Musul operasyonu resmen başladı

Irak hükümeti Musul operasyonunun başladığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Musul operasyonu resmen başladı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Irak'ın 2014 yılından bu yana DAEŞ'in elinde bulunan en büyük ikinci şehri Musul'a yönelik operasyon bu gece resmen başladı. Operasyon kapsamında ilk olarak koalisyon uçakları havalanarak DAEŞ hedeflerini vurmaya başladı. Operasyon öncesi şehrin etrafına büyük yığınaklar yapıldı. 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi gece saat 02.00 sularında yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuyla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi.

İbadi açıklamasında, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den söz etmedi.

İbadi'nin yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz üst rütbeli subay yer aldı.



UÇAKLAR BİLDİRİ ATTI

Koalisyon ve Irak uçakları Musul halkına, "Merak etmeyin Musul'u yakında kurtaracağız" ifadelerinin yer aldığı bildiriler attı. 

MUSUL'UN ORTASINDAKİ KÖPRÜ VURULDU

Öte yandan şehrin girişindeki Hurriye köprüsü uçaklar tarafından havaya uçuruldu. 

KARA BİRLİKLERİ HAREKETE GEÇTİ



Musul'u ablukaya alan kara birlikleri ise birkaç saat sonra şehre doğru hareket etti. Irak'ta Musul ilini kurtarmak için Hazır Cephesi'nde konuşlanan Peşmerge güçleri ve ABD topçu birlikleri, farklı cephelerde DAEŞ hedeflerini vurmaya başladı.

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DAEŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DAEŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi. Bölgedeki AA muhabiri, Peşmergelere karşı DAEŞ'ın henüz ciddi bir mukavemette bulunmadığını bildirdi.

KARA DUMANLAR YÜKSELİYOR

Bu arada DAEŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.



ABD'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

ABD’nin DEAŞ'a karşı koalisyondaki temsilcisi McGurk, Musul operasyonuna katılan Irak güvenlik güçleri ve peşmergeye desteğini bildirirken, Dabık’ı DEAŞ'tan kurtaran ÖSO ve Türkiye’ye de teşekkür etti.

ABD’nin DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk, twitterhesabından yaptığı açıklamada, "Bu gece Başbakan İbadi, DEAŞ teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul’un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi" diyerek, Musul Harekatı’na olan desteğini bildirdi. McGurk ayrıca, "Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesinde bulundu.

McGurk, Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle DEAŞ’a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Dabık’ı ele geçirmesinden de bahsetti. "Birden fazla cephede DEAŞ'a karşı baskıyı artırıyoruz" yorumunu yapan McGurk, ABD Savunma Bakanlığı’nınbugün Dabık’la ilgili yayınladığı duyuruyu paylaştı.

"MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ DESTEĞİYLE…"

ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında ise, Suriyeli muhalif güçlerin Suriye’nin Dabık köyünü DEAŞ kontrolünden kurtarmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, harekata ’müttefikimiz Türkiye’nin güçlü desteğinin sağladığı katkıya’ değinildi. "Bu olay, o barbar topluluğa (DEAŞ'a) karşı elde edilen en son askeri netice olmanın ötesinde, Dabık ayrıca DEAŞ için simgesel bir öneme sahipti. O topluluk, Dabık’ta korkunç felaketlere neden olmuş, İngilizce yayınladıkları dergiye bu köyün adını vererek, sözde halifeliklerinin nihai zaferinin yerinin burası olacağını iddiaetmişlerdi. Buranın kurtarılması için savaşan Suriyelilere ve operasyonu yakından koordine eden müttefikimiz Türkiye’ye teşekkür ediyoruz" denildi.

PENTAGON'DAN AYRI AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.
Carter, Musul’un DEAŞ’tan geri alınmasına dönük operasyonun başlamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kentin örgütten alınmasına yönelik operasyonun başladığının Irak Başkanı Haydar el-İbadi tarafından duyurulduğunu anımsatan Carter, şunları kaydetti:

“Bu, DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul’u ve Irak’ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz.”

 

Yorumlar