PYD Körfez ülkelerinin emrine giriyor

Suriye’de gerçekleştireceği sözde devrim için ABD silahları kuşanan PKK/PYD, şimdi de Körfez ülkeleriyle iş birliği içine girdi.

Google Haberlere Abone ol
PYD Körfez ülkelerinin emrine giriyor

Suriye’de gerçekleştireceği sözde devrim için ABD silahları kuşanan ve bölgedeki her türlü aktörün emrine girebilen terör örgütü PKK/PYD, şimdi de Katar krizinden faydalanarak Körfez ülkeleriyle iş birliği içine girdi. IMPNews’in Kuzey Irak Süleymaniye’den yayın yapan NRT TV’ye dayandırdığı haberine göre, terör örgütü PYD’nin elebaşı Salih Müslim, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) temsilcileri ile geçen hafta Kamışlı’da bir araya geldi. 

PYD TANF’A GİDECEK 

ABD ve İngiliz yetkililerinin de olduğu toplantıda, YPG güçlerinin desteklenmesi kararı alındı.

NRT’ye göre anlaşmada YPG’den üç şey isteniyor. Birincisi, İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi militanlarının Suriye-Irak sınırında hakimiyet kurmasının engellenmesi için YPG bu bölgeyi savunacak. 

ÜRDÜN’DEN TİCARET YOLU

İkincisi, Ürdün-Suriye-Irak sınırının kesişim noktası olan Tanf’a da YPG’liler kaydırılacak. Üçüncü ve son olarak da Ürdün sınırından PYD işgalindeki Suriye’nin kuzeyine bir ticaret güzergâhı oluşturulacak. Tüm bu adımların mali yükünü BAE, Suudi Arabistan ve Ürdün taşıyacak.

Ülkede altı yıldır süren iç savaş Irak-Suriye sınırı ve Tanf’ta düğümlenmiş durumda. İran destekli milislerin Tanf’a ulaşarak Irak’tan gelen Şii milislerle birleşmesinin ardından bölgede bulunan ABD destekli ‘sahte ÖSO’ grubu Megavir El Tavra geri çekilmek durumunda kalmıştı. PYD’li yetkililer, Pentagon’un kendilerinden bölgeye asker sevk etme emrini verdiğini açıklamıştı. 

‘ABD’ye güvenmenin bedeli ağır olacak’

ABD’nin Suriye’deki son Büyükelçisi Robert Ford, ülkenin kuzeyinde Pentagon’la ortaklık kuran terör örgütü PKK/PYD’nin sonunda zararlı çıkacağını ve bedel ödeyeceğini söyledi. Londra merkezli Eşark El Evsat gazetesine konuşan Ford, “PYD, Washington’a güvendikleri için ağır bedel ödeyecek. Pentagon onları Suriye rejimi ve Türkiye’ye karşı savunmayacak” dedi. ABD’nin tıpkı 1983’te Beyrut’tan kaçtığı gibi Suriye’den de çekileceğini belirten Ford, Pentagon’un Suriye’de bağımsız bir Kürt devletini desteklemeyeceğini kaydetti.

Avustralya koalisyondan ayrıldı

ABD’nin Esad rejimine ait bir jeti dürmesinin ardından Rusya ile yaşadığı gerginlik, Pentagon öncülüğündeki uluslararası koalisyonda bölünmeye neden oldu. DEAŞ’a karşı koalisyonun bir parçası olan Avustralya, Suriye’de hava operasyonlarını askıya aldığını açıkladı. Avustralya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tedbir olarak Avustralya Savunma Gücü’nün Suriye’deki operasyonları durduruldu” denildi.

ABD Suriye’nin İHA’sını vurdu

Esad rejimi ve müttefikleri ile ABD öncülüğündeki uluslararası arasında Suriye’de hava sahasının kontrolü konusunda yaşanan gerginlik sürüyor. Rakka yakınlarında rejime ait bir jeti düşürdükten sonra Rusya ile gerginlik yaşayan ABD öncülüğündeki koalisyon, bu sefer de Esad milislerinin kullandığı, İran yapımı olan bir İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) hedef aldı. 

‘DÜŞMANCA NİYET’

Moskova’nın Washington’la bölgede olası çatışmaları engellemek adına uygulanan iş brliğini feshetmesinin ardından, koalisyon güçleri ABD’ye ait F-15 savaş uçağının Suriye’nin güneyindeki Tanf yakınlarında Esad milislerine destek veren İran yapımı Shaheed-129 tipi bir İHA’yı düşürdüğünü duyurdu. Yapılan resmi açıklamada “F-15E savaş uçağının koalisyon mevzilerine ilerleyen ve düşmanca niyet sergileyen silahlı İHA’yı fark edince yolunu keserek düşürüldüğü’ belirtildi. Öte yandan, ABD’nin Rakka’da düşürdüğü uçağın kaybolan pilotu Ali Fahed’in bulunduğu ve hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi. 

Yorumlar

hasan hangi körfez ülkesi bunu yaparsa türk düşmanıdır Müslüman falande değildir