PYD muhalif Kürtleri Esad'a teslim etti

Suriyeli Kürt siyasetçi Mustafa Bekir, PYD'nin yakaladığı muhalif Kürt gazetecileri de Suriye muhaberatına teslim ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
PYD muhalif Kürtleri Esad'a teslim etti

Son Haberler Logo

Suriye'deki iç savaşın başlamasından sonra kuzeyde Kürtler'in yoğunlukta yaşadığı bölgelerde PKK'nın güdümünde kurulan PYD'nın bölgedeki muhalif Kürtler'i baskıları devam ediyor. Çoğunluğu Irak'ın kuzeyine Barzani'nin yönetimindeki bölgeye kaçan muhalif Kürtler, PYD'nin PKK güdümünde olduğunu söylüyor.

Suriyeli Kürt siyasetçi Mustafa Bekir de İlke Haber Ajansı'na yaptığı açıklamalarda PYD'nin yakaladığı muhalif Kürt gazetecileri de Suriye muhaberatına teslim ettiğini söyledi.

Rejimle birlikte hareket eden PYD'nin, PKK'nın güdümünde oluğunu belirten Suriyeli Kürt siyasetçi Bekir, PKK'nın ise daha baştan, ‘Suriye’de Kürdistan diye bir şey yoktur. Kürtler geldikleri Türkiye’ye geri dönmelidir’ fikrinde olduğunu söyledi.

PYD'nin, Kürtlerin sorunlarının çözümü için bir projesinin olmadığını belirten Mustafa Bekir, "Şimdi bir kanton kurmuşlar bu kantonun kimin olduğu bile belli değil. Bu Kanton, serap ya da ne olduğu belli olmayan duman gibidir." dedi.

KÜRTLERE KİMLİK VERİLMEMESİNİ DESTEKLEDİ

1979 yılında PKK’nın kurucularından Abdullah Öcalan, Kemal Pir, Ahmet Çınar gibi isimlerin Suriye’ye gelerek rejimle işbirliği yapıp kendileri dışındaki tüm partileri ajan yaftasıyla ortadan kaldırmaya çalıştığını söyleyen Bekir, PKK’nın daha baştan Suriye’deki Kürtleri Türkiye’den gelen muhacirler olarak gördüğünü bundan dolayı rejimin Kürtlere kimlik vermemesini desteklediğini söyledi.

PKK’nın ‘Suriye’de Kürdistan diye bir şey yoktur. Kürtler geldikleri Türkiye’ye geri dönmelidir’ dediğini ifade eden Bekir, şunları söyledi: “Abdullah Öcalan, bunu bir röportajında söylüyor. Hatta bu sözler ‘Liderle 7 Gün’ isimli kitapta geçiyor. Öcalan burada diyor ki, ‘Suriye’de Kürdistan diye bir şey yoktur. Suriye’deki Kürtler, Şeyh Sait olayları zamanından bu yana Türkiye’den Suriye’ye gelen muhacir Kürtlerdir. Onların asıl vatanları Türkiye’dir o zaman oraya geri dönmelidirler.’ diyor."

PYD REJİM İLİŞKİSİ

Kendini ne muhalefetten ne de rejimden yana görmeyip üçüncü taraf olarak lanse eden PYD’nin, aslında rejimle birlikte hareket ettiğini söyleyen Bekir, “PYD kendisini, kendi bölgesini koruyan üçüncü taraf olarak gösteriyor. Ama alttan da rejimden silah alıyor. Aldığı bölgelerde rejimin adamları var. Qamışlo’da PYD ve rejimin devriyeleri birlikte geziyorlar. Haseki’de rejimin valisi görevi başında, Qamışlo’da rejim güçleri ve sendikaları var ve kendi işlerini de yapıyorlar. PYD, rejimle ortak hareket ediyor. Bunlar, Şameran’ı ortak kabul ediyor, SDG güçlerini ortak kabul ediyor, Rakka güçlerini ortak kabul ediyor, Seradidan’ı kabul ediyor, Vatanel Harisi’yi kabul ediyor ki tüm bunlar rejimin adamlarıdır ve bir tek Kürtlerin Peşmergelerini kabul etmiyorlar. Tabi Duhok antlaşmasını da kabul etmiyorlar. Sonra kendi adamlarına değişik isimlerle gruplar kurdurarak kendisini siyasi olarak güçlü göstermeye çalışıyor.” dedi.

Yorumlar