Ruhani: Dileğimiz operasyonun bir an önce bitmesidir

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Afrin harekatıyla ilgili açıklamasında, Türkiye ile iyi ilişkilerinin olduğunu, ancak prensip olarak bir ülkenin başka bir ülke topraklarına, "izinsiz" girmemesinden yana olduklarını söyledi. Ruhani,

Google Haberlere Abone ol
Ruhani: Dileğimiz operasyonun bir an önce bitmesidir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye ve bölge sorunları konusunda Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduklarını söyledi. Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı basın toplantısında konuşan Ruhani, Afrin harekatına ilişkin sorulan soruya, "Her ülke karşı ülke devletinin izni olmadan başkasının topraklarına girerse biz prensip olarak bunu kabul etmeyiz." dedi ve şöyle konuştu: Ruhani "Bölge konularında Rusya ve Türkiye'yle çok iyi ilişkilerimiz var. Fakat bir ordunun başka bir ülkenin topraklarına girmesi, karşı ülke devletinin izni ve halkının isteği ile yapılması bizim ilkesel tutumumuzdur. Eğer bir halk istemiyorsa ve devleti de izin vermiyorsa biz prensip olarak bunu doğru bulmayız." dedi.

Afrin'de gerçekleştirilen operasyonda Suriye'nin rızası bulunmadığına dikkat çeken Ruhani, "Dileğimiz bu operasyonun bir an önce son bulmasıdır, çünkü burada hem Türk kardeşlerimiz hayatını kaybetmiş oluyor, hem karşı taraftan ve Kürtlerden ölenler oluyor." diyerek harekatın sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Ruhani konuşmasında Zeytin Dalı Harekatı'nın bir işe yaramayacağını, aksine ortamı daha da gereceğini belirtirken, bu durumun bir an önce halledilerek bölgedeki sükunetin sağlanması gerektiğini belirtti. Suriye'de ABD varlığı bulunmasına da değinen İranlı Cumhurbaşkanı "Suriye'de ABD'nin varlığını da kınıyoruz; elbette, ABD'nin bölgede farklı hedefleri var ve Suriye'yi bölmeye çalışıyor." dedi.

Ruhani, Suriye sorunun çözümüne yönelik son aylarda İran-Türkiye-Rusya arasında çok iyi ilişkilerin kurulduğunu da söyledi ve ilişkilerin bu düzeyde devam edeceğinin sinyallerini verdi. Ruhani, "İran olarak Suriye ve bölge sorunlarının çözümü için üç ülkenin işbirliğini değerli ve önemli buluyoruz ve bu süreci devam ettireceğiz." dedi.

Yorumlar

ihsan bu iran kahpelik yapıyor Müslüman falan değil münafık bunlar füzeler türkiyeye atılıyor irana değil densiz herif