Lozan'daki Suriye zirvesi beklendiği gibi 'boş' çıktı

Lozan'da ABD, Rusa, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla düzenlenen Suriye zirvesinden, beklendiği gibi hiçbir sonuç çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol
Lozan'daki Suriye zirvesi beklendiği gibi 'boş' çıktı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

İsviçre'nin Lozan kentinde ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın katılımıyla gerçekleşen Suriye zirvesinden tahmin edildiği gibi hiçbir sonuç çıkmadı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, dün toplantı başlamadan önce yaptığı, "Yeni teklifimiz yok" konuşmasıyla toplantının sonuçsuz kalacağının sinyali olmuştu.

Türkiye, Rusya, ABD'nin yanı sıra bazı bölge ülkelerini bir araya getiren İsviçre'nin Lozan kentindeki Suriye toplantısında bir karar alınamadı. 2 Beau-Rivage Palace Oteli'nde yapılan dışişleri bakanları düzeyindeki toplantıya, Suudi Arabistan, İran, Katar, Ürdün, Mısır ve Türkiye'nin Başika kampı nedeniyle sorun yaşadığı Irak da katıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıda, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da yer aldı.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıda, ateşkesin sağlanabilmesinin modaliteleri ve özellikle Halep'e insani yardımların ulaştırılması konusu üzerinde duruldu. Türkiye'nin Halep'e insani yardım ulaştırılması için uluslararası bir konvoy oluşturulmasını teklif ettiği toplantıda, katılımcı ülkeler bir anlayış birliğine varamadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Lozan'da, Suriye'deki şiddetin azaltılması ve insani yardımların ulaştırılması dahil "önemli müttefiklerle" çok taraflı görüşeceği duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, bu toplantıyla askıya alınan Rusya-ABD anlaşmasında yer alan prensipler temelinde bir diyaloğun başlatılmasını ümit ettiğini belirtmişti.
Washington yönetimi, Suriye konusunda Rusya ile sürdürdüğü ikili müzakereleri, ekim ayında ayında yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle tek taraflı olarak askıya almıştı. Toplantı öncesi yerel saatle 15.00'te, iki ülke arasındaki görüşmelerin askıya alınmasının ardından iki bakan bir araya gelerek Suriye'yi görüşmüştü. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'DAN AÇIKLAMA

Toplantıdan sonra ilk açıklama Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan geldi. Bakan Çavuşoğlu, siyasi müzakerelerin başlaması ve El Nusra'nın Halep'ten çeklmesi gerektiğinin altını çizdi. İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları: 

Kesin çözüm için siyasi müzakerelerin başlaması gerekiyor. Herkes bu konuda hemfikir. Rejim ve muhalefet çözüm vizyonunu paylaşmalı. Ateşkes tüm Suriye'ye yayılmalı.

DAEŞ'e karşı ilerlemeler devam ediyor. İnsani yardımların ulaşması için çatışmaların durdurulması gerekiyor. El Nusra Halep'ten derhal ayrılmalı.

Ateşkesin sağlanması, insani yardımın ulaştırılması, siyasi çözüm konusunda vizyonumuzu paylaştık. Görüş birliği içinde olduğumuz konular var. Görüşmeler devam edecek. Kesin sonuç yok.

Her şeyden önce yardım konvoylarının vurulmaması garantisini herkesin vermesi gerekiyor. Biz toplantıda 15-20 dakikada bir insani yardım konvoylarının önemini vurguladık.

TOPLANTI SÜRERKEN RUSYA İDLİB'İ VURDU, ONLARCA ÖLÜ VAR

Suriye'nin İdlib kentindeki Tırmenin beldesine düzenlenen hava saldırısında 11 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Sivil savunma yetkilisi Vasik Harak, Rus jetlerinin, İdlib'in kuzeyinde muhaliflerinin kontrolündeki Tırmenin beldesinde yerleşim alanına düzenlediği saldırıda 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 25 kişinin yaralandığını söyledi.

Yaralananların beldedeki sahra hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındığını belirten Harak, "Beldede ilaç deposunu bombalayan savaş uçakları, sivil savunma merkezine de saldırdı." dedi.
Olayda bazı evlerin yıkıldığını, çok sayıda ev ve araçta hasar meydana geldiğini vurgulayan Harak, bombardımanda iş yerlerinde çıkan yangınların sivil savunma ve itfaiye ekiplerince söndürüldüğü kaydetti.

Yorumlar