Suriye konusunda sürpriz gelişmeler yaşanabilir

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye konusunda çözümün yakın olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Suriye konusunda sürpriz gelişmeler yaşanabilir
Başbakan Binali Yıldırım, “Suriye’de çözüme çok yakınız” diyerek çözümün 3 maddesini de şöyle sıraladı: Sınırlar korunacak. PYD etkisinde bir devlet yapılanmasına izin verilmeyecek. Kesin çözüm sağlanınca komşu ülkelerdeki mülteciler ülkelerine geri dönecek.

Karar gazetesine Başbakan Yıldırım, “Bölgedeki aktörlerle birlikte sorunu aşacağız” dedikten sonra prensipleri; yani bu çözümün bir anlamda sınırlarını şöyle sıralıyor:

“1- Suriye’nin toprak bütünlüğünü mutlaka koruyacak bir çözüm olacak. Dolayısıyla da bu ülkede PYD gibi bir devlet yapılanması söz konusu olmayacak. 

2- Yeni dönümde mezhepsel, etnik ve bölgesel yapıların birinin üstünlüğüne dayalı devlet yapısı olmayacak. Yani, Suriye’de şu anda yaşanan kanlı problemin temelindeki arızanın giderildiği bir yapılanma tesis edilecek. Mezhepsel yapılanma olmayacağına göre bu, uzun vadede Esad’ın da olamayacağı anlamı taşır.

3- Meselenin Türkiye’yle ilgili en önemli kısmına gelince. Çözüm devreye girdikten sonra Türkiye dahil bölge ülkelerine sığınmak ve kaçmak zorunda kalan Suriyeliler belirli programla ülkelerine dönecek. Sadece Türkiye’dekiler değil Ürdün, Lübnan ve diğer noktalardaki sığınmacılar da...”

Yorumlar