PYD'nin kantonları federasyon için dağıtılıyor

Suriye'nin kuzeyinde PYD tarafından ilan edilen kantonlar dağıtılıyor. Kantonlar yerine batılı birçok ülke tarafından ve ABD'nin B Planı'nda yer alan "federasyon" planları yapılıyor

Google Haberlere Abone ol
PYD'nin kantonları federasyon için dağıtılıyor

Son Haberler Logo

Suriye'nin kuzeyinde, iç savaşın başlamasından sonra PYD tarafından örgütlenen gruplar tarafından ilan edilen kantonlar dağıtılıyor. Kantonların yerine başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkeler tarafından desteklenen 'federasyon' sistemine hazırlık yapılıyor. Kurulması planlanan federatif bölgeye de 'Kuzey Suriye Federasyonu' isminin verilmesi planlanıyor. 

Konuyla ilgili Rudaw'a konuşan "Yeni Sistem Konferansı Hazırlık Komitesi"nden bir kaynak, 16 Mart’ta Rumelan’da bir konferansın yapılacağını belirterek, konferansta kantonların dağıtılarak, Rojava’da federal bir sistemin ilan edileceğini söyledi.

Konferans bünyesinde bir komitenin kurulacağını söyleyen kaynak, kanton yerine federal bir sistemin kurulmasına yönelik hazırlık yapılacağını ifade etti.

Kaynak ayrıca, 16 Mart’ta düzenlenecek olan konferansa Kürt, Arap, Süryani ve Türkmenler’in de aralarında bulunduğu Suriye’deki tüm oluşumların katılacağını belirtti. Yeni yönetim sisteminin tartışılacağı konferans için hazırlık komitesi kuruldu.

ABD'NİN B PLANINDA 

Suriye'nin kuzeyinde muhtemel bir federatif yapı ABD'nin de B Planı'nda yer alıyor. ABD, Suriye'deki ateşkesten sonuç alınmaması halinde ülkenin bölünmesini öngören B Planı'nı devreye sokacağı açıklamasında bulunmuştu. 

Yorumlar