Şii milisler, Türkmen şehrine yaklaştı

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin terör örgütü DEAŞ'ın elindeki Türkmen şehri Telafer'e üç kilometre mesafeye kadar yaklaştığı öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Şii milisler, Türkmen şehrine yaklaştı
Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin terör örgütü DEAŞ'ın elindeki Türkmen şehri Telafer'e üç kilometre mesafeye kadar yaklaştığı ve merkeze girmek için hazırlık yaptığı iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Şii milislerin iki gün önce Telafer Havalimanı'nı ele geçirdikten sonra durmadığını ve kent merkezine doğru ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Şİİ MİLİSLERİN OPERASYONA KATILACAĞI İDDİASI

Bağdat hükümetinin Şii milislerin Telafer'e girmeyeceği sözünün doğru çıkmadığını ve askeri anlaşmanın yerine getirilmediğini savunan Maruf, "Haşdi Şabi, şu anda 11 bin militanıyla Telafer'e 3 kilometre mesafede kent merkezine girmek için bekliyor. Kente yapılacak operasyona Şii milisler yüzde yüz katılacaktır." görüşünü dile getirdi.

DEAŞ'ın 50 bine yakın sivil Türkmen'i kent merkezinde "canlı kalkan" olarak kullandığını söyleyen Maruf, "Örgüt hiçbir şekilde sivillerin kent merkezinden çıkmasına izin vermiyor. Tüm giriş-çıkışlara kontrol noktası koymuş durumdalar." dedi.

TÜRKMENLER KORUMA YARDIMI BEKLİYOR

Bazı Türkmen ailelerin kendi imkanlarıyla kaçıp Musul'un batısındaki Baac ilçesine, oradan da Suriye'ye geçtiği bilgisine ulaştıklarını aktaran Maruf, "Büyük bir insani dram ve felaket yaşanabilir. Türkmenler, Irak ordusu ve uluslararası koalisyon güçlerinin koruma yardımını bekliyor." diye konuştu.

Maruf ayrıca, Telafer'de insani kıyım yaşanmaması için uluslararası gözlem talebinde bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Erbil kentinde Birlemiş Milletler (BM) yetkilileriyle bir araya gelip, Telafer'deki hassas ve tehlikeli durumu kendilerine illetik. BM yetkilileri, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, 'Oradaki insanların nasıl bir risk içerisinde olduklarının farkındayız' dediler."

TELAFER HAVALİMANI GERİ ALINMIŞTI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 15 Kasım'da yaptığı açıklamada, Telafer'e orduya bağlı 92. ve 72. tugayla Telaferli Şii ve Sünni Türkmenlerden oluşan gücün gireceğini söylemişti.

Şii milis güçleri, Telafer kent merkezine 14 kilometre mesafede yer alan Telafer Havaalanı'nı 16 Kasım'da DEAŞ'tan geri almıştı.

Terör örgütü DEAŞ, Irak'ın en büyük ilçesi konumundaki Telafer'i 15 Haziran 2014'ten bu yana elinde tutuyor. DEAŞ öncesi ilçede 350 binin üzerinde Türkmen'in yaşadığı tahmin ediliyor.

Yorumlar