Musul'da DAEŞ hedefleri vurulmaya başladı

Irak'ta iki yıl önce DAEŞ tarafıdan alınan Musul'un alınması için aylardır beklenen operasyonu kısmen başladı. Öte yandan DAEŞ, Musul'un etrafını kazdığı hendeklere doldurduğu ham petrolu ateşe verdi.

Google Haberlere Abone ol
Musul'da DAEŞ hedefleri vurulmaya başladı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Irak'ta 2014 yılından bu yana DAEŞ'in elinde bulunan Musul'a yönelik operasyon kısmen başladı. Irak televizyonları Musul'un Erbil iline sınır olan Gökceli kolundan, DAEŞ'in elinde olan Musul'u kurtarma operasyonlarının başladığını bildirdi. Kent, 2014 yılının Ağustos ayından bu yana IŞİD'in elinde bulunuyor.

Şİİ GÜÇLERİ OPERASYONDA YOK

Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, "ABD'ye Şii güçleri Musul'a girerse yüzyıllık mezhep savaşlarının başlayacağını bildirdik. ABD uyarılarımızı ciddiye aldı. Operasyonda Şii güçleri yok. Musul'a başlayan operasyonlarda şu an için Türk güçleri yer almıyor." denildi.

BAĞDAT'TA Şİİ MİLİS TRAFİĞİ

 Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Şii milis liderleriyle Bağdat'ta, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunu görüştü.

Irak Başbakanlık Basın Ofisinin açıklamasına göre İbadi, Şii milis gücü Haşdi Şabi liderleriyle Bağdat'taki ofisinde bir araya gelerek, Kerkük'e bağlı Havice ilçesi ve ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu hazırlıklarını ele aldı.

Açıklamada, İbadi'nin milis liderleriyle "operasyonlarda yer alacak güvenlik güçlerinin yetenekleri ve arazide meydana gelebilecek herhangi bir gelişmeye karşı geliştirilebilecek uygun alternatifleri" konuştuğu kaydedildi.

Görüşmede Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri, Asaib Ehlilhak Örgütü lideri Kays Hazeli, Nuceba Hareketi lideri Ekrem el-Kaabi ve diğer Şii milis grup liderleri yer aldı.

Şii milis liderleri, İbadi öncesi Yeşil Bölge'de eski Başbakan Nuri el-Maliki ve parlamentonun en büyük grubu Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim ile ayrı ayrı görüştü.

DAEŞ ATEŞ ÇEMBERİ OLUŞTURDU

Öte yandan, DAEŞ kent etrafında ham petrolü ateşe vermeye başladı. Rûdaw'a konuşan Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Sorumlusu Hamid Efendi, IŞİD mensuplarının bugün Musul etrafında kazdığı hendeklerdeki petrolü ateşe verdiğini belirtti.

“Gökyüzünü siyah bir duman kapladı. Görme arası normalin altında düştü” diyen Hamid Efendi, “IŞİD örgütü bu yöntemle savaş uçaklarının saldırılarından korunmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.
 
IŞİD Şergat operasyonunda da benzer bir taktiği kullanarak petrol kuyularını ateşe vermişti. Şergat'te petrol kuyularındaki yangın hâlâ kontrol altına alınmadı.


 
Rûdaw'a konuşan askeri uzman İhasan Keysun, IŞİD savunma taktiklerine ilişkin şunları kaydetti:

ÜÇ SAVUNMA HATTI OLUŞTURULMUŞ DURUMDA
 
“IŞİD Musul savaşında 3 savunma hattı oluşturmuş durumda. İlki, ham petroller doldurduğu hendekler. İkincisi: Kenti çembere alan diğer hendek. Üçüncüsü ise; içinde savaşarak savunma yapmayı planladığı tünellerdir.”


 
Musul’a giden 6 yoldan 5’i peşmergenin elinde. Irak Ordusu ve peşmerge, 6 cepheden harekete geçecek.
 
Cepheler ve Musul’a uzaklıkları:
 
-Keske Cephesi, 40 kilometre
-Musul Barajı, 30 kilometre
-Naveran Cephesi, 20 kilometre
-Hazır Cephesi, 20 kilometre
-Güver Cephesi, 40 kilometre
-Geyara Cephesi, 80 kilometre (Irak Ordusu’nun açtığı tek cephe)
 
Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul, 10 Haziran 2014’te IŞİD tarafından ele geçirildi.

ŞU ANA KADAR MUSUL'DA NELER OLDU

Tarih Aralık 2013...
Dünya onların ismini, ilk kez o eylemle duydu. DEAŞ, Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında Sünni aşiretlerin kontrolündeki Felluce'yi ele geçirdi. Örgütün burada bazı Sünni aşiretlerden destek görmesi, dönemin Şii Başbakanı Nuri el Maliki ile Sünni gruplar arasındaki çekişmenin doruk noktasıydı. Alarm zilleri çaldı. Ancak, ABD başta olmak üzere dünya, ses çıkarmadı. Obama yönetimi, Irak'ta Şii-Sünni çekişmesini engelleyecek siyasi reformu öne sürerek harekete geçmedi, DEAŞ, o 6 ay, Bağdat'ın burnunun dibinde kök saldı.
Haziran ayı geldiğinde bölge haritasını değiştirecek taarruz geldi. Suriye'deki kalesi Rakka'dan harekete geçen terör örgütü, 10 Haziran'da Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u işgal etti. Irak askerleri çatışmaya girmeden kenti terk etti.

10 Haziran 2014: DEAŞ Musul'u ele geçirdi
İşgalden bir gün sonra Türkiye hedefteydi. DEAŞ militanları, Musul Başkonsolosluğunu basarak Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 49 personel ve ailesini, ayrıca da 32 TIR şoförünü rehin aldı. TIR şoförleri Temmuzda, konsolosluk çalışanları ise 3,5 ay sonra serbest bırakıldı. DEAŞ tarafından ele geçirilen konsololsluk binasıysa, neredeyse 2 yıl sonra, Nisan 2016'da Türkiye'nin onayı alınarak ABD jetleriyle imha edildi.

Bu esnada Irakın devrik lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i de ele geçiren DEAŞ, Haziran sonunda Musul'da başka bir dönüm noktasına daha imza attı. Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi, sözde hilafeti ilan etti. O noktadan itibaren örgüte yurtdışından militan akışı hız kazandı.

8 Ağustos 2014: ABD'den DEAŞ'a ilk hava saldırısı
ABD yavaş yavaş devreye girdi. 7 Ağustos'ta önce Musul'un kuzeyinde Sincar'da Ezidileri kurtarmak için insani yardım operasyonu başlattı, bir gün sonra, yani Musul'un düşmesinden 2 ay sonra da jetleriyle DEAŞ hedeflerini vurmaya başladı. ABD o günden itibaren örgüte her gün hava saldırısı gerçekleştirecekti. Eylül ayında Şii Haydar el Ebadi'nin başbakan seçilmesiyle DEAŞ'la mücadeleye desteğini artıracak, bölgedeki rakibi İran'la örgüte karşı yer yer ortak operasyon bile yapacaktı.

17 Nisan 2015: Tikrit DEAŞ'tan kurtarıldı
DEAŞ, Batılı, Arap ve Japon rehineleri öldürerek, katliamlar yaparak göz dağı vermeye çalışırken, 17 Nisan 2015'te Musul operasyonuna giden yolda ilk büyük adım, Tikrit harekatıyla atıldı. ABD jetlerinin desteğiyle DEAŞ, neredeyse 1 yıl elinde tuttuğu Saddam Hüseyin'in memleketinden çıkarıldı.

26 Haziran 2016: DEAŞ Felluce'den çıkarıldı
Şii milislerle destekli Irak ordusu bir ay sonra da, Sünni aşiretlerin kontorlündeki Anbar vilayetinde Ramadi'de zafere ulaştı. Komşu Felluce içinse bir yıl beklenecekti. 2016'nın 26 Haziran'ında, DEAŞ Felluce'den çıkarıldı ve sıra artık 2 yıldır örgütün elindeki Musul'a geldi. Uzun hazırlıklar sonrası operasyon için düğmeye basıldı.

Musul neden önemli?
Musul, Irak'ın ikinci büyük şehri. 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığı ve Türkmen nüfusa sahip olduğu için Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Türkiye'nin "Misak-ı Milli sınırları" içinde olduğunu açıklayarak, dışında kalmaya karşı çıktığı Musul operasyonu, son dönemde Irak hükümeti ve ABD ile bir gerilime yol açmıştı. Türkiye'nin Başika'da eğittiği Ninova Muhafızları'nın operasyona dahil edilmesiyle sorun aşılmıştı.

Musul, Saddam Hüseyin döneminde en parlak günlerini yaşadı. Çünkü Musul Arapları BAAS rejiminin belkemiğini oluşturmaktaydı. Ancak İkinci Körfez Savaşı olarak da bilinen Amerikan işgalinin ardından bu durum tamamen değişti. Zenginlerin ve ayrıcalıklı kesimin kısa sürede terk ettiği Musul, 1 saatlik mesafadeki komşusu Erbil'den çağlarca geride virane bir şehre dönüştü. Bu ortam öfkeyi, biriken öfke de Musul'u Arap milliyetçiliğinin kalesi olma noktasına getirdi.

Arap direnişçilerle El Kaide unsurlarının birlikte hareket ederek işgal güçlerine ve Kürtlere karşı yarattığı şiddet üzerine, Amerikalılar bile Musul'u dünyanın en tehlikeli şehri olarak niteledi. İşte o Musul 10 Haziran 2014'te sadece birkaç saat içinde DEAŞ güçleri tarafından teslim alındı. Ordu ve polis teşkilatındaki 1 milyon Iraklıya rağmen hiçbir direniş gösterilmedi, hatta silahlı güçlerin bir kısmı DEAŞ saflarına katılmayı tercih etti.

DEAŞ, Musul'u kontrol altına alarak, Kürt bölgesine sınır komşusu oldu. Bu nedenle kentin düşmesi özellikle Kürt rejiminin varlığını tehdit eden bir durum yarattı.

Yorumlar