer şehir Süveyde’de ise rejim yanlısı Dürziler hakimiyetini sürdürüyor.

ÇATIŞMA NOKTALARI

Bu arada taraflar arasındaki çatışmalar, 27 Şubat gece yarısından itibaren yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkese rağmen sürüyor. SNHR, önceki gün yaptığı açıklamada ateşkes boyunca ihlal sayısının 477'ye ulaştığını bildirdi.

Suriye’de halihazırda Halep’in güney kesimi ile kuzey kesiminde muhalifler ile rejim arasındaki çatışmalar devam ediyor. Türkmendağı’nda ise rejim Rusların havadan, İran ve Hizbullah’ın karadan desteğiyle muhaliflere saldırılara devam ediyor. Şam’ın Doğu Guta bölgesinde yer alan Merc bölgesi de çatışmaların olduğu yerler arasında. Humus’un kuzeyinde yer alan muhaliflerin denetimindeki Rastan, Telbise ilçeleri ile Ganto beldesinde de yer yer çatışmalar devam ediyor.

PYD ile muhalifler, Halep'in kuzeyinde Tel Rıfat ile Azez ilçesi çevresinde çatışıyorlar.

PYD ile DAEŞ ise Haseke’nin güneyindeki Şeddade beldesinde, Rakka’nın kuzeyindeki Telabyad, Resulayn ve Suluk’ta çatışmaya devam ediyor.

Rejim güçleri ile DAEŞ, Humus’un kuzey kırsalındaki Harbunefse, Deyrizor askeri havaalanı çevresi ile Halep’in batısında çatışmalarını sürdürüyor.

Muhaliflerle terör örgütü DAEŞ ise Halep’in kuzeyinde Cerablus ile Azez arasında ve Halep’in Mare ilçesinin doğusunda çatışıyor. Halep’in kuzeyinde muhalifler DAEŞ’ten Düdyen ve Karaköprü’yü alırken, Halep’in güneyi ve batısında ise her hangi bir değişiklik yok. ​

Yorumlar