Mısır Anayasa Mahkemesi'nden darbeci Sisi'ye 'adalar' darbesi

Mısır Anayasa Mahkemesi, darbeci Sisi'nin hangi menfaatler karşılığında Suudi Arabistan'a sattığı bilinmeyen iki ada konusunda yapılan anlaşmayı bozdu. Mahkeme kararının darbeci Sisi'nin etkisinde olan ve halk iradesinden uzak olduğu bilinen Meclis tarafından uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Mısır Anayasa Mahkemesi'nden darbeci Sisi'ye 'adalar' darbesi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Mısır'da darbeci Abdülfettah El Sisi tarafından Suudi Arabistan'a peşkeş çekilen Tiran ve Sanafir adalarının devriyle ilgili anlaşmayı iptal etti. Mısır Anayasa Mahkemesi, daha önce Yüksek İdare Mahkemesi tarafından alınan iptal kararının bozulması için yapılan başvuruyu kabul etmeyerek iptalin doğru bir karar olduğuna hükmetti. Böylece, darbeci Sisi'nin hangi çıkarlar karşılığında Suudi Arabistan'a sattığı belli olmayan iki ada yeniden Mısır toprağı olarak kalacak. Yüksek mahkemenin kararı ülkedeki en üst düzey karar olarak biliniyor; ancak darbeci Sisi'nin etkisinde ve halk iradesinden uzak olduğu bilinen Mısır meclisinin bunu ne kadar alacağı ise meçhul. Tiran ve Sanafir hakkındaki Suudi-Mısır anlaşması Nisan 2016'da imzalanmıştı. 

Yüksek Mahkemenin kararı, İdare Mahkemesi tarafından alınan kararın üzerinden iki ay geçtikten sonra geldi. Bu süre içinde Mısır meclisi adaların Suudi Arabistan'a devrini onaylamıştı. 

Konuyla ilgii konuşan Mısırlı Avukat Halid Ali "Karar iki ada toprağının Mısır'a ait olduğunu teyit ediyor" dedi.

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin, Suudi Arabistan'dan aldığı krediler, yatırımlar ve daha önce darbeye aldığı destek nedeniyle adaları Suud yönetimine sattığı iddia ediliyor. Mısır muhalefeti, darbeci Sisi'nin bu kararına itiraz ederek gösteriler düzenlemiş, anlaşmanın iptalini istemişti. 

Suudi Arabistan yönetimi, halk iradesiyle seçilen ülkenin ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesinde Sisi'ye destek vermişti. 

Yorumlar