Musul'da son durum: İki köy daha DEAŞ'tan alındı

Musul'un DAEŞ'ten alınması operasyonu ikinci gününde devam ediyor. Operasyonda şu ana kadar 10'dan fazla köy DAEŞ'ten alınırken, 76'dan fazla asker kayıp verildi.

Google Haberlere Abone ol
Musul'da son durum: İki köy daha DEAŞ'tan alındı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Irak'ta Şii milislerin ağırlıkta olduğu Bağdat yönetimine bağlı askeri birlikler, Barzani yönetimine bağlı Peşmerge birlikleri ile Türkiye'nin eğitti Musullu milisle tarafından başlatılan operasyon ikinci gününe girdi. Operasyonun ilk gününde 10'dan fazla köy DAEŞ'ten alındı. Ancak DAEŞ'in karşı saldırıları neticesinde Peşmerge'den 6 asker, Irak ordusundan ise 70 asker hayatını kaybetti. Dün Peşmerge Güçleri’yle eşzamanlı harekete geçen Irak Ordusu, 3 köyde kontrolü sağlamıştı. 
Peşmerge Güçleri dün Hazır Cephesi’nde 3 koldan başlattığı operasyonla 9 köyü IŞİD’den temizledi. Peşmerge için  belirlenen ilk aşama planı, 24 saatten kısa bir sürede tamamlandı. Böylece 200 kilometrekarelik alan daha peşmergenin denetimine geçti.

MIrak'ta Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonu çerçevesinde, güvenlik güçlerinin kentin güneyindeki El-Kayyare nahiyesine bağlı iki köyü ele geçirdiği bildirildi. İçişlerine bağlı Federal Polis Şefi Yüzbaşı Ala el-Hatib, "Irak güvenlik güçleri, Kayyare nahiyesine bağlı El-Lezake ve El-Hud köylerini DEAŞ'ın elinden kurtardı ve bu bölgelerde Irak bayrağı dalgalandırıldı." dedi.

Söz konusu iki köyün örgütün direniş hattı olarak bilindiğini ifade eden Hatib, bölge halkının DEAŞ'a karşı direnmesinin ordu birliklerinin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Hatib, birliklerin belirlenen plana göre Musul kent merkezine doğru ilerlemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, yaptığı açıklamayla Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu.

DAEŞ'TEN KARŞI SALDIRI: 70 ÖLÜ

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un DAEŞ'ten alınması operasyonu devam ediyor Şehrinde doğusunda operasyona giden bir askeri konvoya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

Musul operasyonunda güneyden ilerleyen Irak ordusu birliklerine IŞİD, intihar saldırısı düzenledi. Fırat Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre, Giyara bölgesinde ilerleyen Irak ordu birliklerine Bilawet köyünde bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi. Bölgeden edinilen bilgiye göre, saldırıda 70 Iraklı asker yaşamını yitirdi.

PEŞMERGE İLE ŞİİLER ARASINDA BAYRAK KRİZİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri ile Musul'un kuzeyindeki Başika Cephesi'ne askeri sevkiyat yapmak isteyen Irak ordusu arasında "bayrak" krizi devam ediyor.
Irak ordusu, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonuna kuzey cephesinden katılmak için bölgeye zırhlı araçlarla sevkiyata başladı.



Kentin kuzey bölgesindeki Başika'ya geçmek için Peşmerge cephelerini kullanan askerler, çoğunluğu ABD yapımı zırhlı araçlarına taktıkları Şiiliği temsil eden bayraklardan dolayı söz konusu cepheye giriş yapamadı.

Irak ordusuna mensup askerler Peşmergeler tarafından kontrol noktasında uzun süre bekletildi.
Peşmergelerin, Irak askerlerine söz konusu bayraklar indirilmeden geçişlerine izin verilmeyeceğini belirtmesi üzerine, uzun bir süre bekleyen askerler bayrakları kaldırmalarının ardından Başika Cephesi'ne hareket edebildi.

50 BİN ÇADIR HAZIRLANDI

Irak'ta, Musul operasyonu nedeniyle bölge halkının barınma ihtiyacının giderilmesi için 50 bin çadırın hazırlandığı bildirildi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım Muhammed, BM (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile başkent Bağdat'ta düzenlediği ortak basın toplantısında, "Musul'dan göç edecek aileler için 50 bin çadırın hazırlığı tamamlandı." dedi.

BARZANİ: 200 KİLOMETRE KAREYE ALDIK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alanın kurtarıldığını belirterek, "Bu Musul'un kurtarılması için ilk aşamadır. Kolay bitecek bir süreç değildir. Daha çok sürecektir. O nedenle aramızdaki işbirliği ve uyum güçlenerek devam etmelidir. DEAŞ çökecek ve yok olacaktır, bu yakındır." dedi.

Barzani, operasyonun başladığı Hazır Cephesi'nde düzenlediği basın toplantısında sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Musul'u kurtarma operasyonunun Peşmerge ve Irak ordusu tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü vurgulayan Barzani, "Bu amaçla kısa bir süre önce Bağdat'ı ziyaret ederek Başbakan Haydar el-İbadi ile bir araya gelmiştik. Orada Musul operasyonuna başlanmasına dair nihayi kararı vermiştik. Kararlaştırılan operasyon bu sabah saat 06.00'da başladı ve kısa süre içinde büyük başarılar elde ettik." ifadesini kullandı.

ABD'DEN AÇIKLAMA 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, terör örgütü DEAŞ’ın Musul’dan çıkarılmasının “önemli bir stratejik oyun” olduğunu belirterek, örgütün şehri savunmak için ahlak dışı ve tehlikeli taktiklerle büyük bir direniş göstermesini beklediklerini söyledi.

Earnest, günlük basın brifinginde, Musul’u DEAŞ’tan geri alınmasına yönelik operasyona dair soruları yanıtladı. Operasyonların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin herhangi bir zaman çizelgesinin bulunmadığı belirten Earnest, “Bu operasyon şüphesiz DEAŞ’ı zayıflatmak ve nihayetinde yenilgiye uğratmaya yönelik daha kapsamlı çabaların önemli bir parçası. Operasyon, bu çabalarda ilerleme kaydedildiğinin bir göstergesi ancak hedefe ulaşmak için Irak içinde bile yapılması gereken daha birçok önemli iş var.” dedi.

Earnest, kentin örgüt için önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Musul DEAŞ için sembolik bir ehemmiyete sahipken onları buradaki yerlerinden etmek önemli bir stratejik oyun. Bizim beklentimiz bu operasyonun biraz zaman alacağı yönünde çünkü Musul büyük bir şehir olduğu gibi DEAŞ da son iki yıldır burayı savunmak için kazılar yapıyor. Şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz. Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler.”

Earnest, örgütün büyük bir direniş göstermesini beklediklerini kaydetti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de aralarında bulunduğu bazı grupların, Şii milislerin gittikleri yerlerde savaş suçları işleyebileceklerine dair kaygılarının hatırlatılması üzerine Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu operasyonun evrensel insan haklarının gözeterek yapıldığından emin olmak ve bu tür operasyonların diğer dini gruplara karşı intikam almak için kılıf olarak kullanılmaması bizim en başından beri önemsediğimiz bir şey. Başbakan Haydar el-İbadi, Musul operasyonunda sadece Iraklı güvenlik güçlerinin kente gireceğinde ve şehrin DEAŞ’tan temizlenmesini onların yapacağında net oldu. Irak merkezi hükümetinin, Iraklı güvenlik güçlerinin askeri liderlerinin bu prensiplere uyacaklarına dair net taahhütlerini görüyoruz. Bu operasyonda da taahhütlerini tutmalarını bekliyoruz.”

AMERİKAN ASKERLERİ ÖNCÜLÜK ETMİYORMUŞ

Earnest’a Musul operasyonunda Amerikan askerlerinin görev alıp almadığı da soruldu.
Amerikan güçlerinin operasyonlara öncülük etmediğini ifade eden Earnest, “Savaşmak için donatıldılar, kendilerini savunmak için teçhizatlandırıldılar ama onların operasyondaki rolü Iraklı güvenlik kuvvetlerine danışmanlık yapmak ve yardım sunmak.” diye konuştu.

YETKİ IRAK HÜKÜMETİNDE

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook da günlük basın toplantısında Musul operasyonuna ilişkin soruları yanıtladı. Pentagon’un, Musul’un özgürleştirilmesine yönelik operasyonda Türkiye’nin yer alma hakkı bulunduğunu düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soru üzerine Cook, “En başından beri dediğimiz gibi, Irak’ta kimin olacağına karar vermede Irak hükümeti yetkiye sahip. Türk ve Iraklıları bu konudaki endişelerini gidermek için aralarında konuşmaya teşvik ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Cook, Iraklı güvenlik güçlerinin, Musul operasyonuna ilişkin planı yerine getirmek açısından yapılan planlamanın ilerisine gittiklerini dile getirdi. Bir soru üzerine Cook, Irak’taki ABD’li güçlerin büyük bir kısmının, operasyonda ön cephede yer almadıkları bilgisini verdi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’ın brifinginde de gündem Musul operasyonuydu. ABD hükümetinin Musul operasyonunun Irak hükümeti tarafından yürütüldüğüne ilişkin açıklamalarını tekrarlaması üzerine Toner’a, “Peki orada bulunan Amerikan askerleri emirleri Irak hükümetinden mi alıyor?” şeklinde bir soru yöneltildi. Toner, “Biz orada sadece eğitim ve danışmanlık için bulunuyoruz.” yanıtını verdi.

Bu yanıtın ardından bu kez de Toner’a, “Ne zamandan beri ABD, yabancı askerlerin Irak içerisinde bulunması için Irak hükümetinin rızası olması gerektiğini düşünüyor? Daha önce siz girip önceki lideri devirdiniz.” ifadesi kullanıldı. Bunun üzerine Toner, “Şu anda şartlar farklı. Bugün Irak’ta seçilmiş bir hükümet var.” değerlendirmesinde bulundu.​

Yorumlar