Lübnan İsrail'i BMGK'ya şikayet edecek

İsrail tarafına ait iş makinelerinin son günlerde Şeba Çiftlikleri Bölgesi'ndeki yol ve altyapı çalışmaları sürdürdüğü belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Lübnan İsrail'i BMGK'ya şikayet edecek
Lübnan'ın, Birleşmiş Milletler'deki (BM) delegasyonundan, İsrail'in Şeba Çiftlikleri Bölgesi'nde son günlerde sürdürdüğü faaliyetlerini şikayet etmesini istediği bildirildi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, BM'deki Lübnan delegasyonuna gönderdiği mektupta, Güney Lübnan'daki Şeba Çiftlikleri ve Gajar köyünde İsrail'in son günlerde yürüttüğü yol ve altyapı çalışması ile bölgede yaşayanlara yeni vergiler ve düzenlemeler getirmesi gibi faaliyetlerinin BM'ye şikayet edilmesini talep etti.

İsrail'in bölgedeki faaliyetlerinin BMGK'nın 1701 sayılı kararının ve Lübnan'ın egemenliğinin açık ihlali anlamına geldiğini belirten Basil, İsrail'in Şeba Çiftlikleri Bölgesi'nde işlediği suçlarla ilgili Lübnan hükümetinin endişelerinin BM ve BMGK'daki yetkililere iletilmesi gerektiğini ifade etti.
İsrail tarafına ait iş makinelerinin son günlerde Şeba Çiftlikleri Bölgesi'ndeki yol ve altyapı çalışmaları sürdürdüğü belirtiliyor.

Yerel basında, Lübnan bayrakları taşıyan bir grubun bölgeye giderek İsrail'in tutumunu protesto ettiğiyle ilgili haberler yer alırken, İsrail'in Gajar köyünde de yeni yerleşim yerleri inşa ettiği ve bölgede yaşayanlara yönelik yeni vergiler ve düzenlemeler getirdiği ifade ediliyor.

İsrailli yetkililer ise yol çalışmalarının teknik gereklilik nedeniyle yapıldığını belirtiyor.
Hizbullah'tan çarşamba günü yapılan açıklamada ise İsrail'in bölgedeki faaliyetleri kınanırken, Lübnan devletinin görevi olan ülkenin egemenliğinin korunması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında da bulunuldu.

İsrail'in 1982 yılında başkent Beyrut'a kadar uzanan işgali, kademeli olarak ülkenin güneyine doğru çekildi. Daha sonra 2000 yılında İsrail tek taraflı olarak ülkenin güneyinden çekilme kararı aldı, ancak bu süreçte Tel Aviv, Şeba Çiftlikleri'ni elinde tuttu.

BMGK KARARINCA LÜBNAN'A AİT

BMGK'nın 2006 yılında Lübnan-İsrail Savaşı'nı sona erdirmek için aldığı 1701 sayılı kararda ise aralarında Şeba Çiftlikleri'nin de bulunduğu Güney Lübnan Bölgesi'nde güvenliğin Lübnan Ordusu ve BM Barış Gücü (UNIFIL) tarafından sağlanması, İsrail'in de işgal ettiği bölgelerden geri çekilmesi isteniyordu.

Ancak Şeba Çiftlikleri Bölgesi'nin tepelerinde İsrail askeri varlığını koruyor. Lübnan Ordusu ve UNIFIL ise bölgedeki hat boyunca güvenliği sağlıyor.

Lübnan, Suriye ve İsrail sınırlarının birleştiği Golan Tepeleri'nin kuzeyinde bulunan Şeba Çiftlikleri, 24 kilometre boyunca uzanıyor.

Yorumlar