PYD, Münbiç'i üç koldan kuşattı

PYD, ABD'nin hava desteğiyle Fırat'ın batısında ilerliyor. Münbiç ilçe merkezinin 5 kilometre güneyine kadar ulaşan PYD, burayı üç yönden kuşattı

Google Haberlere Abone ol
PYD, Münbiç'i üç koldan kuşattı
PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin başını çektiği güçler, Halep'in kuzeydoğusundaki Münbiç ilçe merkezine 5 kilometre kadar yaklaştı. PYD güçleri, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Münbiç ile Türkiye sınırındaki Cerabus ilçeleri arasındaki ikmal hattını da kesti.

Ekim 2015'te ABD'nin teşvikiyle kendisine yakın Kürt ve Arap grupları SDG çatısı altında toplayan PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Fırat nehri çevresindeki hareketliliği sürüyor. PYD bölgedeki operasyonları "SDG" adı altında yürütüyor.

PYD güçleri, Fırat nehrinin batısında DAEŞ kontrolündeki Münbiç'in merkezine ulaşmasına kuzeydoğuda 7, güneyde ise 5 kilometre kaldı.

PYD, son olarak ilçenin kuzeydoğusundaki Kirsan, Tahtaniye, Rafia, Umm İzam köylerini ve Nekhar mezrasını DAEŞ'ten alarak kuzeydoğusundaki Kırk Magar köyüne ulaştı. Münbiç'in güneyinde de Kabirce, Tavacra, Aluş ve Karaa köyleri PYD'nin kontrolüne geçti.

Fırat nehrinin batısına ilk olarak yıl başında, Tişrin Barajı üzerinden geçmeye başlayan PYD güçleri, geçen haftadan itibaren buranın kuzeyindeki Karakozak köyünden de batıya geçmeye başladı.

Şu ana kadar batı yakasındaki Tahtaniye, Rafia ve Nekhar köylerindeki DAEŞ unsurlarını gerileten örgüt, Münbiç'i üç taraftan kuşatmış oldu.

Münbiç ile Türkiye sınırında bulunan Cerablus arasındaki Dadat köyünü de ele geçiren örgüt, iki ilçe arasındaki ikmal yolunu kesti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri harekat boyunca DAEŞ'e karşı PYD'ye hava desteği vermeyi sürdürdü.

Yerel kaynaklar, PYD'ye bağlı "Kuzey Güneşi" adlı grubun komutanı Faysal Ebu Leyla'nın Hirbet er-Rus köyündeki çatışmalarda yaralandığını, ABD birlikleri tarafından tedavi için helikopterle götürüldüğü Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde bir hastanede öldüğünü bildirdi.

PYD, hakimiyetindeki Afrin ve Kobani (Ayn el-Arab) arasındaki alanı DAEŞ ve muhaliflerden alarak, coğrafi bütünleşmesini sağlamak istiyor. PYD'nin Fırat'ın batısında ilerlemesi ve tutunabilmesi büyük ölçüde ABD'nin hava desteğine bağlı.

PYD güçleri, ABD'nin hava desteğiyle Ocak 2015'te Türkiye sınırı boyunca Ayn el-Arab'ı (Kobani) ele geçirmiş, mayısta da Tel Abyad'ı DAEŞ'ten almıştı. Hedefine erişebilmesi halinde örgütün hakimiyet kuşağı, Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına ulaşacak.
 

Yorumlar