Mısır'ın Fransa'dan aldığı gemiler açıldı

Savaş gemilerinden ilki denize açıldı

Google Haberlere Abone ol
Mısır'ın Fransa'dan aldığı gemiler açıldı
Fransa’nın Mısır’a sattığı "Mistral" tipi helikopter taşıyan savaş gemilerinden ilki bugün Saint-Nazaire limanından denize açıldı.

BFM televizyon kanalı, 170 Mısırlı bahriyeli ve geminin komutası için eğitim veren 50 Fransız askerinin de içinde bulunduğu ‘’Cemal Abdül Nasır’’ ismi verilen savaş gemisinin Mısır’a doğru yola çıkmadan önce bir hafta süreyle Fransız sularında seyredeceğini duyurdu.

Rusya’nın sipariş ettiği ancak Ukrayna krizi nedeniyle Fransa’nın bu ülkeye satışını askıya aldığı iki savaş gemisi, 950 milyon avro karşılığında Mısır’a satılmıştı.

Mısır’a satılan ikinci savaş gemisi ise ağustosta denizde son eğitimleri tamamladıktan sonra eylül ayında Mısır donanmasına teslim edilecek.

Fransa, 1,2 milyar avro karşılığında Rusya için dört yılda ürettiği bu iki savaş gemisinin teslimatını askıya alınması için başta ABD olmak üzere Batılı müttefiklerinin yoğun baskısıyla karşılaşmıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, geçen ay Mısır'a yaptığı resmi ziyaret sırasında, askeri telekomünikasyon uydusu inşası konusunda anlaşma sağlanmıştı. Mısır ile son iki yıl içinde savunma sanayi alanında önemli ihalelere imza atan Fransa, geçen yıl 5,2 milyar avro değerinde 24 savaş uçağı satmak için Mısır ile anlaşma sağlamıştı.

Fransa'da faaliyet gösteren insan hakları dernekleri, "son dönemde askeri ihaleler yüzünden bu ülkedeki insan hakları ihlallerine sessiz kaldığı" gerekçesiyle Hollande'ı eleştiriyor.

Yorumlar