Sky News: Esad ile IŞİD'in ilişkisi belgelendi

İngiliz televizyon kanalı Sky News, terör örgütü DAEŞ ile Esed rejimi arasındaki ilişkileri ortaya koyan bir dizi belge ele geçirdiğini iddia etti

Google Haberlere Abone ol
Sky News: Esad ile IŞİD'in ilişkisi belgelendi
İngiliz televizyon kanalı Sky News, terör örgütü DAEŞ ile Esed rejimi arasındaki ilişkileri ortaya koyan bir dizi belge ele geçirdiğini iddia etti.

Televizyonun 18 ay sürdüğünü belirttiği özel haber çalışması sırasında ele geçirdiği örgüte ait belgelere göre, DAEŞ’in Suriye'deki antik Palmira kentinden çekilmesi rejim ile anlaşma ve iş birliği içinde gerçekleşti.

"DAEŞ ile Esed rejimi arazide iş birliği ve anlaşma içinde" ifadesinin kullanıldığı haberde, söz konusu ilişkiyi gösteren belgelerin kanala örgütten firar eden eski bir militan tarafından verildiği kaydedildi.

Kanal, militandan geçen ay alınan 22 bin belgenin DAEŞ ile rejim arasında, örgütün bazı bölgeleri rejim kuvvetlerinin saldırısından önce boşaltması konusunda anlaşmaya varıldığını gösterdiğini duyurdu. Belgeler, rejim ile örgüt arasında petrol karşılığı gübre ticareti yapıldığını da ortaya koyuyor.

Sky News elde ettiği belgelerin sahiciliğini kanıtlamanın imkansız olduğunu belirtse de, aynı kaynaktan daha önce elde edilen bilgilerin doğrulandığını kaydetti.

Kanal, belgelerin DAEŞ karargahından militanlara gönderilen el yazısı talimatlar olduğunu açıkladı.

Kanalın haberine göre, belgelerden biri petrol karşılığında gübre almak üzere Suriye rejimi ile olan sınıra giden bir sürücü için kontrol noktasından geçiş izni talep ediyor. Örgütten kaçanlar, DAEŞ ile rejim arasında petrol karşılığı gübre ticaretinin yıllardır devam ettiğini öne sürüyor.

Bir başka belgede de bir DAEŞ yöneticisine "bütün donanım ve silahlarını, üzerinde anlaşılan tahliye noktasına naklet. El-Kasr ve civarının 24 Kasım’da bombalanacağı istihbaratını aldık." denilerek talimat veriliyor.

Suriye ordusu antik Palmira kentini ele geçirmeden kısa bir süre önce hazırlandığı anlaşılan bir belgede de, "Bütün ağır silahları ve uçaksavarları Palmira’dan Rakka’ya çekin" talimatı yer alıyor.

Yorumlar