Mısır medyasından 'polise' ortak tavır

Mısır medyası polisin Gazeteciler Sendikası'na girerek iki gazeteciyi gözaltına almasına karşı ortak tavır aldı

Google Haberlere Abone ol
Mısır medyasından 'polise' ortak tavır
Mısır güvenlik güçlerinin Gazeteciler Sendikası'na girerek oturma eylemi yapan iki gazeteciyi geçen pazar gecesi gözaltına almasından sonra ülkede başlayan kriz büyüyor. Mısır medyası polisin Gazeteciler Sendikası'na girerek iki gazeteciyi gözaltına almasına karşı ortak tavır aldı.

Mısır özel televizyon kanallarında yayımlanan ve izlenme oranı yüksek olan programların yanı sıra yazılı medyada da dün gece olduğu gibi bugün de kriz gündeme getirildi. El-Ahram ve El-Ahbar gibi yarı resmi gazeteler ülkede dün kutlanan bahar bayramını (Şem en Nesim) manşet yaparken, özel gazeteler bugünkü nüshalarında Gazeteciler Sendikası krizini büyük puntolarla manşetlerine taşıdı.

Ülkenin en önemli yayın organlarından "Şuruk Gazetesi" bugünkü nüshasında olayı, "Kara Pazar" manşetiyle okuyucularına duyurdu. Konuyla ilgili haberde, gazetecilerin özgürlük kalesini korumak için Sendika’nın önünde toplandığı bilgisini verdi.

El-Masri el Yevm Gazetesi'nin manşetinde, "Basın abluka altında" ve "Gazeteciler Sendikası hapiste" şeklinde yer aldı. Haberde, "Güvenlik güçleri ablukayı artırıyor ancak ülkedeki bütün sendikalar özgürlük kalesini korumak için bir araya geliyor." denildi.

"Gazetecilerin devrimi" şeklinde manşet atan Vefd Gazetesi'nin alt manşeti ise, "Sendika içişleri bakanının görevden alınmasını talep ediyor." şeklinde krizi okuyucularına yansıttı. Gazetenin ilk sayfasında ise istifası istenilen içişleri bakanı Mecdi Abdulgafur'un büyük resmine yer verildi.

Ülkenin ünlü program sunucuları da dün gece programlarında ortak tavır sergiledikleri görüldü. Mısır’da en fazla seyredilen televizyon programlarından birisi olarak kabul edilen Dream2 Kanalı’ndaki "el Aşira Mesaen"in sunucusu Vail el İbraşi, ON TV’de "Manşet" programını sunan Cabir el Armuti ve CBC Televizyonu'nda "Burası başkent" programının sunucusu Lemis el Hadidi; sendika baskınını kınayıp gazetecilerden yana tavır sergilediği görüldü.

1 Mayıs’ta Gazeteciler Sendika'ında oturma eylemi yapan Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka polis tarafından gece saatlerinde tutuklanmıştı. Sendika tarihinde ilk kez polisin sendika yöneticilerinin bilgisi dışında gazetecileri gözaltına alması tepkilere neden oldu.

Sendika içişleri bakan Mecdi Abdulgafur’un görevden alınmasını istiyor. Ancak şu ana kadar bu konuda her hangi bir gelişme olmadı. Ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği 3 Temmuz 2013 askeri müdahalesinden bu yana ilk kez, Mısır İçişleri Bakanlığı ve medyanın bu şekilde karşı karşıya geldiği kaydedildi.

Yorumlar