Musul operasyonu

Sünni lider Nuceyfi, merkezi yönetime Musul halkına "merhametli" davranma çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Musul operasyonu
Sonhaberler / Haber Merkezi

Iraklı Sünni lider ve Muttehidun Kaolisyonu Başkanı Usame en-Nuceyfi, merkezi yönetime, Musul'u kurtarma operasyonu sırasında kent halkına "merhametli" davranmaları yönünde çağrıda bulundu. Nuceyfi, tarihi henüz bilinmeyen fakat hazırlıkları devam eden Musul operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bağdat'taki merkezi yönetimi teröristlere karşı sert ve kararlı davranmaya çağıran Nuceyfi, DEAŞ'ın esareti altında sıkıntı çeken kent sakinlerine ise merhametli davranma çağrısı yaptı. Nuceyfi, operasyonlar sırasında yönetimin ve ordunun Arap-İslam ahlak ilkelerine bağlı olması gerektiğini vurguladı.

Sünni lider, Musulluları da kentin terör örgütünden kurtarılması sırasında "evlerini terk etmeme, mal ve mülklerine sahip çıkma, güvenlik güçlerine destek" olmaya çağırdı.

Açıklamasında, operasyona katılması beklenen aşiret güçleri, Peşmerge ve güvenlik güçlerinden övgüyle söz eden Nuceyfi, terör örgütü DEAŞ'ın zulmünden kurtuluş vaktinin geldiğini belirtti.
Irak'ta İran'a yakın Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye bağlı gruplar Tikrit, Diyala, Bağdat'a bağlı Garma, Babil'e bağlı Curf en-Nasır ve Enbar'a bağlı Saklaviyye ve Felluce'deki operasyonlar sırasında Sünni sivillere karşı toplu infaz, işkence ve kaçırma eylemleri gibi insan hakları ihlalinde bulunmuştu. Bölgeye gelen insan hakları dernekleri tarafından da belgelenen Şii milislerin bu ihlalleri Sünnilerin büyük kaygısına neden olsa da ülkedeki merkezi yönetim tarafından örtbas edildi.

AK BİR OPERASYON OLACAK

Öte yandan Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi Musul'a bağlı Mahmur'daki Musul Operasyonlar Merkezi'ni ziyaret etti.

Ziyareti sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ganimi, operasyonla ilgili idari ve askeri tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve Başbakan Haydar el-İbadi tarafından operasyonun "başlama saatinin duyurulmasını" beklediklerini söyledi.

Ganimi, söz konusu operasyon sırasında Musul halkının evlerini terk etmemesi ve DEAŞ mevzilerinden uzak durmasını isteyerek, operasyonun "ak bir operasyon olacağını ifade etti.
 

Yorumlar