Netanyahu, Yahudi işgalini sorun görmüyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Yahudi yerleşim birimleri, barış için engel teşkil etmiyor." dedi

Google Haberlere Abone ol
Netanyahu, Yahudi işgalini sorun görmüyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudi yerleşim birimlerinin, Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecinin önünde engel teşkil etmediğini söyledi. Netanyahu, başbakanlık ofisinden paylaşılan video kaydında, Batı Şeria'daki "Yahudi beldelerinin" barış sürecinin önünde engel teşkil ettiğine ilişkin iddiaların her zaman kendisini şaşırttığını belirterek, "Batı Şeria'daki Yahudiye ve Samarya Bölgesi'nde yer alan Yahudi beldeleri, barış için engel teşkil etmiyor. Hiç kimse ciddi şekilde 2 milyon Arap'ın İsrail'de yaşamasının barış sürecinin önünde engel oluşturduğunu söylemiyor." dedi.

İsrail'deki çoğulculuğun ülkenin barış süreci için hazır ve açık olduğunu ifade ettiğini dile getiren Netanyahu, Filistinli liderlerin, "bir Filistin devleti için Yahudilerin olmamasını" ön şart olarak sunduğunu söyledi.

Netanyahu, diğerlerini kabul etmemenin barışı imkansız hale getirdiğini vurgulayarak, "Tüm insanlara saygı duyan toplumlar, barış için çalışan toplumlardır. Ancak etnik temizlik isteyen toplumlar barış için çalışmaz." ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde 600 binden fazla İsraillinin yaşadığı ifade ediliyor. İsrail resmi kaynaklarından yapılan açıklamalara göre, İsrail'de bulunan 1 milyon 400 bin Filistinli, nüfusun yüzde 20'sini oluşturuyor.

Filistinliler, İsrail ile yürütülen barış görüşmeleri çerçevesinde 1967 sınırlarına tabi, başkenti Doğu Kudüs olan, Yahudi yerleşim birimleri ile yerleşimcilerin yer almadığı bir Filistin devletinin kurulmasını istiyor. Filistinli yetkililer, ayrıca Nisan 2014'te askıya alınan barış görüşmelerinin aksamasındaki en büyük sebeplerden biri olan Yahudi yerlerim birimlerinin inşasının durması için uluslararası net bir tutum sergilenmesi çağrısında bulunuyor.

Yorumlar