Rusya'ya göre Esad kimyasal kullanmadı

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Churkin, bağımsız araştırma komisyonunun, Suriye'de rejimin üç kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyduğu raporunun "çelişkili" ve "kanıttan yoksun" olduğunu ileri sürdü

Google Haberlere Abone ol
Rusya'ya göre Esad kimyasal kullanmadı
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, BM bağımsız araştırma komisyonunun Suriye'de rejimin üç kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyan raporunun çelişkili olduğunu ve yeterli kanıt bulunmadığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW), Suriye'de kimyasal silah saldırılarına ilişkin son raporunu kapalı oturumda görüştü.
Bağımsız araştırma komisyonunun söz konusu raporunda, Suriye'de rejime bağlı güçlerin üç kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyuyor.

Churkin, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, BM komisyonu raporunun "çelişkili" olduğunu ve rejimin kimyasal silah kullandığına ilişkin "kanıt bulunmadığını" ileri sürdü.

Bir gazetecinin, "ABD-Rusya girişimiyle hazırlanan 2118 no'lu BMGK kararı Suriye'de kimyasal silah kullananların cezalandırılmasını öngörüyor. Komisyon raporunu tamamladı. Güvenlik Konseyi herhangi bir adım atacak mı?" sorusuna Churkin, "Ceza gerektiren herhangi bir kanıt olmadığını düşünüyoruz." yanıtını verdi.

Rapordaki bulguların kesin olmadığını, hiçbir yasal bağlayıcılığının bulunmadığını ve bu nedenle rejime yaptırım uygulanamayacağını öne süren Churkin, komisyonu görevini yerine getirmemekle de eleştirdi.

SURİYE REJİMİ ÜÇ KEZ KİMYASAL KULLANDI

Bağımsız araştırma komisyonunun başkanı Virginia Gamba ise raporun arkasında durduklarını belirterek, Suriye'de rejim güçleri tarafından üç kez kimyasal silah kullanıldığına dair "yeterli kanıt" olduğunu vurguladı.

Gamba, raporun sonuçlarına Rusya'nın karşı çıkmasının kendilerinde bir hayal kırıklığına neden olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Biz işimizi yaptık ve işimiz, kimyasal silahları kimin kullandığını belirlemekti. Bundan sonrası ise Güvenlik Konseyine bağlı." dedi.

Komisyonun BMGK'ya sunduğu raporda, geçen sene 16 Mart'ta İdlib kentinde rejim güçlerinin helikopterlerden atılan varil bombalarıyla klor gazı saldırısında bulunduğu ifade edilmişti.
OPCW, bir önceki raporunda da Suriye'de iki bölgede rejimin, bir bölgede ise terör örgütü DEAŞ'ın kimyasal silah kullandığını belirlemişti.

Yorumlar

ihsan pes depolardan çıkarılıp imha gemilerine yüklenenler rusun hafriyat kumumuydu