Sadr, sivil itaatsizlik eylemlerinde ısrarlı

Iraklı Şii lider Sadr, "Size geri çekilin ya da eylem yapmayın denirse bize danışmadan ne bir söz söyleyin ne de bir şey yapın" dedi

Google Haberlere Abone ol
Sadr, sivil itaatsizlik eylemlerinde ısrarlı

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'ın, yandaşlarına sivil itaatsizlik eyleminden vazgeçmeme çağrısı yaptığı bildirildi.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, tehditlerin Yeşil Bölge girişinde barışçıl eylem yapan göstericileri caydıramayacağını, onların bu eylemi vatan için yaptığını savundu.

Açıklamasında yandaşlarına seslenen Sadr, "Size geri çekilin ya da eylem yapmayın denirse bize danışmadan ne bir söz söyleyin ne de bir şey yapın. Yarına hazır olun ve size verilecek emirlere harfiyen uyun. Eylemimiz uzun sürebilir. Sizler vatan için varsınız. İçinizi şüphe ve umutsuzluk kaplamasın" ifadesini kullandı.

Sadr, 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle bu hafta cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı. İbadi hükümeti ise bu eyleme yasalar gereği izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Başkent Bağdat'ta Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu ise daha önce yaptığı açıklamada, Sadr'ın çağrısı üzerine cuma günü düzenlenmesi beklenen sivil itaatsizlik eyleminin anayasal olmadığını ve içerideki çatışmaları artıracağını savunmuştu.

 

 

 

Yorumlar