Rus uçağı vurulmasaydı Cerablus tamamdı

Türkiye'nin Rus uçağının düşürülmesinden hemen önce Cerablus'ta güvenli bölge oluşturmak için harekete geçtiği, ancak uçak düşürülünce bütün planların suya düştüğü belirtiliyor. Sekteye uğrayan planlar şimdi yeniden devreye giriyor.

Google Haberlere Abone ol
Rus uçağı vurulmasaydı Cerablus tamamdı

Suriye'nin kuzeyinde IŞİD kontrolünde bulunan Cerablus, Türkiye'nin başını ağrıtmaya devam ediyor. Türkiye'nin uzun ikna çabaları sonucu ABD ile birlikte bölgede güvenli bölge ilan etmeye hazırlandığı bir dönemde Rus uçağı düşürüldü ve Türkiye bölgeye tek uçak bile gönderemez hale geldi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD, Türkiye ve Suriye muhaliflerinin ortak harekât planı olduğunu ileri sürdüğü 'Büyük Cerablus Operasyonu'nun 24 Kasım 2015'de Rus uçağının düşürülmesinin ardından 'mecburi' olarak iptal edildiğini iddia etti. Selvi, "Suriyeli muhalifler ve TSK karadan girecek, ABD ise operasyona havadan destek verecekti. Cerablus, DEAŞ’ten temizlendikten sonra içeride bir güvenli bölge oluşturulacaktı. 24 Kasım 2015 tarihiydi. O gün Rus uçağı düşürüldü. Bırakın Cerablus operasyonunu yapmayı, o günden itibaren Suriye üzerinde uçak uçuramaz hale geldik" diye yazdı. Selvi, ilk Cerablus operasyonunun Rus uçağının düşürülmesiyle ikincisinin ise Gaziantep'teki canlı bomba saldırısıyla engellenmeye çalışıldığını savundu.

Abdulkadir Selvi'nin Hürriyet gazetesinin bugünkü (23 Ağustos 2016) nüshasında yayımlanan 'Cerablus operasyonunun kodları' başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

Büyük Cerablus operasyonu için tüm hazırlıklar tamamlanmıştı. Suriyeli muhalifler ve TSK karadan girecek, ABD ise operasyona havadan destek verecekti.

Cerablus, DEAŞ’ten temizlendikten sonra içeride bir güvenli bölge oluşturulacaktı.

G-20 zirvesi için Antalya’ya gelen Putin’e haritalar üzerinden operasyon anlatılmış; Rus lider, “Biz yüksek sesle tepki gösteririz ama üzerinde durmayız” demişti.

Ortak harekât planı ABD ile birlikte hazırlanmış, sınıra gerekli birlikler kaydırılmış, büyük Cerablus operasyonu için sıra düğmeye basılmaya kalmıştı.

24 Kasım 2015 tarihiydi.

O gün Rus uçağı düşürüldü.

Bırakın Cerablus operasyonunu yapmayı, o günden itibaren Suriye üzerinde uçak uçuramaz hale geldik.

Sınırdan ancak Fırtına obüslerinin menzili içinde kalan bölgelere, misilleme atışları yapabildik.
İkinci Cerablus operasyonu için harekete geçildiğinde DEAŞ, bu kez Gaziantep’te düğünü kana buladı.

Her an başlamak üzere olan ikinci Cerablus operasyonunun ilginç bir perde arkası var.
Menbiç operasyonunda Türkiye’nin PYD-YPG hassasiyeti nedeniyle Amerikalılar, Demokratik Suriye Güçleri adı altındaki yapı oluşturdu. DSG’nin ana omurgasını PYD-YPG oluşturuyordu. PYD-YPG, Cerablus operasyonu içinde hazırlıklıydı ama Türkiye’nin ağırlığını koyması üzerine Amerikalılar, Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin yapmasına ikna oldu. Gaziantep’teki saldırının gerçekleştiği gece Cerablus operasyonuna katılacak birlik ve mühimmat sevkıyatı yapılıyordu.
DEAŞ, Cerablus’a misilleme olarak Gaziantep’teki kanlı eylemi gerçekleştirdi.

Cerablus, DEAŞ açısından önemli. Cerablus düşünce sıra Rakka’ya gelecek. Ama bizim açımızdan daha önemli. Hem DEAŞ’ı sınırımızdan söküp atacağız hem de Kobani’den Afrin’e bir Kürt koridoru oluşturulmasının önüne geçeceğiz. Cerablus operasyonunun ikinci önemli yanı ise Suriye politikamızın değiştiği bir zamana denk gelmesi. Rusya ile yakınlaşmanın sonuçlarında biri Suriye’de ortaya çıktı. Şimdilik “Esed”, “Esad” oldu. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya, İran ve Suriye’nin oluşturduğu bir blokta yer alıyoruz. Ama DEAŞ’a yönelik operasyonlarda ise ABD ile birlikte hareket ediyoruz.

 

Yorumlar

melek demir Iyi iste yoksa fetocu askerlerle suriyeye girecektin Allah korumus