ÖSO'ya destek şartıyla PYD'ye izin

Türkmen ve Kürt kaynaklara göre, Türkiye PYD liderliğindeki güçlerin güneyde Fırat’ın batısına geçmesine izin verecek, bunun karşılığında Türkiye sınırında Özgür Suriye Ordusu desteklenecek.

Google Haberlere Abone ol
ÖSO'ya destek şartıyla PYD'ye izin

ABD ile Türkiye arasında, Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye sınırındaki bölgeyi IŞİD’den temizlemek üzere yapılan görüşmeler sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Başkan Yardımcısı Biden ve Başkan Obama ile yaptığı görüşmelerde konu, en önemli gündem maddesiydi. Türkiye-Suriye sınırındaki 80 kilometre genişliğinde, güneyde örgütün üssü konumundaki Rakka’ya kadar ulaşan IŞİD kontrolü altındaki bölgeye, temizlenmesinin ardından kimin yerleştirileceği görüşüldü.
Türkiye bölgedeki Türkmen ve Arap birliklerin desteklenmesini ve onların konuşlandırılmasını istiyor. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin başını çektiği, ABD’nin öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Fırat’ın batısına geçmesi, Türkiye’nin kırmızı çizgisi. Türkiye, PYD’nin tek taraflı ilan ettiği Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirecek bir koridora da karşı.
Ancak ABD, IŞİD’le mücadele için PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi sahadaki kara gücü olarak kullanıyor ve desteklemeye devam ediyor. Bu bölgeyi IŞİD’den temizlemek için de YPG ile işbirliğine devam edilmesinden yana.

Erdoğan’ın Washington görüşmelerinin ardından 4-5 Nisan tarihlerinde ABD’den, diplomat ve askerlerden oluşan bir heyet Ankara’ya geldi ve görüşmelere devam etti.

Al Jazeera’nin bölgedeki Türkmen ve Kürt kaynaklardan edindiği bilgiye göre ABD’nin önerdiği formül, sınırdaki bu 80 km’lik bölümde, yani Azez’den Carablus’a kadar, Türkmen ve Araplardan oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin etkili olması. Bölgenin IŞİD’den temizlenmesinin ardından Arap ve Türkmen birlikler yaklaşık 20 km güneye inerek bölgeyi kontrol edecek. Böylece Türkiye sınırında PYD daha fazla alanı kontrol etmemiş olacak.
Buna karşılık, yaklaşık 20 km’lik derinliğin daha güneyinde, Suriye Demokratik Güçleri Mumbuç’tan Tel Rıfat’a kadar ilerleyebilecek. Tışrin Barajı üzerinden güneyde Fırat’ın batısına geçen SDG, batıya doğru ilerleyişine devam edecek. Ancak kuzeyde ve Türkiye sınırında, Ankara’nın desteklediği ÖSO birlikleri için bir cep oluşturulacak.

İki ayrı gücün oluşturacağı iki ayrı koridor, IŞİD’in Rakka’dan Türkiye sınırına uzanan yolunu da kesmiş olacak. 

Bölgedeki Türkmen kaynaklar, kuzeyde oluşturulacak cep karşılığında, güneyde alternatif bir SDG koridoru oluşacağını belirtiyor:

“Bu planı şimdilik ABD ve Türkiye desteklemiş görünüyor. Planlanan iki koridor var. Böylece IŞİD bölgesinde her iki gücün de yayılması hesaplanıyor. ABD, her tarafı kısmen de olsa tatmin edecek bir formül bulmuş gibi görünüyor. Bu şekilde bir ara bulma çalışması yaptığını görüyoruz.

Sınırın bölgeye göre değişen 20, 25 veya 30 km güneyinde ÖSO ve PYD komşu olacaklar. Bu kilometre meselesi bölgedeki etnik yapıya göre değişebilir, iki güç arasındaki sınır girintili çıkıntılı olacak. Çünkü çeşitli noktalarda Arap ve Kürt köyleri var. İki tarafın da bu konuda hassasiyeti var.

SDG içindeki PYD kaynaklarının Al Jazeera’ye verdiği bilgi de aynı yönde: “ABD ile Türkiye heyetlerinin yaptığı toplantılardan bize gelen bilgi de iki koridor olacağı şeklinde. Suriye Demokratik Güçleri’nin Mumbuç’a doğru ilerlemesine itiraz edilmeyecek. Bu güney bölgeyi SDG, IŞİD’den temizleyecek. Mare, Azez ve çevresini de SDG, bugün olduğu gibi muhalif grupların kontrolüne bırakacak. [Afrin kantonu sınırındaki] Azez'de ve Halep’in kuzeyinde hiçbir şekilde çatışma istemiyorlar. Güçlerimizi IŞİD’e yöneltmemizi ve onun ikmâl yollarını kesmemizi istiyorlar.”

Kaynak: El Cezire

Yorumlar