Mısır'da sivil toplumdan baskı bildirisi

- Mısırlı 14 sivil toplum kuruluşundan yapılan açıklamada, "Mısır makamları, ifade özgürlüğü ve sanatsal ifadeye vahşice saldırdı" denildi

Google Haberlere Abone ol
Mısır'da sivil toplumdan baskı bildirisi

Mısırlı 14 sivil toplum kuruluşu, ortak yayımladığı bildiride "Mısır makamlarının ifade özgürlüğü ve sanatsal ifadeye vahşice saldırdığını" vurguladı.

Mısır'da son zamanlarda edebiyat ve düşünce adamlarının tutuklanması, kültür merkezlerinin kapatılması gibi uygulamalara ilişkin 14 sivil toplum kuruluşunun ortak yayımladığı bildiride rejimin, ifade özgürlüğü, yaratıcılık ve farklı görüşlere karşı olduğu belirtildi.

"Mısır makamları, ifade özgürlüğü ve sanatsal ifadeye vahşice saldırıyor" görüşüne yer verilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Dün, 'ahlaka aykırı roman yazdığı' gerekçesiyle mahkemede Ahmed Naci adlı edebiyatçıya 2 yıl hapis, romandan bir bölümü yayınlayan Ahbar Edeb gazetesi editörüne 10 bin cüneyh (yaklaşık 1250 dolar) para cezası verildi. Mısır'da genel olarak ifade özgürlüğü karşıtı tutum, son zamanlarda artışa geçti. Son yaşanan bu olay, özelde sanatsal ifade ve yaratıcılık özgürlüğüne karşı genelde ise ifade özgürlüğüne karşı yapılmış ihlallerden ayrı düşünülemez. Mısır makamları son zamanlarda yayınevlerine baskınlar düzenledi. Araştırmacı ve yazarları tutukladı. Bu gibi uygulamaların devam etmesi, aydınların resmi makamlar ile arasındaki ilişkilerin tıkanmasına neden olacak."

Bildiriye imza atanlar arasında Kişisel Hukuk İçin Mısır Girişimi, Mısır Sosyal ve Ekonomik Hukuk Merkezi, İfade Özgürlüğü Kurumu, Kahire İnsan Hakları Araştırmaları gibi sivil toplum kuruluşları yer alıyor.

Öte yandan Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, sendikanın Başsavcılığa edebiyatçı Ahmed Naci'nin serbest bırakılması ve hakkında temyiz sonucu nihai karar çıkana karar hükmün uygulanmasının geri bırakılması talebinde bulunduğu aktarıldı.

Yorumlar