Putin ve Esed kritik zirve öncesinde Soçi'de buluştu

Türkiye, Rusya ve İran arasında yarın yapılması planlanan üçlü zirvesi öncesi sürpriz bir gelişme yaşandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye rejimi Başkanı Esed ile Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki isim Suriye'nin son durumunu ele alırken, Putin, Esed'e "Terörle mücadele yakında bitecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Putin ve Esed kritik zirve öncesinde Soçi'de buluştu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde Beşşar Esed ile bir araya geldi. Suriye'nin içinde bulunduğu durumun ele alındığı toplantıda Putin, Esed'e, "Suriye'deki terörle mücadele yakın zamanda sona erecek" dedi. 

Soçi kentinde yarın Türkiye, Rusya ve İran Cumhurbaşkanlarının katılacağı üçlü bir zirve yapılması bekleniyor. 

KRİTİK ÜÇLÜ ZİRVE 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 22 Kasım’da Rusya’nın Soçi kentinde Astana sürecini tahkim etmek ve sahada yaşanan bazı meselelere çözüm bulmak amacıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek. Üç ülkenin dışişleri bakanları zirve öncesinde Antalya’da hazırlık toplantısı yaptı. Yine zirveden önce üç ülkenin genelkurmay başkanları bir araya gelecek. 

İRAN GÖREV İSTİYOR

Suriye’de bulunan İran, Afrin’de 30 bin milis gücüyle yer almak istiyor. Bu, CENTCOM-YPG ile çatışma anlamına geleceği gibi Türkiye’yi de bu bloklaşmada bir yere oturtarak TSK’yı yeni çatışma riskleriyle karşı karşıya bırakabilir. DEAŞ’tan sonra ABD, Suud-Körfez ve İsrail blokunun kartlarını İran üzerine oynayacakları tahmin ediliyor. İran etki alanını genişletmeyi amaçlarken; Suud ve körfez ülkeleri, İran-Suriye bağlantısını kesmek için ABD’nin YPG’yle güneye sarkmasını teşvik ediyor.

OPERASYON MASADA

Türkiye, terör örgütü PKK açısından, Suriye-Irak arasında köprü olan Karaçok Dağı (Derik) bölgesine operasyonu masada tutuyor. PKK bu bölgeyi lojistik üs gibi kullanıyor. Operasyon ihtimaliyle PKK/ YPG, buradaki lojistiğini ABD üslerinin olduğu bölgelere kaydırıyor. YPG, zorunlu askerlik uygulamasına giderek silahlı güçlerini artırıyor ancak CENTCOM’un ağır silah ve hava desteği olmadan oyun değiştirici olamaz. Yarı ordu donatan ABD, 7-8 askeri kampta tahmini 65 bin, her yıl ilave 15 bin civarında militan üretebilecek mekanizma kurmuş durumda. Türkiye için güvenlik riski taşıyan PKK/YPG’nin bulunduğu Rusya kontrolündeki Afrin’in ve ABD kontrolündeki Münbiç’in, terör unsurlarından arındırılması gerekiyor.

Yorumlar

ihsan bu hain esad tarih boyunca akdenize inemiyen rusu indirdi