Suriye madenleri: ABD el koydu, Rusya anlaşmayla aldı, İran 'ben de istiyorum' dedi

Suriye'de ABD tarafından PKK-YPG üzerinden el konulan petrol alanları şu an işletiliyor. Rusya ise Suriye ile 49 yıllığına madenleri işletme anlaşmaları yaptı. Suriye rejiminin ayakta kalmasını sağlayan ülkelerden biri olan İran ise "Ben de istiyorum" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Suriye madenleri: ABD el koydu, Rusya anlaşmayla aldı, İran 'ben de istiyorum' dedi

İran Lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, "İran Suriye'de yaptığı harcamaların karşılığını almalıdır. Şu an İran, Suriye'nin fosfat madenini ihraç etmektedir." dedi.

İran'dan yayın yapan Asriran haber sitesine göre, başkent Tahran'daki İslam Dünyasının Geleceği Çalışmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Suriye Krizi, Siyasi ve Bölgesel Gelişmeler" başlıklı konferansta konuşan Safevi, İran devletinin Suriye savaşındaki harcamalarını karşılamak için uzun süreli anlaşmalar yapması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın Suriye ile bu tür anlaşmalar yaptığını belirten Safevi, "İran harcamalarının karşılığını Suriye'nin petrol, doğal gaz ve fosfat madeninden almalıdır. Ruslar Suriye ile 49 yıllık anlaşma yaptılar. Hem askeri üst edindiler hem de siyasi ve ekonomik imtiyazlar aldılar. İran da Suriye hükümetiyle uzun yıllara yayılan siyasi ve ekonomik anlaşmalar yapabilir. Bu şekilde masraflar karşılanabilir. Şu an İran, Suriye'nin fosfat madenini ihraç etmektedir." ifadelerini kullandı.

Zeytin Dalı Harekâtı

Türkiye'nin Afrin'deki terör örgütlerine yönelik Zeytin Dalı Harekâtı hakkında da konuşan Safevi, bölge ülkelerinin bir Kürt devletine göz yummayacaklarını söyledi.

Safevi, "Bölgede yaklaşık 30 milyona yakın Kürt var. 15-17 milyonu Türkiye'de, 6-7 milyonu Irak'ta, geriye kalanı da İran'da bulunuyor. Bir Kürt devletinin kurulmasına İran, Türkiye, Irak ve Suriye karşı çıkmaktadır." dedi.

Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Safevi şunları kaydetti:

"Akdeniz'e çıkış yolu bulamazlarsa Kürt devleti kuramazlar. Türkler, Fırat'ın doğusunda bir Kürt federe devleti kurulsa dahi Akdeniz'e çıkış bulamasınlar diye Afrin'i aldılar. Türkler, Halep ve Suçi'deki çıkarları bir yana kendi Kürt bölgeleri hakkında şiddetle endişeliler. Elbette İran ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin gelişmesi bölge konularını da etkileyecektir. Türkiye ve İran 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma kapasitesine sahipler."

Yorumlar