Obama, Esad'ı devirme planlarını kabul etmedi

Esad'ın devrilmesi için ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın yaptığı 50 devirme planından hiçbirinin Obama tarafından kabul görmediği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Obama, Esad'ı devirme planlarını kabul etmedi

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın devrilmesi için ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) yaptığı 50 planı reddettiği iddia edildi.

Eski CIA ajanı Douglas Laux biyografi niteliğindeki kitabında, Obama'nın 2011 yılı ağustos ayında "Esad'ın kenara çekilmesinin zamanının geldiği" yönündeki savını yürürlüğe koymanın yollarını bulmakla görevlendirilen ekipte yer aldığını yazdı.

Laux, NBC televizyonuyla yaptığı söyleşide, "ekibin bu dönemde 50 iyi tasarlanmış plan ortaya koyduğunu" belirterek, "Ancak siyasi irade, bir tanesini bile hayata geçirmemize izin vermedi" ifadesini kullandı.

Eski ajan, dönemin CIA Başkanı David Petraeus, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Leon Panetta'nın desteklediği planların hepsinin, Obama tarafından reddedildiğini savundu.

Douglas Laux ayrıca CIA'nin, Özgür Suriye Ordusu güçlerini silahlandırma planı geliştirdiğini, öte yandan bunun, Esad rejiminin, İran ve Hizbullah'tan aldığı destekten ağır basacak bir boyuta hiç ulaşmadığını ileri sürdü.

Laux öte yandan kendi planı uygulansa bile bunun Suriye'deki savaşı sona erdireceğine veya DAEŞ'in yükselişine engel olabileceğine inanmadığını sözlerine ekledi.

Eski CIA ajanının biyografisinin büyük bölümünde, Suriye ve Afganistan'daki çalışmaları ve istifasıyla sonuçlanan politik hatalara öfkesi anlatılıyor.

Yayınlanmadan önce standartlar gereği CIA tarafından gözden geçirilmek zorunda olan biyografide, Esad'ı devirme planlarının ayrıntılarından söz edilmiyor.

CIA, kitapla ilgili açıklamasında, "Ne yazık ki, Bay Laux'un CIA'deki kariyeri iyi gitmedi. Umarız, belki yaş ve olgunlukla, bir gün burada geçirdiği süreyle ilgili daha iyi bir bakış açısına sahip olacaktır" ifadesi kullanıldı.

Yorumlar