Muhaliflerden Cenevre'ye katılma kararı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu, 14 Mart'ta Cenevre'de BM gözetiminde düzenlenecek görüşmelere katılacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Muhaliflerden Cenevre'ye katılma kararı

Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK), 14 Mart'ta Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde düzenlenecek görüşmelere katılacağını duyurdu.

MYK'dan yapılan yazılı açıklamada, muhaliflerden oluşan müzakere heyetinin 14 Mart'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenevre'de düzenlenecek görüşmelere "önşartsız" olarak katılacağı bildirildi.

Açıklamada, BMGK'nın 2254 sayılı kararının 12, 13 ve 14. maddelerinin uygulanmasına ilişkin Uluslararası Suriye Destek Grubu taahhütlerinin hemen ve şartsız olarak yerine getirilmesi çağrısı yapıldı.

Cenevre-1 Bildirisi'nde üzerinde anlaşılan ilkelerin temel alınacağının vurgulandığı açıklamada, kısmi ve geçici ateşkesin tam olarak uygulanmadığına da dikkat çekildi.

Cenevre-1 Bildirisi tarafların karşılıklı rızasına dayalı şekilde belirlenmiş isimlerden oluşan tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulmasını, ateşkes sağlanmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını öngörüyor.

MYK'nın açıklamasında "Uluslararası toplum Suriye'deki trajedinin sonlandırılmasında net ve kararlı olmalıdır. Suriye halkı hala bombardıman, kuşatma, keyfi tutuklamalar, zorunlu göçe maruz bırakılıyor" denildi.

REJİMLE ANLAŞMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Açıklamada ayrıca MYK Başkanı Riyad Hicab'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Biz rejimin niyetini sınamıyoruz. İşlediği cinayetleri gördük. Gelecek dönemde katliamları artırma niyetini de biliyoruz. Ancak biz halkımızın haklı davasını uluslararası koridorlarda temsil etmek istiyoruz. Tüm fırsatları kullanarak halkımızın trajedisini dindirmek istiyoruz. Bu bağlamda Suriye devriminin siyasi, askeri ve insani yönlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini, insanların acılarının siyasi emellerle takas edilmemesi gerektiğine inanıyoruz."

Hicab, Esed rejimiyle anlaşabilme ihtimallerinin yüksek olmadığına inandığını belirterek, "Rejim halkın temel haklarını hala ihlal ediyor. Cinayetlerine devam ediyor. Siyasi süreci baltalayarak, muhalif güçleri diplomatik sürecin dışında bırakarak, DAEŞ gündemini öne çıkarmak istiyor" dedi.

BMGK'nın 18 Aralık 2015'te aldığı 2254 nolu kararın 12, 13 ve 14. maddeleri abluka altında yaşayan sivillere acilen insani yardım ulaştırılması, ablukaların kalkması, keyfi tutuklananların serbest bırakılması, sivillere yönelik saldırıların sonlandırılmasını kapsıyor.

Cenevre'de 29 Ocak'ta başlayan rejim ile muhalifler arasındaki dolaylı görüşmeler, rejimin ve Rusya'nın hava saldırılarının artarak sürmesi nedeniyle çökmüştü.

Kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların durdurulması anlaşması, 27 Şubat 00.00'dan itibaren yürürlüğe girmiş ancak rejim güçleri ve Rusya tarafından defalarca ihlal edilmişti.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, AA muhabirine yaptığı açıklamada Suriyeli muhaliflerin, tutukluların serbest bırakılması talebinin meşru bir talep olduğunu belirterek, rejimden bu çağrıya cevap vermesini istemişti.

Yorumlar