PYD'nin Suriye'deki işgalleri mağdur ediyor

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, kontrolündeki bölgelerde yaşayan Arap ve Türkmenleri zorunlu göç, keyfi tutuklama, zorla askere alma gibi uygulamalara tabi tutuyor.

Google Haberlere Abone ol
PYD'nin Suriye'deki işgalleri mağdur ediyor

Suriye'nin kuzeyinde federalizm ilan eden terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin uygulamaları, kontrolündeki bölgelerde yaşayan halk tarafından eleştiriliyor.

Arap ve Türkmenler, zorunlu göç, keyfi tutuklama ve işkencelere maruz kalırken Kürtler de zorla askere alınıyor.

PYD'nin önceki gün Haseke, Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin "kanton"larında ilan ettiği federal sistem, Kürt, Arap ve Türkmen gruplar tarafından reddedildi.

Yerel kaynaklar, örgütün bölgede hakimiyet kurmaya başladığı 2012 yılının başlarından bu yana zorunlu uygulamalara tabi tutulduklarını anlattı.

Halep'in kuzeyinde örgütün geçen ay ele geçirdiği Minniğ köyünün Yerel Meclis Başkanı Gıyas el-Dik AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'nin halkın evlerine dönmesine izin vermediğini söyledi.

PYD saldırısı sırasında Rus uçaklarının bombardımanının köyü ve çevresini büyük yıkıntıya uğrattığını aktaran Dik, "İnsanlar, onları evlerinden göç ettirip yağmalayan yönetimin boyunduruğu altına girmek istemiyor." dedi.

Yerel kaynaklara göre, PYD Halep'in kuzeyinde geçen ay Rus hava desteğiyle ilerlemesinin ardından, 230 aileyi yerinden etti.

Buna göre, Ayn Dakna beldesinden 100 aile, Meryemeyn ilçesinden 100 aile ve Minniğ köyünden 30 aile, PYD'nin zorunlu göç uygulaması nedeniyle Türkiye sınırındaki kamplara sığındı.

Tel Abyad'ın güneyindeki Türkmen köyü Hammam Türkmen, bölgenin doğusunda kalan ve nüfusunun çoğu Arap olan Suluk, Mabruke ve Tel Tamar da PYD tarafından zorla boşaltılan beldeler arasında yerini aldı.

ZORUNLU GÖÇ, ADAM KAÇIRMA, İŞKENCE, BASKI

Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) 18 Ocak ve 15 Mart tarihli raporları da PYD'nin zorunlu uygulamalarına dikkati çekti. Raporda, PYD güçlerinin, iç savaşın başından bu yana 44'ü kadın, 61'i çocuk olmak üzere 416 sivili öldürdüğü belirtildi.

Bu kişilerden 17'sini işkenceyle öldüren PYD, 3 sağlık personeli ve 2 medya aktivistinin de hayatını kaybetmesine sebep oldu. PYD ayrıca bin 800'den fazla çocuğu zorla askere aldı ve en az bin 650 kişiyi keyfi şekilde tutukladı.

Basın mensuplarını da hedef alan PYD militanları, 24 muhabir ve kameramanı keyfi şekilde tutukladı, araç gereçlerine el koyarak evlerine de ateş açtı. PYD'nin silahlı kanadı YPG tarafından da 2014'ün başından Ekim 2015'e kadar 34'ü çocuk yaşta 88 kadın kaçırıldı.

FEDERASYONU TANIYAN OLMADI

PYD'nin ilan ettiği federasyon bölgedeki Arap, Türkmen ve Kürt gruplarca kabul edilmezken, uluslararası aktörlerce de tanınmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, federasyon ilanının ardından Suriye'de özerk, yarı-özerk bölgeleri desteklemediklerini ifade etmiş, "Bizim görmek istediğimiz Beşşar Esed liderliğinde olmayan, Suriye halkına duyarlı bir hükümetin bulunduğu birleşik, bütün bir Suriye" demişti.

Yorumlar