Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

Musul İl Meclisi Başkanı Kiki, kenti DAEŞ'ten kurtarma operasyonu sırasında meydana gelecek iç göçmen akınının kontrol altına alınması ve ihtiyaçların karşılanması için şu ana kadar herhangi bir bütçenin temin edilmediğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu
 Musul İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu sırasında meydana gelecek iç göçmen akınının kontrol edilmesi ve ihtiyaçların karşılanması için şu ana kadar herhangi bir bütçenin temin edilmediğini açıkladı.

Kiki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'un geri alınması sırasında meydana gelecek iç göçmen dalgasının kontrol altına alınması, orada mağdur olacak kişilerin temel ihtiyaçların karşılanması için şu ana kadar herhangi bir bütçe temin edilmediğini ifade etti.

Kentteki sivillerin durumunun iyileştirilmesi ve ortaya çıkacak sorunların giderilmesi için ilk üç aylık bir süreye tekabül eden "sivil projenin" hazırlandığını belirten Kiki, "Kent geri alındıktan sonra, hayatın normalleşmesi için güvenlik güçleri, uluslararası yardım kuruluşları ve il meclisimiz ortak hareket edecek." dedi.

Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için ilk etapta yaklaşık 150 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç vardır diyen Kiki, "Kurtarma operasyonunda kentin ne kadar zarar göreceğini tahmin edemiyoruz. İhtiyaç duyulan bütçe çok daha fazla bir rakama ulaşabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Operasyon sırasında güvenli bölgelere kaçmak isteyen siviller için de sivil koridorların açılacağını aktaran Kiki, "Tahminlerimiz yaklaşık 500 bin insanın yerinden olacağı yönünde. Söz konusu kişilerin güvenli bölgelere geçişinin sağlanması için 5 koridor açacağız" bilgisini paylaştı.

İran destekli Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) Musul'un kent merkezine yapılacak kurtarma operasyonuna katılmak istemesine ilişkin ise Kiki, "Musul İl Meclisi olarak Haşdi Şabi'nin operasyonda yer almasını reddetmiştik. Musul'da yer almalarına gerek yok. Katılmaları halinde operasyonun gidişatını daha da zorlaştırabilirler" görüşünü savundu.
 

Yorumlar